02:51:37 28.04.2024
Stiri

VIDEO // Rusia lui Putin a vrut să DEPOSEDEZE fiecare FAMILIE din R. Moldova de câte 1 000 de dolari. Auditul de la „Moldovagaz” SPULBERĂ toate speranțele „Gazprom” de a obține pretinsa datorie de 709 milioane de dolari

Actualitate 06.09.2023 10:04 Vizualizări1672 Autor: Ziarul National
VIDEO // Rusia lui Putin a vrut să DEPOSEDEZE fiecare FAMILIE din R. Moldova de câte 1 000 de dolari. Auditul de la „Moldovagaz” SPULBERĂ toate speranțele „Gazprom” de a obține pretinsa datorie de 709 milioane de dolari


R. Moldova nu va plăti pretinsa datorie de 709 milioane de dolari către „Gazprom”, deoarece rușii nu au prezentat documente justificative pentru a revendica această sumă, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a făcut publice rezultatele auditului financiar și juridic independent al datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom” și Factoring-Finance, efectuat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

Dacă R. Moldova ar fi recunoscut această datorie de 709 milioane de dolari, atunci fiecare familie de moldoveni conectată la rețeaua de gaze naturale urma să scoată din buzunare câte cel puțin 1 000 de dolari.

Citește și: R. Moldova RENUNȚĂ din 2023 la contractul cu „Gazprom”. „Regimul terorist de la Kremlin va face ca să ne fie cât mai greu iarna aceasta, dar e ultimul an în care ne va șantaja energetic. Trebuie să ducem până la capăt cele începute”

„E vorba de 709 milioane de dolari. Ce înseamnă să recunoști această datorie? În medie, pentru o gospodărie conectată la gaz este vorba de o datorie de 1 000 de dolari. Auditul confirmă că cea mai mare parte a datoriei nu este confirmată prin documente. E vorba de circa 276 de milioane de dolari. „Gazprom” fie are, fie nu a dorit să furnizeze unele documente pentru a fi analizate. Asta în pofida faptului că auditorii au solicitat documentele confirmative de la „Moldovagaz”/„Gazprom”. Auditorii s-au bazat pe informația pe care au avut-o”, a precizat Parlicov astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Maia Sandu, despre REDUCEREA cu 50% a gazelor livrate de „Gazprom”: „Este o decizie POLITICĂ… Vedem și coaliția între forțele politice susținute de Rusia în R. Moldova și grupurile CRIMINALE corupte”

Totodată, peste 400 de milioane din pretinsele datorii nu sunt executabile, deoarece „Gazprom” nu ar fi întreprins procedurile necesare pentru a trece la capitolul „datorii” această sumă.

„O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari SUA, are termen de executare depășit atât conform legislației moldovenești, cât și celei a Federației Ruse, pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008 - 2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani.
Mai mult, o sumă de 135 de milioane de dolari SUA a fost cheltuită de către „Moldovagaz” fără a fi aprobată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Din această sumă fac parte 32 de milioane de dolari pentru construcția noului sediu din strada Pușkin, 46 de milioane de dolari ca pierderi de gaze în rețea și 23 de milioane de dolari ca investiții neaprobate”, a explicat pe scurt ministrul Energiei.

În același timp, auditul internațional scoate în evidență faptul că R. Moldova poate să înainteze pretenții față de „Gazprom” în ceea ce privește tranzitul de gaze. Este vorba de circa 160 de milioane de dolari.

„La rândul său, Chișinăul poate înainta o serie de pretenții financiare către „Gazprom”, care nu a plătit corespunzător circa 160 de milioane de dolari pentru tranzitul de gaze pe teritoriul R. Moldova începând cu anul 2007. Deși „Moldovatransgaz” (întreprindere deținută de „Moldovagaz” - n.r.) este singurul operator de sistem licențiat din R. Moldova, „Gazprom” a achitat doar jumătate din taxa de tranzit către „Moldovagaz”, cealaltă jumătate achitând-o către „Tiraspoltransgaz”, o întreprindere înființată de administrația de la Tiraspol. Această împărțire a taxei vine în contradicție cu contractul de tranzit și practica internațională”, a detaliat Parlicov.

Citește și: OFICIAL // „Gazprom”, REDUCERI unilaterale ale livrărilor de gaze către R. Moldova cu 29% în octombrie, cu 49% în noiembrie și cu 56% în decembrie: „Obligația rezervării capacităților adiționale de transport aparține Gazprom”

De asemenea, în audit se face referire și la neexecutarea de către „Gazprom”, în toamna anului trecut, a prevederilor contractului semnat în octombrie 2021. Atunci, rușii au redus unilateral livrările de gaze cu peste 50 la sută.

„Guvernul estimează în prezent care sunt prejudiciile cauzate de nelivrarea volumelor de gaze naturale contractate și solicitate în toamna/ iarna 2022-2023”, a informat ministrul.

Citește și: „Partenerul strategic” Federația Rusă nu renunță la planul său de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: A decis să REDUCĂ cu 56% livrările de gaze în luna decembrie

În plus, auditorii internaționali au confirmat informații semnalate anterior, dar care nu au atras atenția organelor de drept.

„Chiar de la înființarea întreprinderii mixte moldo-ruse au fost comise mai multe acțiuni ce ridică semne de întrebare privind legalitatea lor. De exemplu, este vorba de subevaluarea substanțială a rețelelor de transport al gazelor naturale, transmise de stat în anii 90 în capitalul „Gazsnabtranzit”, predecesorul „Moldovagaz”, în contul unei pretinse datorii de 50 de milioane de dolari. Aceste încălcări le-am semnalat și anterior, iar acum au fost confirmate de auditori cu renume internațional”, a adăugat sursa citată.

Pentru a pune punct acestui litigiu, R. Moldova a făcut o propunere conducerii „Gazprom”: „Propunem să plătim 8,6 milioane de dolari la această etapă și toate subiectele acestea să fie închise. Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către „Gazprom”. Așteptăm răspunsul de la Sankt Petersburg. Sunt sigur că vor fi multe discuții și negocieri la acest subiect, dar noi avem la bază acest audit”.

Oficialul admite că auditul efectuat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, pentru care autoritățile au plătit peste 850 de mii de euro, ar putea să nu fie aprobat de acționariatul „Moldovagaz”, în condițiile în care „Gazprom” deține pachetul majoritar.

Raportul integral de audit îl găsiți AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md