03:00:31 19.04.2024
Stiri

Daniel Ioniță: „Exemplul României a demonstrat că, fără o voință politică fermă, progresele înregistrate în etapa de început, din păcate, pot fi reversibile, existând riscul unor manipulări politice ale eforturilor de luptă împotriva corupției”

Anticorupție 06.09.2019 13:20 Vizualizări2158 Autor: Ziarul National
Daniel Ioniță: „Exemplul României a demonstrat că, fără o voință politică fermă, progresele înregistrate în etapa de început, din păcate, pot fi reversibile, existând riscul unor manipulări politice ale eforturilor de luptă împotriva corupției”


În lupta pentru combaterea corupției trebuie să existe voință politică, astfel încât procesele începute să devină ireversibile.

„Exemplul României a demonstrat că, fără o voință politică fermă, progresele înregistrate în etapa de început, din păcate, pot fi reversibile, existând riscul unor manipulări politice ale eforturilor de luptă împotriva corupției sau aplicării selective a mecanismelor judiciare. Pentru evitarea unor astfel de situații, se impune mobilizarea tuturor instituțiilor statului și ale forțelor politice din Republica Moldova. Totodată, este vitală asigurarea resurselor umane, logistice și financiare suficiente pentru amplul proces de reformă demarat în Republica Moldova, în sectorul anticorupţie”, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul Conferinţei de finalizare a proiectului de twinning „Sprijin pentru Întărirea Capacității Operaţionale a Agenţiilor de Aplicare a Legii din Republica Moldova în Domeniul Investigării Infracţiunilor de Corupţie”, organizată ieri la Chișinău.

Proiectul a fost implementat timp de doi ani de instituții din Lituania, România și Finlanda și a avut drept scop întărirea capacităților instituționale ale Centrului Național Anticorupție (CNA), Procuraturii Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, precum și ale Serviciului Vamal în domeniul prevenirii și investigării actelor de corupție și să asigure aplicarea celor mai bune practici europene în Republica Moldova.

În discursul său, Ambasadorul român și-a exprimat convingerea că expertiza Lituaniei, României și Finlandei s-a bucurat de o înaltă apreciere în ceea ce privește contracararea flagelului corupției atât pe partea de prevenire, cât și pe cea de combatere efectivă. Daniel Ioniță a mai adăugat că România va rămâne, în continuare, un partener serios şi un susţinător ferm al parcursului european al Republicii Moldova.

„Acest proces de consolidare a capacităților noastre s-a făcut în paralel cu stabilirea unor relații de parteneriat solide cu experții autorităților de drept din Lituania, în special Serviciul de Investigații Speciale, Procuratura Generală, Poliția și Serviciul Vamal, experții Direcției Generale Anticorupție din România, precum și cei ai Institutului Finlandez pentru Managementul Public HAUS. Sperăm ca această colaborare să aibă o continuitate practică și să obținem succese în combaterea și prevenirea corupției, consolidarea instituțiilor de drept și să asigurăm societății noastre un mediu de dezvoltare integru în conformitate cu cele mai înalte standarde europene”, a declarat la eveniment directorul CNA, Ruslan Flocea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md