17:27:37 19.05.2024
Stiri

Autoritățile stopează DEZMĂȚUL de la „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”. A fost demarată procedura de revendicare a sumei de 3,3 MILIARDE de lei și SUSPENDAREA dreptului de vot pentru acțiunile deținute Tiraspol

Actualitate 03.03.2023 18:34 Vizualizări3865 Autor: Ziarul National
Autoritățile stopează DEZMĂȚUL de la „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”. A fost demarată procedura de revendicare a sumei de 3,3 MILIARDE de lei și SUSPENDAREA dreptului de vot pentru acțiunile deținute Tiraspol


Autoritățile statului vor demara procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde lei, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de Guvernul R. Moldova în capitalul social al SA „Moldovagaz”. Această sumă trebuie să fie trecută în cont ca datorie a S.A. „Moldovagaz’’ către Agenția Proprietății Publice (APP). Decizia a fost luată astăzi, după ce Parlamentul a luat act de raportul de audit al conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale, precum și la întreprinderile înrudite.

Hotărârea adoptată de Parlament prevede un șir de acțiuni importante pentru remedierea deficienților identificate în rezultatul auditului. Astfel, va fi reinventariat patrimoniului depus de Guvern în calitate de cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și se va determina patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de „Gazprom”.

Suplimentar, vor fi întreprinse acțiunile necesare pentru suspendarea dreptului de vot al acțiunilor SA „Moldovagaz” aferente patrimoniului retras de către acționarul din stânga Nistrului a R. Moldova, în caz de neasigurare în termeni proximi a restabilirii controlului SA „Moldovagaz” asupra patrimoniului situat în partea stângă Nistrului.

Totodată, va fi evaluată activitatea reprezentanților Guvernului în Consiliul de Observatori și în Consiliul de Administrație ale „Moldovagaz”.

Hotărârea Legislativului mai prevede eficientizarea activității rețelelor de distribuție a gazelor din subordinea „Moldovagaz” prin asigurarea aprobării fuziunii celor 12 întreprinderi de distribuție. Totodată, este prevăzută aprobarea și aplicarea unui plan de acțiuni de reducere în continuare a pierderilor gazelor în rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

Ministerul Energiei va demara, în comun cu APP, procedura de recunoaștere/înregistrare ca proprietate de stat a rețelelor de gaze fără proprietar și transmiterea celor în proprietatea statului.

Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Agenția Națională de Reglementare în Energetică, în scopul diminuării adaosurilor comerciale ale mărfurilor procurate prin intermediari, vor analiza cadrul normativ aferent reglementării achizițiilor în sectorul energetic și vor propune mecanismele necesare pentru asigurarea efectuării achizițiilor direct de la producătorii bunurilor, aflați peste hotarele R. Moldova.

Principalii acționari ai „Moldovagaz” S.A. sunt compania rusă „Gazprom”, care deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice de pe lângă Ministerul Economiei - 35,33% din acțiuni, Comitetul de administrare a proprietății Transnistriei - 13,44% din acțiuni. Restul acționarilor au cote mai mici de 5%.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md