01:15:46 21.04.2024
Stiri

VIDEO // Platforma „DA” a depus trei sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu proiectele controversate aprobate de Parlament. „De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a ANULA, practic, ședința Parlamentului din 3 decembrie”

Actualitate 07.12.2020 10:44 Vizualizări1638 Autor: Ziarul National
VIDEO // Platforma „DA” a depus trei sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu proiectele controversate aprobate de Parlament. „De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a ANULA, practic, ședința Parlamentului din 3 decembrie”


Platforma „DA” a depus astăzi trei sesizări la Curtea Constituțională, în legătură cu legile adoptate de majoritatea PSRM-Platforma „Pentru Moldova” pe 3 decembrie curent. Deputatul PPDA, Dinu Plîngău, consideră că proiectele respective au fost aprobate cu „încălcare gravă a tuturor procedurilor de rigoare”.

Dinu Plîngău a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că PPDA a depus astăzi trei sesizări, prin care se solicită Curții Constituționale exercitarea controlului de constituționalitate privind scoaterea controlului președintelui R. Moldova asupra Serviciului de Informații și Securitate și asupra Legii privind trecerea Stadionului Republican în proprietatea statului: „Pe acest teren urma să fie construit noul sediul al Ambasadei SUA. Prin aprobarea acestei legi se încălcă dreptul internațional, sunt afectate relațiile dintre SUA și R. Moldova”.

Totodată, a treia sesizare se referă la hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Legislativului, în lipsa unui proiect. „Fracțiunea PSRM s-a înțeles cu Fracțiunea Partidului „Șor”, într-un mod abuziv, să schimbe componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului”.

În cele trei sesizări deputatul Dinu Plîngău solicită admiterea lor spre examinare și examinarea în regim de urgență, declararea acestora admisibilă, precum și suspendarea acțiunii acestora până la soluționarea în fond a cauzelor.

În afară de cele trei sesizări depuse, Plîngău a anunțat că se lucrează la alte acte pentru a anula votul abuziv din 3 decembrie 2020.

„Este vorba de patru acte privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale, pachetul de federalizare, prin care se produce modificarea statutului Găgăuziei, modificarea statutului limbilor vorbite, a legii propagandei și a statutului poliției. Urmează să decidem tactica privind anularea acestor proiecte. Ele au fost votate doar în prima lectură și, deocamdată, nu pot fi contestate la CC. La această etapă, deși sesizările noastre pe fondul acestor acte sunt pregătite, nu pot fi depuse. Vom decide cum le contestăm. De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a anula, practic, toată ședința plenului Legislativului din 3 decembrie 2020”, a conchis Plîngău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md