08:14:22 06.12.2021
Stiri

LECȚIA de ISTORIE // 70 de ani de la cel de-al TREILEA val de deportări în masă ale basarabenilor și 80 de ani de la Masacarul de la Fântâna Albă

Actualitate 01.04.2021 14:58 Vizualizări1271 Autor: Ziarul National
LECȚIA de ISTORIE // 70 de ani de la cel de-al TREILEA val de deportări în masă ale basarabenilor și  80 de ani de la Masacarul de la Fântâna Albă


Pe 1 aprilie 2021 se împlinesc 70 de ani de la cel de al treilea val de deportări în masă ale basarabenilor. Pe 1 aprilie 1951, din fosta RSS Moldovenească au fost deportate peste 700 de familii în Siberia, pe motive religioase.

„Lecția de istorie” face referire la documentele timpului care demonstrează că regimul comunist a cercetat minuțios activitatea cultelor religioase din RSSM, a creat dosare, a urmărit activiștii religioși, considerându-i „elemente ostile” statului sovietic.

În februarie 1951, Consiliul de Miniștri al URSS a adoptat o Hotărâre prin care deporta membrii activi ai cultului „Martorii lui Iehova” și familiile acestora, sub motivul că ei desfășurau o activitate antisovietică ilegală. Decizia se referea la regiunile de vest ale URSS, inclusiv RSS Moldovenească. În cadrul operațiunii „Sever” au fost deportate 2 617 persoane – bărbați, femei și copii. Averea lor a fost însușită de puterea locală.

Regimul comunist totalitar a organizat trei valuri masive de deportări din Moldova – în 1941 au fost ridicați reprezentanți ai intelectualității, funcționari, mici antreprenori, în 1949 au fost deportați țăranii, iar în 1951 – reprezentanții cultelor religioase.

Aceeași emisiune de la TVR Moldova amintește că astăzi se împlinesc 80 de ani de la Masacarul de la Fântâna Albă.După anexarea de la 28 iunie 1940 a Basarabiei și Bucovinei de Nord, mii de români bucovineni din satele de pe Valea Siretului, cu icoane, prapori și cruci din cetină, luate din biserica de la Suceveni, pornesc spre granița nedreaptă sovieto – română. Frații noștri fugeau de urgia roșie și teroarea instalată de ruși în teritoriile ocupate. Visul lor de a se refugia în România a fost înecat în sânge la o distanță de doar 2 km de țara mamă. Peste trei mii de români bucovineni, copii, femei, bărbați, au fost secerați în poiana Varniţa de mitralierele sovietice, alții îngropați de vii. După masacru, sovieticii pornesc o adevărată operațiune de represalii împotriva rudelor celor care au încercat să ajungă – tot acasă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md