14:20:58 15.06.2024
Stiri

Reintegrarea Transnistriei poate fi REALIZATĂ în 24 de ore. Ex-ministru al Apărării: „Trebuie să luăm decizii foarte DURE și să nu așteptăm pomană de la OSCE. Azerbaidjanul a demonstrat că problemele pot fi rezolvate și altfel...”

Actualitate 27.09.2023 09:25 Vizualizări2162 Autor: Ziarul National
Reintegrarea Transnistriei poate fi REALIZATĂ în 24 de ore. Ex-ministru al Apărării: „Trebuie să luăm decizii foarte DURE și să nu așteptăm pomană de la OSCE. Azerbaidjanul a demonstrat că problemele pot fi rezolvate și altfel...”


Autoritățile de la Chișinău nu trebuie să mai aștepte soluții de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în privința rezolvării diferendului transnistrean și reintegrarea teritoriului din stânga Nistrului, pentru că acestea nu vor veni nici în următorii 300 de ani. De această părere este fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. În opinia sa, azerii au demonstrat zilele trecute că astfel de conflicte înghețate pot fi rezolvate „altfel”.

„Noi trebuie să ne luăm soarta în mâini și trebuie să luăm decizii foarte dure în privința reintegrării Transnistriei. Să nu așteptăm pomană de la OSCE, fiindcă nu va rezolva nimic. Sunt niște organizații care trăiesc din donații și aceste organizații au nevoie să-și perpetueze activitatea lor, chiar dacă nu au niciun fel de rezultate. În schimb, primesc salarii foarte mari. Pentru ei ar fi bine ca acest conflict transnistrean să mai dureze vreo 300 de ani”, a declarat aseară Șalaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Sursa citată a dat exemplul Azerbaidjanului, care și-a recuperat în doar 24 de ore, după 32 de ani, Karabahul de Munte. „Părerea mea este că Azerbaidjanul le-a demonstrat tuturor că problemele pot fi rezolvate și altfel decât cu coffee-breakuri și conferințe interminabile”, a spus Anatol Șalaru.

Salaru a comentat și declarația președintei Maiei Sandu, potrivit căreia R. Moldova integrarea în UE poate avea loc și fără regiunea transnistreană. „Probabil că a vrut să transmită mesajul că pe noi Transnistria nu ne va încurca și nu va putea bloca aderarea la UE. Există un precedent – Cipru. Pentru noi ar fi foarte bine dacă europenii ne-ar spune: domnilor, R. Moldova va fi Cipru doi. R. Moldova se poate integra fără Transnistria, chiar dacă Rusia va depune eforturi colosale pentru a ne bloca. Nici Transnistria, nici Comratul, nici Șor și nici alți trădători infractori nu ne vor putea opri ori să ne unim cu România, ori să aderăm la UE. R. Moldova nu mai poate sta în zona aceasta gri și nici Transnistria nu va deveni zonă gri, fiindcă UE, lumea civilizată, nu va mai admite existența unor zone gri. Ori cu Uniunea Europeană, ori dispărem”, a adăugat Șalaru.

În cadrul aceleiași emisiuni, fostul ministru a salutat decizia autorităților de a achiziționa radare pentru monitorizarea spațiului aerian al R. Moldova. Totuși, Anatol Șalaru afirmă că e nevoie și de rachete pentru a doborî obiectele interzise.

„Sunt anumite zone necuprinse de radarele pe care le avem noi și radarele din România, dar este primul... Avem nevoie și de rachete. Sau dacă noi semnăm un acord cu NATO și România ca să protejeze spațiul aerian al R. Moldova și aceste radere se integrează în radele amplasate în România și radarele NATO, atunci SUA împreună cu aliații vor doborî rachetele care traversează spațiul aerian al R. Moldova. Însă, nu văd cum în viitorul apropiat se va putea întâmpla chestia asta, atâta timp cât are loc acest război la frontierele noastre. Este posibil ca drone, bucăți de rachete să cadă pe teritoriul nostru”, a conchis fostul ministru al Apărării.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md