19:22:41 17.06.2024
Stiri

„Partenerii strategici” au vrut să scoată din buzunarele moldovenilor 800 de MILIOANE de dolari dintr-o lovitură. Maia Sandu, PRIMELE detalii ale auditului internațional de la „Moldovagaz”: „Au vrut să ne înșele și ne-au lăsat fără gaze naturale”

Actualitate 04.09.2023 09:43 Vizualizări1879 Autor: Ziarul National
„Partenerii strategici” au vrut să scoată din buzunarele moldovenilor 800 de MILIOANE de dolari dintr-o lovitură. Maia Sandu, PRIMELE detalii ale auditului internațional de la „Moldovagaz”: „Au vrut să ne înșele și ne-au lăsat fără gaze naturale”


Federația Rusă a încercat să scoată nejustificat din buzunarele moldovenilor cel puțin 800 de milioane de dolari înaintea sezonului de încălzire din 2021/2022, iar în acest sens a recurs la șantaj. Cel puțin, așa arată primele detalii ale auditului internațional de la „Moldovagaz”, la care „Gazprom” este acționat majoritar, a declarat ieri președinta Maia Sandu, în cadrul unei întâlniri cu cetățenii din Găgăuzia.

Potrivit șefei statului, Guvernul va veni în această săptămână cu primele declarații privind auditul pretinsei datorii istorice a companiei „Moldovagaz” față de concernul rus „Gazprom”. Cert este că rușii au încercat să „înșele rapid” R. Moldova în toamna anului 2021, atunci când a expirat contractul de livrare a gazelor.

CITIȚI și DOC // Filiala „Gazprom” din R. Moldova vrea să-i ÎNGENUNCHEZE definitiv pe moldoveni. Furnizorul de gaze cere un tarif de aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze

„Guvernul nostru a angajat o companie internațională, care a făcut un audit și a constatat că nu avem datorii de 800 de milioane de dolari. Au vrut să ne înșele. Ne-au lăsat fără gaze naturale. Se apropia iarna. Hai să semnăm rapid că veți plăti 800 de milioane de dolari timp de patru ani și veți avea gaze. Am spus că nu putem semna, pentru că erau foarte mulți bani. Ni s-a spus: Nu veți avea benzină”, a povestit Maia Sandu despre negocierile din 2021.

Citește și: Maia Sandu, ÎNTREBĂRI tranșante pentru conducerea de la Moscova. Șefa statului afirmă că Rusia folosește gazul în calitate de pârghie POLITICĂ în raport cu R. Moldova. Putin s-ar fi SUPĂRAT că președinta nu a ajuns la Kremlin

Amintim că Agenția Proprietăți Publice a semnat în august 2022 contracte de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom” și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

Cele două companii s-au obligat să facă auditul datoriilor la gazele livrate R. Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023. Acest termen a fost ulterior decalat.

Citește și: O nouă DOVADĂ că Putin vrea să ÎNGENUNCHEZE R. Moldova. „Naftogaz” infirmă că ar bloca tranzitul spre R. Moldova. Deputat PAS: „R. Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin”

Menționăm că problema auditării pretinsei datorii de peste 720 de milioane de dolari a malului drept al Nistrului pentru consumul de gaze naturale este stipulată în acordul de furnizare a gazelor către R. Moldova semnat în toamna anului 2021 la Sankt Petersburg.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md