23:51:24 19.07.2024
Stiri

Vadim Ceban, nedumerit de cifra de 8,6 milioane de dolari ca fiind cea a datoriei reale, după ce Guvernul a demontat, prin intermediul AUDITULUI de la „Moldovagaz”, pretinsa datorie de 709 milioane de dolari cerută de ruși

Actualitate 07.09.2023 09:26 Vizualizări1837 Autor: Ziarul National
Vadim Ceban, nedumerit de cifra de 8,6 milioane de dolari ca fiind cea a datoriei reale, după ce Guvernul a demontat, prin intermediul AUDITULUI de la „Moldovagaz”, pretinsa datorie de 709 milioane de dolari cerută de ruși stiri.md


Gigantul rus „Gazprom” a anunțat aseară că nu recunoaște rezultatele auditului extern de la „Moldovagaz”, care demonstrează inexistența datoriei pretinse în sumă de 709 milioane de dolari pentru gazele consumate de malul drept al Nistrului de la sfârșitul anilor '90 și până în anul 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al concernul rus, care este acționar majoritar la „Moldovagaz”, „Gazprom” își va apăra drepturile „în toate modurile posibile”.

„Raportul auditorului nu a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, așa cum este prevăzut în acordurile dintre „Gazprom” și Guvernul R. Moldova. În orice caz, după cum am menționat deja, auditorul și condițiile licitației pentru achiziționarea serviciilor sale au fost stabilite unilateral de partea moldovenească fără acordul „Gazprom” și „Moldovagaz”. Concluziile auditorului nu pot afecta în niciun fel mărimea și valabilitatea datoriei specificate, mai ales că aceasta este confirmată în documentele semnate regulat de „Gazprom” și „Moldovagaz” și deciziile relevante ale arbitrajului internațional”, se arată în comunicatul „Gazprom”.

Citește și: VIDEO // Rusia lui Putin a vrut să DEPOSEDEZE fiecare FAMILIE din R. Moldova de câte 1 000 de dolari. Auditul de la „Moldovagaz” SPULBERĂ toate speranțele „Gazprom” de a obține pretinsa datorie de 709 milioane de dolari

La rândul său, șeful de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban, s-a arată astăzi nedumerit de cifra de 8,6 milioane de dolari, datorie istorică pe care Chișinăul o recunoaște și este gata să o plătească rușilor pentru a închide subiectul.

„O opinie detaliată a SA „Moldovagaz” cu privire la auditul extern al datoriei către „Gazprom” va fi prezentată ulterior. Dar provoacă nedumerire cifra de 8,6 milioane de dolari, în condițiile în care doar suma datoriei istorice a SA „Termoelectrica” și RED Nord față de SA „Moldovagaz” pentru furnizarea de gaze naturale este de 46 de milioane de dolari. Această sumă este confirmată prin documente”, a scris Ceban pe Telegram.

Citește și: „Partenerul strategic” Federația Rusă nu renunță la planul său de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: A decis să REDUCĂ cu 56% livrările de gaze în luna decembrie

De menționat că auditul financiar și juridic independent al datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom” și Factoring-Finance, efectuat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, a demonstrat, potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, că R. Moldova nu datorează rușilor 709 milioane de dolari.

Pentru a pune punct acestui litigiu, R. Moldova a făcut o propunere conducerii „Gazprom”. „Propunem să plătim 8,6 milioane de dolari la această etapă și toate subiectele acestea să fie închise. Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către „Gazprom”. Așteptăm răspunsul de la Sankt Petersburg. Sunt sigur că vor fi multe discuții și negocieri la acest subiect, dar noi avem la bază acest audit”, a declarat ieri Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md