09:48:30 26.05.2020
 
Stiri

Cum a fost FURAT „Moldtelecom”-ul în ultimii zece ani: Firme-căpușe care înghițeau sute de milioane anual, deplasări în Dubai ale șefilor, angajări fictive și liste-VIP

Economie 18.09.2019 11:58 Vizualizări14646 Autor: Ziarul National
Cum a fost FURAT „Moldtelecom”-ul în ultimii zece ani: Firme-căpușe care înghițeau sute de milioane anual, deplasări în Dubai ale șefilor, angajări fictive și liste-VIP


Societatea pe Acțiuni „Moldtelecom” a fost sărăcită cu sute de milioane de lei anual, prin implementarea unor scheme dubioase, dar și prin folosirea banilor companiei în scopuri persoanale ale conducerii, susține directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Eugen Moraru, care a prezentat astăzi rezultatele unui audit efectuat la companie.

Potrivit lui Moraru, conducerile anterioare ale „Moldtelecom” au încheiat contracte cu anumite companii private pentru servicii inxistente, dar care erau plătite generos din banii companiei.

De exemplu, în aprilie 2013, a fost semnat un contract cu o companie străină pentru întreținerea bazei de date și realizarea portabilității numerelor în R. Moldova. Drept rezultat, „Moldtelecom” achita acelei companii câtre 3 eurocenți pentru fiecare număr alocat, plătind în acești ani peste 110 milioane de lei sau 5,7 milioane de euro „pentru servicii inexistente”. Sumele erau transferate peste hotare.

Un alt exemplu de acest fel este și contractul privind externalizarea serviciilor de trafic de voce, deși „Moldtelecom” se putea ocupa de sine stătător de acest lucru.

Conducerile anterioare ale „Moldtelecom” ar fi creat și un grup restrâns de companii care câștigau toate licitațiile desfășurate de companie, cum ar fi cele de achiziționare a cablului sau pentru servicii de marketing. În ultimul caz, în 2018 au fost plătite peste 19 de milioane de lei, iar în 2019 - deja 9 milioane, iar contractul prevede achitarea a încă 7 milioane de lei până la sfărșitul anului, indiferent dacă această companie de stat apelează sau nu la serviciile acelei firme.

Mai mult, rezultatele auditului arată că fostul director al SA „Moldtelecom”, Dan Mitriuc, ar fi călătorit în scopuri personale din banii companiei și ar fi beneficiat de premii și majorare de salariu nejustificat. Astfel, în 2019, acesta a primit un premiu de 250 de mii de lei, cât șase salarii de-ale sale, pentru faptul că a asigurat un profit net „mai mare cu 288% decât cel planificat”. „În realitate, comparând profitul din 2017 cu cel din 2018, în ultimul an acesta a fost mult mai mic”, a spus Moraru.

Directorul APP a mai dezvăluit că Mitriuc și cu directorul financiar al companiei au călătorit, în perioada 6 - 10 martie curent, în Dubai, din banii companiei - 125 de mii de lei. Aceștia s-au cazat în hotele de lux de pe litoral, unde prețul pentru o noapte de cazare este de 660 de euro, iar prețul biletelor cu avionul pentru cei doi a fost de peste 1 000 de euro, dublu față de prețurile-standard, ceea ce sugerează că șefii au fost însoțiți de jumătăților lor în această călătorie. Deși motivul anunțat pentru „deplasarea de serviciu” în Dubai a fost pentru a face cunoștință cu un dezvoltator IT, nu au fost prezentate date justificative în acest sens.

Mitriuc ar mai fi călătorit în scopuri turistice la Amsterdam, Berlin, Tel Aviv etc., cheltuind din banii „Moldtelecom” peste 400 de mii de lei. Moraru și-a exprimat speranța că acesta va întoarce banii în bugetul „Moldtelecom”.

O altă descoperire a fost și angajările fictive de la companie. De exemplu, nimeni nu a văzut la serviciu un business-consultant din Departamentul Logistică, deși acesta a beneficiat de salariu și chiar de mașină de serviciu pe cheltuiala „Moldotelecom”, numai pentru combustibil fiind cheltuite peste 45 de mii de lei. În realitate, această mașină era folosită în scopuri personale.

La „Moldtelecom” exista și o „listă-VIP”, în special cu nume de politicieni, care erau deserviți în regim prioritar, dacă erau reclamate probleme tehnice.

Eugen Moraru a anunțat că au fost pornite mai mute anchete de serviciu în privința neregulilor depistate, iar astăzi „Moldtelecom” are o echipă de conducere nouă, formată de noul șef interimar de la companie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Petru 18.09.2019 12:34

Iata ca apar schemele de coruptie de sute de milioane despre care a vorbit Brinzan.Mitriuc sa intoarca banii furati de la gura pensionarilor si copiilor flaminzi.Si la puscarie !

alex 02.10.2019 23:18

cand oare va fi scoasa acea taxa de intermediar la convorbirile telefonice cu UE? platim pret dublu fata de alte tari!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md