Radu Marian le răspunde reprezentanților AP a Găgăuziei, care nu voi să li se anuleze privilegiile privind TVA-ul: „Mi-ar fi plăcut să văd o ședință a APG și atunci când gruparea criminală cumpăra voturi la alegerile pentru bașcan”
Membrii Adunării Populare a Găgăuziei (APG) consideră ilegal proiectul de lege promovat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, prin care executivul de la Comrat va fi obligat să restituie agenților economici taxa pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget. De partea cealaltă, Radu Marian afirmă că, de fapt, urmează să fie eliminate niște privilegii nemeritate.
Întruniți ieri într-o ședință specială, membrii APG au dezbătut proiectul de lege înregistrat de Radu Marian săptămâna trecută în Parlament și au formulat două revendicări: Parlamentul R. Moldova să retragă în mod voluntar inițiativa de a reduce bugetul Găgăuziei și să invite reprezentanți ai autorităților centrale în Găgăuzia pentru un dialog despre finanțarea autonomiei și alte probleme.
Totodată, APG a anunțat că va transmite misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova poziția cu privire „la acțiunile ilegale ale Chișinăului față de Găgăuzia”.
Autorul proiectului de lege, Radu Marian, a declarat că nu intenționează să facă niciun pas înapoi, în schimb este dispus să discute cu aleșii locali din Găgăuzia. Mai mult, Radu Marian îi invită pe aceștia la consultările publice organizate de Parlament.
„Proiectul de lege cu privirea la returnarea TVA din contul bugetului UTA Găgăuzia este despre eliminarea unor privilegii nemeritate. Evident, e un proces dureros pentru cei care beneficiau de aceste privilegii, dar e unul necesar pentru a avea mai multă echitate în societate. Dacă colectezi TVA de la agenți economici, atunci fii bun și participă la returnarea acestor taxe. Fiecare cetățean al R. Moldova merită acces egal la resursele statului”, a precizat parlamentarul într-o postare pe Facebook.
De asemenea, Radu Marian s-a referit și la „deranjul deputaților din APG”.
„Vom face consultări publice în Parlament, așa cum facem pentru alte proiecte de lege pe care le înaintăm. O să-i invităm pe toți cei vizați. Oricum, mi-ar fi plăcut să văd o ședință specială a Adunării Populare a UTAG și atunci când gruparea criminală cumpăra voturi în stânga și în dreapta la alegerile pentru bașcan. Dar nu a fost să fie. Fiecare cu prioritățile lui”, a conchis sursa citată.
Amintim că Radu Marian a înregistrat pe 18 iulie curent un proiect de lege privind „corectarea unei inechități”, întrucât Găgăuzia era favorizată în raport cu celelalte administrații publice locale.
„Bugetul UTA Găgăuziei se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice colectat pe teritoriul autonomiei, TVA-ul la mărfuri, produsele și serviciile prestate de agenții economici din autonomie, precum și din accizele la mărfurile fabricate acolo. Deci, UTA Găgăuzia se bucură de o anumită autonomie bugetară. Totuși, în mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile de TVA în beneficiile agenților economici din UTA Găgăuzia se face din contul bugetului de stat. Se atestă situația când UTA Găgăuzia încasează TVA-ul, dar aceste resurse nu pot fi folosite pentru restituirea taxei pe valoare adăugată în situațiile menționate mai sus. Agenților economici nu li se restituie TVA-ul din bugetul local, dar din cel național”, a explicat atunci Radu Marian, în cadrul unui briefing de presă.
Citește și: CURIOS // Câți bani de la bugetul R. Moldova a „mâncat” Găgăuzia prorusă în ultimii cinci ani
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”