17:14:11 25.09.2022
Stiri

Drama producătorilor de la nord, cu PIERDERI ENORME! „NU intra CUȚITUL în măr”

Economie 27.10.2014 13:10 Vizualizări1663 Autor: Virginia Nica


Drama producătorilor de la nord, cu PIERDERI ENORME! „NU intra CUȚITUL în măr”

Reprezentanții producătorilor din nordul R. Moldova spun că promoroaca și înghețurile din ultimele zile au distrus orice speranță a livădarilor de a-și vedea roada vândută și de a câștiga bani care să acopere pierderile cauzate de embargoul rusesc.

Maria Nazaria din satul Ruseni, raionul Edineț, spune că i s-a părut că nu vede bine când mercurul din termometru arăta că a coborât până la -12°C, iar merele frumoase au devenit niște „globuri de sticlă pe pomul de Crăciun”. „Alaltăieri dimineața, am mers în livadă și am rămas muți. Totul era acoperit cu promoroacă, iar merele nici nu se vedeau. Nu intra cuțitul în măr, chiar dacă l-am adus în casă. Merele în anul acesta erau mai frumoase ca niciodată, am așteptat mult așa roadă. Nu am vândut nimic, deoarece nu aveam cui și nu aveam unde depozita. Acum trebuia să le vindem de pe deal pe toate odată, însă deja poți să-ți iei lumea în cap și să te duci unde te-or duce ochii, că banii băgați nu-i mai poți scoate”, oftează Maria, care menționează că problemele ei sunt și ale tuturor livădarilor din regiune.

Potrivit Mariei Nazaria, singura soluția rămâne acum ca merele să fie vândute fabricilor de prelucrare, însă prețul mic o face să mai stea pe gânduri. „Din ele se mai poate face doar suc, dar cu 50 de bani pentru un kilogram consider că este o bătaie de joc. Numai în fertilizanți a fost nevoie să investesc vreo 15 mii de lei. În plus, ca să strângem aceste mere, trebuie iar să angajez oameni. O să stea așa până or cădea toate pe jos”, mai spune femeia.

Președintele Asociației „Nord Fruct”, Iurie Plopa, susține că din cele 1 520 de hectare care aparțin producătorilor din Asociație, peste 50% din suprafață a fost distrusă de intemperii. „Situația este dezastruoasă. Deținem deja informații că și fabricile de prelucrare vor refuza să primească aceste mere. Încă nu am evaluat pierderile, dar iată, de exemplu, numai o gospodărie care deține o sută de hectare de livadă a calculat că a ratat venituri de 1,4 milioane de lei. Astfel, valoarea pagubelor poate să fie de zeci sau chiar sute de milioane de lei”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Iurie Plopa.

Menționăm că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a anunțat că va vizita raioanele Dondușeni, Soroca, Edineț, Ocnița și Briceni. „Întreprind o vizită de documentare pentru a stabili gradul de afectare a livezilor de pomi fructiferi în urma îngheţurilor. De comun acord cu autorităţile locale şi fermierii, vom elabora un mecanism de ajutorare a agricultorilor care au avut de suferit în urma intemperiei”, a anunțat ministrul Agriculturii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md