Maia Sandu s-a descurcat BINE în „cușca cu lei” de la Comrat, dar e nevoie de acțiuni mai HOTĂRÂTE din partea Chișinăului. Nicolae Negru: „Trebuie încetată transformarea Găgăuziei, pe BANII noștri, într-un, de facto, stătuleț manipulat de Moscova”
Președinta Maia Sandu a făcut bine că a mers la Comrat să vadă ce se întâmplă în UTA Găgăuzia, însă trebuia să se pregătească mult mai bine de întrevederea cu deputații locali și cu bașcanul Irina Vlah, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.
„Sigur că Maia Sandu trebuia să meargă să vadă la fața locului ce se întâmplă acolo. Însă, pe cât de pregătită a fost întâlnirea cu studenții, pe atât de improvizată mi s-a părut agenda întâlnirii cu deputații și funcționarii din autonomie. În loc să le ceară Maia Sandu socoteală, rolurile s-au inversat, ea s-a pomenit într-o poziție defensivă, unii deputații atacând-o într-un mod obraznic, bădărănesc, provocator. S-a descurcat bine, a spus lucrurilor pe nume, dar, pe viitor, ar fi bine să evite situația de a sta de vorbă cu persoane violente, lipsite de bun-simț, needucate, pe oricine ar reprezenta aceștia”, a declarat Nicolae Negru.
Nicolae Negru s-a referit și la avertismentul lansat la Comrat de Maia Sandu, potrivit căruia toți reprezentanții autorităților publice locale sau centrale, care vor lucra în interesul altui stat, vor fi trași la răspundere.
„Suntem un stat democratic, o societate pluralistă, opiniile nu se pedepsesc, dar dacă Serviciul de Informații și Securitate demonstrează că aleșii respectivi primesc instrucțiuni și bani de la Moscova, atunci trebuie trași la răspundere, conform prevederilor legale, pentru trădare. Cei care au reiterat mesajele Moscovei doresc ca Chișinăul să se alinieze la politica Rusiei, să nu mai vorbească despre războiul din Ucraina și crimele armatei ruse, să i se închine lui Putin, iar R. Moldova să rămână în continuare dependentă de Gazprom”, a precizat sursa citată.
În condițiile în care marea majoritate a reprezentanților Adunării Populare a Găgăuziei, dar și Irina Vlah au demonstrat la întrevederea cu Maia Sandu că reprezintă poziția Rusiei, Chișinăul ar trebui să ia decizii tranșante.
„În primul rând, trebuie să fie aplicate legile R. Moldova pentru persoanele care le încalcă. Legislația nu prevede răspunderea colectivă. În al doilea rând, să se discute cu găgăuzii la modul direct, fără intermedierea cuiva. Dacă există anumite privilegii fiscale acordate Autonomiei Găgăuze, în detrimentul altor zone din R. Moldova, după cum scrie presa, lucrul acesta trebuie să înceteze. Și, desigur, trebuie încetată transformarea autonomiei într-un de facto stătuleț manipulat de Moscova, acordându-se dreptul de a fonda, din banii noștri, propria procuratură, comisie electorală centrală, televiziune publică etcetera. Înțelegem de ce făcea Dodon și tovarășii săi acest lucru, dar Partidul Acțiune și Solidaritate nu s-a angajat în fața Moscovei să federalizeze R. Moldova”, a punctat Negru.
Editorialistul Ziarului NAȚIONAL este convins că în Găgăuzia sunt și vor mai apărea politicieni care vor susține deschis parcursul european al R. Moldova, iar cei atașați politicii promovate de Kremlin vor rămâne în minoritate.
„Asemenea politicieni sunt și vor mai apărea, dacă vor fi create condițiile despre care s-a vorbit mai sus. Probabil, înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina va schimba și optica găgăuzilor, altfel ar trebui să-i considerăm iraționali. Să sperăm că devotamentul lor față de Putin nu merge până într-acolo încât să creadă că nu există viață după el”, a conchis Nicolae Negru.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania