09:42:00 15.09.2019
 
Stiri

CSM i-a spus NU lui Corneliu Gurin. Trei judecători SCAPĂ de urmărirea penală

Social 18.03.2015 17:12 Vizualizări2022 Autor: Galina Munteanu
CSM i-a spus NU lui Corneliu Gurin. Trei judecători SCAPĂ de urmărirea penală

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins astăzi sesizarea procurorului general de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale în privinţa a trei judecători de la Curtea de Apel Chişinău. Potrivit Procuraturii Generale (PG), acordul pentru pornirea urmăririi penale a fost solicitat, pentru că, în opinia PG, acești magistrați ar fi pronunţat cu bună ştiinţă o decizie contrară legii.

Potrivit procurorilor, în aprilie 2010, Judecătoria Nisporeni a examinat o cauză civilă privind încasarea de la un agent economic a unei datorii de peste 560 de mii de lei. Respectiva hotărâre a devenit definitivă şi executorie, nefiind atacată în termenul stabilit de lege de nicio parte la proces.

Peste circa două luni de la intrarea hotărârii în vigoare, pârâtul a contestat-o la Curtea de Apel Chişinău, iar magistraţii acestei instanţe au admis apelul depus tardiv şi au casat hotărârea instanţei de fond, cu remiterea pricinii spre rejudecare, fără a se referi asupra tardivităţii apelului şi fără a justifica depăşirea termenului de declarare al acestuia.

Ulterior, o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a stabilit că acţiunile magistraţilor au încălcat flagrant prevederile Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (CADO) şi prevederile legislaţiei procesual-civile.

Prin aceeaşi hotărâre a CSJ, a fost dispusă revizuirea cazului şi încasarea din bugetul de stat, în contul reparării prejudiciului material cauzat reclamantului, a peste 780 de mii de lei, hotărârea fiind executată de Ministerul Finanţelor în aprilie 2014.

În opinia procurorilor, prin acţiunile magistraţilor Curţii de Apel, Gheorghe Crețu, Sergiu Arnăut și Domnica Manole, au fost încălcate principiul securităţii raporturilor juridice şi drepturile fundamentale, garantate de Constituţie şi CADO, fiind cauzate daune în proporţii deosebit de mari bugetului public.

Precizăm, pe de altă parte, că în dosarul pe care s-au expus cei trei judecători era implicat avocatul Andrei Chiriac, despre care
Ziarul NAȚIONAL a scris anterior că ar fi obținut, printr-o schemă similară, milioane de lei.

Cei trei judecători nu s-au pronunțat pe fondul problemei, ci doar au transmis dosarul spre rejudecare, menționând în hotărârea lor că Andrei Chiriac nu a putut demonstra legalitatea pretențiilor sale financiare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

06.09.2019 09:25 Nicolae Negru Incompatibilitatea unioniștilor cu un...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md