DUPLICITATE // Găgăuzia vrea să adere la euroregiunea Siret-Prut-Nistru
Deși autoritățile din Găgăuzia își doresc relații mai apropiate cu Federația Rusă și au organizat chiar un referendum consultativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, autonomia nu vrea să piardă nici granturile care ar putea fi oferite de Uniunea Europeană.
Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a anunțat că autoritățile au depus o cerere pentru aderare la euroregiunea Siret-Prut-Nistru. Reprezentanții euroregiunii urmează să întreprindă o vizită în Găgăuzia la sfârșitul lunii decembrie pentru a decide dacă autonomia va fi acceptată ca membru al asociației.
„Mai mulți ani am încercat să devenim membri ai euroregiunii Dunărea de Jos, dar am fost refuzați. Am făcut o solicitare în acest sens la altă euroregiune. Acest lucru va permite Găgăuziei să realizeze programe cu atragerea unor granturi”, a declarat Formuzal în cadrul unei ședințe operative a Executivului din Comrat.
Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reunește 26 de unități teritorial-administrative din Republica Moldova și trei consilii județene din România: Iași, Prahova și Vaslui. Asociația a fost constituită în anul 2005 și are sediul în municipiul Iași.
În noiembrie 2012, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a semnat un acord de cooperare cu Euroregiunea Nistru, care include în lista membrilor regiunea ucraineană Vinnița și șapte raioane de la frontiera de nord-est a Republicii Moldova.
Activitățile și proiectele euroregiunii acoperă diverse domenii, de la economie, infrastructură, protecția mediului, turism, agricultură și dezvoltare rurală, dezvoltarea resurselor umane și servicii sociale și până la educație, societate informațională și cultură.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”