23:32:09 19.07.2024
Stiri

Dodon, cel mai înflăcărat avocat al „Gazprom”. Socialistul insistă ca R. Moldova să le plătească rușilor pretinse datorii de peste 700 de milioane de dolari, pe care concernul rus nu le poate justifica

Actualitate 08.09.2023 13:23 Vizualizări2867 Autor: Ziarul National
Dodon, cel mai înflăcărat avocat al „Gazprom”. Socialistul insistă ca R. Moldova să le plătească rușilor pretinse datorii de peste 700 de milioane de dolari, pe care concernul rus nu le poate justifica


Socialistul Igor Dodon este nemulțumit de faptul că Rusia, prin intermediul „Gazprom”, pierde pârghiile de a influența lucrurile în R. Moldova. Fostul președinte, cercetat penal pe mai multe capete de acuzare, a numit „atac de tip raider” decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care rețelele de transport al gazelor din R. Moldova vor fi operate de către „Vestmoldtransgaz”, deținută de „Transgaz” România și BERD. De asemenea, socialistul nu este de acord nici cu rezultatele auditului internațional de la „Moldovagaz”, prin care s-a demonstrat că R. Moldova nu trebuie să plătească o pretinsă datorie de peste 700 de milioane de dolari rușilor.

„Ei (actuala guvernare n.r.) spun că nu recunosc datoria de peste 700 de milioane de dolari față de „Gazprom”. Ei spun că auditul pentru care s-a plătit peste un milion de dolari arată că nu trebuie să plătim 700 de milioane de dolari, dar vor plăti mai puțin de 10 la sută – 8,6 milioane de dolari. Curtea de Conturi, în noiembrie 2022, a anunțat că datoria este de 700 de milioane de dolari și că 70 la sută din această datorie a fost formată în perioada 2011 – 2015. Toate aceste datorii au fost recunoscute oficial de guvernele din acea perioadă. Reprezentanții statului în Consiliul de Administrare al „Moldovagaz” au votat pentru recunoașterea acestor datorii. Confirmau anual rezultatele auditului de la „Moldovagaz”. Acum spuneți că nu mai recunoașteți ce a fost între 2011 - 2015? Sunteți niște golani mărunți”, a declarat astăzi Dodon, într-o intervenție pe rețelele de socializare.

Citește și: VIDEO // Rusia lui Putin a vrut să DEPOSEDEZE fiecare FAMILIE din R. Moldova de câte 1 000 de dolari. Auditul de la „Moldovagaz” SPULBERĂ toate speranțele „Gazprom” de a obține pretinsa datorie de 709 milioane de dolari

Mai mult, Dodon a amenințat cu dosare penale reprezentanții actualei guvernări, pentru că nu vor ca cetățenii R. Moldova să plătească rușilor pretinsa datorie. Totodată, Dodon afirmă, fără a prezenta dovezi, că tarifele la gaz ar urma să crească, după ce rețelele magistrale de transport al gazelor nu mai sunt administrate de compania controlată de „Gazprom”.

„Faptul că s-au cedat rețelele magistrale companiei românești înseamnă ca tarifele pentru oamenii simpli vor crește. Ce ține de datorii… Nimeni nu va recunoaște această schemă. Asta va însemna blocarea relațiilor cu Rusia. Următoarea guvernare va revedea toate aceste decizii și va trimite toate materialele la procuratură. Pentru asta veți răspunde”, a amenințat Dodon.

În același timp, socialistul, care a tăcut mâlc atunci când Rusia a redus unilateral livrările de gaze cu peste 60 la sută, punând în pericol securitatea energetică a R. Moldova în pragul iernii, a acuzat Guvernul R. Moldova că nu ar fi un partener de nădejde în raport cu Moscova.

„Prin aceste scheme, Guvernul R. Moldova a arătat că nu este un partener de nădejde. Acum au procedat de așa manieră cu Rusia, iar mâine - cu alții. Asta înseamnă că în R. Moldova se poate, prin intermediul CSE, de aprobat decizii neconstituționale”, a mai acuzat Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md