21:58:08 25.09.2018
 
Stiri

DECIS // Iată cum va arăta monumentul Limbii Române din Chișinău

Social 11.03.2014 17:42 Vizualizări2701 Autor: Stela Mihailovici
DECIS // Iată cum va arăta monumentul Limbii Române din Chișinău

Artistul plastic din România Vlad Basarab este autorul proiectului viitorului monument al Limbii Române care urmează a fi ridicat în scuarul Academiei de Științe a Moldovei. Pentru acest proiect a optat majoritatea membrilor juriului.

Monumentul are forma unei cărți deschise, iar „foile dispuse radial au semnificaţia de centru al cunoașterii de unde provine cultura scrisă”, explică autorul. Potrivit proiectului, monumentul va fi neapărat de culoare verde, care simbolizează primăvara, renașterea și viața „amintind de caracterul dinamic al limbii române aflată într-o perpetuă schimbare”, se spune în descrierea făcută de Vlad Basarab.

Pe structurile metalice ale monumentului, care vor fi învelite cu cupru, vor fi încrustate pasaje din limba română modernă și contemporană scrise de „poeţi și scriitori care au oglindit suferinţele și năzuinţele poporului român”, afirmă autorul.

Artistul plastic propune ca instituţiile de stat din Republica Moldova și România să obţină fonduri și să convingă firme din ambele ţări să doneze materiale și manoperă pentru viitorul monument, ținând cont de faptul că preţul materialelor de construcție este foarte mare.

„Dacă bugetul proiectului nu permite investiţia în tablă de cupru mai există alte două variante: inox și tablă plană vopsită. Ultima variantă este cea mai ieftină, însă vopseaua nu va rezista mai mult de 10 ani. Varianta cuprului este cea mai rezistentă și frumoasă”, explică artistul plastic.

Mariana Şlapac, membru corespondent al AŞM și membru al Comisiei de organizare şi desfăşurare a concursului, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că majoritatea membrilor juriului și-au dat votul pentru proiectul prezentat de Vlad Basarab. Două voturi a obținut proiectul monumentului subteran înaintat de arhitectul român Andrei Mărgulescu, iar unul dintre membrii juriului a optat pentru proiectul artistului plastic din R. Moldova Andrei Dohotaru, care a propus un monument sub formă de nai, realizat din bronz.

În concursul pentru proiectarea monumentului Limbii Române s-au înscris 14 participanți care au prezentat 21 de lucrări.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Razvan 11.03.2014 19:44

pt. Mihai Gunoi de rus cu sange de tatar ! Dispari in Siberia, acolo unde un tatar a regulat-o pe stra-stra-bunica-ta !!

ion 11.03.2014 22:37

A survenit o propunere PROVOCATOARE de demontare a monumentului eliberatorilor de sub ocupatia fascista. Pentru ea s-a pronuntat poetul-academician Nicolae Dabija. Acest poet si-a facut cariera literara si partinica si s-a învrednicit de premiul "Boris Glavan" al comsomolului leninist din Moldova sovietica anume pentru OSARDIA cu care a GLORIFICAT faptelor eroilor-comsomolisti sovietici, din care facea parte si membrul organizatiei ilegale "Garda Tanara" din Krasnodon moldovanul Boris Glavan. Iata ca vectorul s-a schimbat cu 180 de grade si acelasi poet e din nou in frunte - cu o osardie nu mai mica el cere DEGLORIFICAREA eroismului patriotic sovietic antihitlerist si antifascist si DEMONTAREA monumentului. Autoritatile urbei (primaria), ASM, actuala givernare inainte de a purcede la demontarea monumentului - ar trebui sa cugete asupra IMAGINII lor in lume. Pe langa faptul ca este un monument sovietic, al ostasilor sovietici (de care nimeni nu se atinge in Germania, Austria etc.) - el este un monument al VICTORIEI ASUPRA FASCISMULUI. Fara infrangerea fascismului in cel de-al doilea razboi mondial - nu era posibil edificarea unei Europe noi, DEMOCRATICE, cu valori EUROPENE, care exclud DISCRIMINAREA, XENOFOBIA, atatarea la ura si vrajba interetnica, la razboi, INTOLERANTA, AGRESIUNEA, VIOLENTA etc. Tribunalul international de la Nurenberg a CONDAMNAT si a INTERZIS ideologia FASCISTA si NAZISTA. Europa victorioasa asupra fascismului a edificat o noua ordine in lume, un nou tip de relatii intre state, s-au format organisme internationale ca ONU, CE, a aparut UE. R. Moldova se declara acum fidela VALORILOR EUROPENE, doreste ASOCIEREA la UE si totodata isi propune sa demonteze un monument al eliberarii de sub fascism. Sa fi devenit unii din antifascisti in anti-antifascisti, adica pro-fascisti? Sa mai fie oare nevoie de o noua "eliberare" de sub fascism? - Rusia, tara care a facut parte din coalitia anti-fascista atata si asteapta acum, ca sa-si justifice o interventie in Transnistria si de ce nu si la Chisinau, pentru a-si pune inapoi pe postament acest monument. A nu se uita de ca la Nurenberg s-a decis ca FASCISMUL SA FIE INFRANT ORIUNDE SI ORICAND, in orice tara n-ar aparea. Discutiile, initiativele acestea sunt PROVOCATOARE, INOPORTUNE si toarna apa la moara celora care nu s-ar da AUM in laturi de a ne mai "elibera" odata de fascism si de "fascisti".

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md