13:42:48 15.06.2024
Stiri

Tiraspolul NU va cere ANEXAREA Transnistriei la Federația Rusă. „Cei care au lansat acest zvon sunt niște PROVOCATORI. Trebuie să menținem PACEA”. Ce document ar putea fi votat la așa-zisul congres al deputaților de toate nivelurile

Actualitate 27.02.2024 13:19 Vizualizări1636 Autor: Ziarul National
Tiraspolul NU va cere ANEXAREA Transnistriei la Federația Rusă. „Cei care au lansat acest zvon sunt niște PROVOCATORI. Trebuie să menținem PACEA”. Ce document ar putea fi votat la așa-zisul congres al deputaților de toate nivelurile


Cei care au lansat zvonul despre un presupus apel al Tiraspolului cu privire la anexarea Transnistriei de către Federației Rusă ar fi niște „provocatori”, a declarat astăzi Galina Antiufeeva, așa-zisul vicepreședinte al sovietului suprem de la Tiraspol, pretinsul organ legislativ al regimului separatist din stânga Nistrului.

Potrivit Galinei Antiufeeva, un astfel de apel a fost lansat în 2006, în baza unui referendum privind aderarea Transnistriei la Rusia. „Astăzi, în condițiile presiunii economice din partea R. Moldova, operațiunilor militare și altor probleme, un astfel de apel ar fi nepotrivit”, a remarcat Galina Antiufeeva.

Totuși, aceeași sursă vorbește despre adoptarea unui apel către Rusia în cadrul așa-zisului „congres al deputaților de toate nivelurile”, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski.

„Participanții pot adopta un apel către Rusia, Uniunea Europeană și toți cei care vorbesc despre democrație cu privire la presiunea economică exercitată de R. Moldova asupra Transnistriei. Și asta pentru că acțiunile Chișinăului vor afecta plățile sociale, inclusiv către refugiații ucraineni”, a detaliat Antiufeeva.

Aceasta a dat asigurări că administrația separatistă vrea menținerea păcii în regiune.

„Trebuie să construim relații pașnice și să menținem pacea pe pământul nostru, pentru a asigura toate drepturile și libertățile cetățenilor noștri. În acest sens, s-ar putea organiza un congres, în cadrul căruia să atragem atenția asupra acestui lucru. Să arătăm că nu vom permite asemenea presiuni. Sunt sigură că vom fi ascultați și că se vor lua măsuri”, conchis Galina Antiufeeva.

Recent, un alt coleg al Galinei Antiufeeva din sovietul suprem de la Tiraspol, Vladimir Rîleakov, a anunțat despre adoptarea unui apel către Moscova și organizațiile internaționale referitor la pretinse „presiuni economice” ale Chișinăului la adresa Transnistriei.

Amintim că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat, pentru data de 28 februarie curent, așa-zisul congres al „deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului. Ulterior, opozantul de la Tiraspol, Ghenadi Ciorba, a afirmat că evenimentul va avea loc la ordinul Kremlinului, pentru a solicita alipirea Transnistriei la Federația Rusă. Potrivit lui Ciorba, participanții la congres, inclusiv uniunea cazacilor care au luptat în 1992 împotriva Chișinăului, vor „sonoriza o cerere din partea cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului” privind acceptarea Transnistriei în componența Federației Ruse.

Citește și: Acțiuni SUSPECTE în stânga Nistrului. Separatistul Krasnoselski a adunat la Tiraspol reprezentanții „cazacilor”, iar mai nou convocă și așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din Transnistria

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău și serviciile secrete ucrainene au arătat că nu există semne că Tiraspolul urmărește escaladarea situației în regiune.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md