14:59:19 02.10.2023
Stiri

Când va scădea TARIFUL la gazele naturale? Prețul pentru consumatorii casnici rămâne 29,27 de lei/m3 sau 1 600 de dolari/1 000 m3, deși gazele sunt tranzacționate la bursele internaționale cu 480 de dolari

Actualitate 24.03.2023 10:28 Vizualizări3676 Autor: Ziarul National
Când va scădea TARIFUL la gazele naturale? Prețul pentru consumatorii casnici rămâne 29,27 de lei/m3 sau 1 600 de dolari/1 000 m3, deși gazele sunt tranzacționate la bursele internaționale cu 480 de dolari


„Este greu de explicat populației faptul că la bursele internaționale de referință gazele naturale se tranzacționează la prețul de sub 40 Euro/mW sau ceva mai puțin de 480 dolari/1 000 m3, iar prețul de achiziție de la „Gazprom” declarat de „Moldovagaz” pentru lunile martie și aprilie curent fiind de 1 000 și, respectiv - 700 dolari/1 000 m3 respectiv”, constată experții Asociației „Lex Econ Consulting”.

Potrivit lor, este și mai dificil de explicat nivelul prețului gazelor naturale pentru consumatorii casnici - 29,27 de lei/m3 sau 1 600 de dolari/1 000 m3, care este mult peste cotațiile internaționale și prețurile aplicate în țările europene - România, Turcia, Ungaria, Polonia etc.

„Discuțiile privind livrarea gazelor naturale și prețul acestora a luat o nouă intensitate. „Moldovagaz” confirmă realizarea înțelegerilor protocolare și contractuale din octombrie 2021, efectuate sub „controlul și în ochii” Guvernului. Pe de altă parte, Guvernul sau cel puțin unii membri ai săi se arată nedumeriți de decizia „Moldovagaz” de a prelua o parte din gazul livrat de „Gazprom” pentru malul drept al Nistrului. De rând cu secretomania impusă în jurul tranzacțiilor comerciale aferente procurării gazelor naturale pe piețele internaționale și modul de cheltuire a creditelor luate de la partenerii de dezvoltare, schimbarea Guvernului și apariția Ministerului Energeticii, transparență și claritate mai mare în domeniul gazelor naturale nu a apărut”, spun experții.

Cu toate acestea, în pofida criticilor și discuțiilor din ultimii ani, societatea este în așteptarea unor clarificări tranșante din partea autorităților privind statutul juridic al contractului de livrare al gazelor naturale semnat cu „Gazprom” în octombrie 2021: termenul și condițiile de valabilitatea și plată, cantitățile, tranzitul pe teritoriul Ucrainei, în condițiile in care vânzătorul se obligă să livreze gazul la frontiera cu R. Moldova la condiția DAP (Delivery at Place – Incoterms) etc., precum și legătura dintre livrările de gaze către regiunea transnistreană și contractarea energiei electrice pentru piața internă.

„De asemenea, se impune o decizie privind gestionarea rezervelor de gaze naturale: procedura de formare a lor șimodul de acoperire a costurilor aferente prin tarif (necesitatea modificării legislației și actelor normative în domeniu). La fel suntem în așteptarea auditului financiar al datoriilor „Moldovagaz”, precum si termenii de recuperare transferurilor de mijloace financiare din bugetul de stat la procurarea gazelor naturale în anul 2022. Chiar dacă unele începuturi deja se observă, așteptăm o implicare mai activă a Ministerului Energeticii în elaborarea politicilor în domeniu și accelerarea implementării necondiționate a Pachetului III Energetic în partea ce ține de liberalizarea piețelor gazelor naturale și energiei electrice, dar și crearea interconectărilor cu piața UE”, mai spun experții Asociației „Lex Econ Consulting”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md