03:50:21 14.07.2024
Stiri

OFICIAL // Cetățenii R. Moldova reprezintă peste 80% din numărul total al POPULAȚIEI din Transnistria, regiune controlată de regimul SEPARATIST de la Tiraspol. Circa 355 000 de cetățeni din raioanele de est au acte eliberate de Chișinău

Actualitate 22.07.2022 13:32 Vizualizări1785 Autor: Ziarul National
OFICIAL // Cetățenii R. Moldova reprezintă peste 80% din numărul total al POPULAȚIEI din Transnistria, regiune controlată de regimul SEPARATIST de la Tiraspol. Circa 355 000 de cetățeni din raioanele de est au acte eliberate de Chișinău


Peste 355 000 de cetățeni domiciliați în Transnistria, regiune controlată de regimul separatist de la Tiraspol, au cetățenia R. Moldova, potrivit ultimelor date furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP).

În Registrul de stat al populației erau luați la evidență 355 013 locuitori domiciliați în stânga Nistrului și municipiul Tighina, dintre care 345 888 dețin cetățenia R. Moldova, 321 532 - posedă pașapoarte ale cetățeanului R. Moldova și 287 947 - buletine de identitate.

ASP menționează că, în primul semestru din 2022, la solicitarea cetățenilor din regiunea transnistreană au fost emise 6 030 de documente de stare civilă de model național, eliberate ca rezultat al certificării și 2 825 de duplicate eliberate la solicitare.

Concomitent, potrivit datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, 2 312 de agenți economici din regiunea transnistreană sunt înregistrați în R. Moldova.

Citește și: PERICOL // Rușii, despre care Dodon afirmă că ar fi cei mai APRIGI „susținători ai suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova”, vor ca Transnistria să devină parte a RUSIEI. „Este o perspectivă pentru viitorul APROPIAT”

ASP subliniază că se urmărește o tendință de creștere a solicitărilor de permise de conducere de model național, în baza mecanismului de preschimbare oferit persoanelor cu domiciliu în regiunea transnistreană. Astfel, în perioada ianuarie 2017 - iunie 2022, cetățenii domiciliați în raioanele de est au obținut 26 395 de permise de conducere ale R. Moldova.

„Toate aceste cifre evidențiază faptul că locuitorii și întreprinzătorii ce desfășoară tranzacții comercial-economice externe din raioanele de est ale republicii sunt documentați în marea lor majoritate cu acte emise de autoritățile competente ale R. Moldova și se conformează la rigorile legislației naționale în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă remis de Biroul Politici de Reintegrare.

De menționat că așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatev, a declarat zilele trecute pentru presa de la Moscova că „vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: obținerea independenței și aderarea la Federația Rusă, conform referendumul din 2006”. Ulterior, unii oficiali ruși au afirmat că intenția Transnistriei de a deveni parte a Federației Ruse trebuie să se materializeze în viitorul apropiat.

„Propunerea Transnistriei de a se alătura Rusiei nu trebuie tratată ca un trend la modă acum. Deci, această propunere trebuie privită ca o perspectivă pentru viitorul apropiat. Acolo locuiesc vorbitori de limbă rusă, care ne sunt aproape… Trebuie să luăm în considerare acest lucru. Astfel, trebuie să luăm în serios această propunere”, a menționat membrul Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat a Rusiei, Dmitri Belik.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md