08:08:41 08.12.2021
Stiri

Victimele deportărilor staliniste din Basarabia, Bucovina de Nord, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina și Belarus, COMEMORATE la Bruxelles: Numele deportaților, citite în Piața Solidarității

Actualitate 16.06.2021 10:24 Vizualizări1017 Autor: Ziarul National
Victimele deportărilor staliniste din Basarabia, Bucovina de Nord, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina și Belarus, COMEMORATE la Bruxelles: Numele deportaților, citite în Piața Solidarității


Sute de nume ale victimelor regimului sovietic au fost amintite marți, pe 15 iunie, în Piața Solidarității din incinta Parlamentului European.

Potrivit europarlamentarului Eugen Tomac, numele victimelor regimului stalinist au fost sonorizate în cadrul unei acțiuni inedite de comemorare a deportaților din România (Basarabia și Bucovina), Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina și Belarus, la împlinirea a 80 de ani de la valurile deportărilor staliniste din iunie 1941.
CITIȚI și VIDEO ZGUDUITOR // „În tren, femeile gravide se înădușeau... Nășteau și, Dumnezeu să le ierte, zvârleau pe fereastră copilașii. Nu aveau cu ce să-i hrănească...”: LECȚIA de ISTORIE despre primul val al deportărilor din Basarabia

„În deschiderea evenimentului, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a prezentat cruzimea cu care a acționat NKVD-ul împotriva acestor oameni nevinovați pe care Moscova i-a condamnat la umilință și teroare, doar pentru că erau considerați o amenințare pentru diabolicul Stalin. Din teritoriile anexate ale României, Țărilor Baltice și Poloniei, sute de mii de oameni au fost deportați în condiții inumane în Siberia și Kazahstan. Copii, bătrâni, femei și bărbați de toate vârstele au fost urcați cu forța în vagoane pentru animale și transportați în cele mai chinuitoare condiții în Gulag. Veșnică recunoștință celor care s-au jertfit pentru demnitatea națiunii noastre! Să ne amintim mereu de ei și să nu uităm niciodată aceste crime împotriva umanității”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Pentru a le onora memoria, numele deportaților din toate statele care au avut de suferit au fost citite de către reprezentanți ai acestor state. Victimele din Basarabia au fost amintite de către Lilia Calancea, Natalia Florea și Adriana Rotaru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md