20:53:18 17.06.2024
Stiri

Oportunitate imensă pentru SOLUȚIONAREA definitivă a conflictului transnistrean: „E momentul în care se pot închide sursele alternative de finanțare pentru regimul separatist de la Tiraspol. Contrabanda nu mai merge...”

Actualitate 29.02.2024 15:31 Vizualizări1587 Autor: Ziarul National
Oportunitate imensă pentru SOLUȚIONAREA definitivă a conflictului transnistrean: „E momentul în care se pot închide sursele alternative de finanțare pentru regimul separatist de la Tiraspol. Contrabanda nu mai merge...”


Așa-zisul „congres al aleșilor locali” din stânga Nistrului s-a încheiat cu nimic, iar acest lucru ar fi fost confirmat chiar de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care în discursul său anual adresat națiunii nu a scos niciun cuvânt despre R. Moldova și despre „protejarea” Transnistriei. În aceste condiții, a apărut o fereastră de oportunitate de a soluționa pe cale pașnică conflictul înghețat de peste 30 de ani, crede comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc.

Potrivit lui Hrițuc, mulți au fost panicați în privința posibilelor consecințe ale așa-zisului „congres al deputaților de toate nivelurile” din Transnistria, dar lucrurile erau previzibile. Și asta din cauza războiului pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Citește și: VIDEO // Oleg Serebrian: „Dacă are probleme cu bugetul, regimul de la Tiraspol ar trebui să-și revadă cheltuielile pentru miliție, securitate și armată. După Königsberg, regiunea transnistreană este probabil cea mai militarizată zonă”

„La prima vedere, pare că acest război dezavantajează Chișinăul, dar nu este așa. Rușii nu au cum ajunge în Transnistria, aceasta e izolată complet. Putin poate face declarații belicoase și atât. Faptul că autoritățile de la Chișinăul a introdus taxele vamale, răspunsul transnistrenilor și tot filmul reprezintă, de fapt, o fereastră de oportunitate. Ce e nou? E un pas mare pentru Chișinău.

Autoritățile constituționale nu cedează șantajului. Transnistria poate rămâne fără energie, fără carburanți, fără bani, dacă situația escaladează. Ucrainenii au spus clar că vor lua imediat măsuri. S-a dat un semnal ferm transnistrenilor. Vreți să vă folosiți de infrastructura noastră, vreți să aduceți și să exportați marfă, atunci plătiți. Nu puteți face concurență neloială firmelor moldovenești. E momentul în care se pot închide sursele alternative de finanțare pentru regimul de la Tiraspol. Contrabanda nu mai merge. Afacerile, exporturile vor fi taxate”, a menționat Hrițuc într-o postare pe Facebook.

Acum trebuie de făcut al doilea pas. „Tiraspolul trebuie forțat să cheltuiască mai puțin pe trupele de miliție, așa cum bine spunea și vicepremierul Oleg Serebrian. Transnistria trebuie forțată să vadă realitățile. Vreți să fiți independenți - vă descurcați singuri. Puteți? Nu. Vreți să o luăm încet spre rezolvarea diferendului -conlucrați, respectați legile, nu mai ține cu șantajul. Așadar, chiar este o oportunitate”, a punctat Hrițuc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md