16:29:18 16.05.2024
Stiri

Cântă la o vioară veche de 250 de ani

Moldovenii în lume 30.08.2013 11:42 Vizualizări5259 Autor: Ziarul National


Cântă la o vioară veche de 250 de ani
Talent // O tânără vioristă din Chișinău stabilită la Geneva cântă cu orchestre renumite, dar este mereu cu gândul la primii ei profesori

Viorista Alexandra Conunov-Dumortier locuiește în Geneva, Elveția. A studiat la Școala Superioară de Muzică de la Hanovra, iar acum activează în „Orchestre de Chambre de Lausanne” din Elveția. A câștigat concursuri importante de interpretare la vioară și cântă la cel mai performant instrument, confecționat acum 250 de ani. Datorită acestui fapt, evoluează în orchestre simfonice cu renume internațional. Face parte dintr-o familie de oameni de artă, unul din strămoșii ei fiind considerat „nașul” renumitei formații „Noroc”, iar altul a fost deportat în Siberia pentru că a deținut un post important pe timpul României Mari.

A crescut în culise

Provine dintr-o familie cu tradiții muzicale și oameni de creație. Străbunicii ei sunt Alexandru Fedco și Alexandru Cunună. Primul a fost directorul Filarmonicii Naționale de la Chișinău și „nașul” formației „Noroc”, el fiind cel care a dat numele grupului. Alexandru Cunună a fost nuvelist, cineast, traducător și memorialist. Tatăl regretatului cineast a fost Filip Cunună – vicepreşedinte al Băncii Basarabene, fapt pentru care sovieticii l-au deportat în Siberia. Micuța Alexandra a crescut în culisele Teatrului de Operă și Balet, ale Sălii cu Orgă și ale Filarmonicii Naționale. „Pot spune doar că arta a fost ceva predestinat. Am simțit întotdeauna un dar imens ce mi-a fost dat de Dumnezeu și cred ferm că este datoria mea de a mă dezvolta și a activa mai departe cu multă silință. Talentul este doar o mică rădăcină ascunsă sub pământ, munca este floarea ce o vedem”, ne-a spus metaforic Alexandra.

Prima sa profesoară a fost Galina Buinovschi, directoarea Liceului „Ciprian Porumbescu”, despre care are numai cuvinte frumoase. „Datorită ei am cântat la fiecare ocazie și la toate concursurile care erau organizate, astfel altoindu-mi dragostea de scenă și dezvoltându-mi un caracter de luptător”, spune viorista.


Victoria de la Hanovra a consacrat-o pe plan internațional

Cea mai importantă competiție din cariera sa a fost Concursul internațional de vioară „Joseph Joachim” de la Hanovra, ediția 2012. Pe lângă marele premiu de 50 000 de euro, câștigătoarei i-a fost pusă la dispoziție o vioară lucrată manual de Giovanni Battista Guadagnini, care datează din anul 1756. Ea se va afla la premiantă până la următoarea ediție a competiției, în 2015. În plus, Alexandra are oportunitatea să-și editeze un CD cu muzică proprie și să participe la o serie de recitaluri împreună cu orchestre recunoscute la nivel internațional. „Această victorie mi-a permis să îmi iau zborul pe plan internațional. Dar cel mai drag, aș spune, îmi este Concursul internațional de vioară „Tibor Varga” din Elveția, unde l-am cunoscut pe viitorul meu soț și cu care avem un băiat de un anișor, iar acesta este cel mai frumos cadou din lume”, ne-a mărturisit talentata instrumentistă.

Are proiecte, inclusiv pentru R. Moldova

Deși se află de mai mulți ani peste hotare, zice că își iubește țara și orașul în care s-a născut, cultura, muzica populară moldovenească, dar și mâncarea tradițională. „Mă întorc cu drag acasă pentru concerte și am câteva proiecte pe care sper să le pot realiza în 2014”, a precizat ea.

Referindu-se la nivelul de popularitate a muzicii clasice printre moldoveni, Alexandra Conunov zice că, spre regret, aceasta este apreciată în cercuri mai restrânse. „Este un public mai în vârstă. Sunt oameni care s-au îndrăgostit de muzica cultă încă pe vremea Uniunii Sovietice, admirându-i pe scenele republicii pe Oistrah, Richter, Rostropovici. Acești oameni fideli și formează publicul sălilor de concerte astăzi”, a concretizat ea. Pentru a resuscita interesul spectatorilor autohtoni față de muzica clasică, Alexandra are nevoie de parteneri filantropi.

Nu preferă un gen muzical anume, iar în pauze zice că „ascultă mai mult liniștea”. Totuși, interpretul ei preferat este germanul Frank Peter Zimmermann, care a început să cânte la vioară la vârsta de cinci ani, iar astăzi evoluează sub bagheta celor mai mari dirijori și orchestre simfonice din lume.



E mai mult în avion decât pe pământ

Merge în multe turnee, spunând că este mai mult în avion decât pe pământ. „Față de acum opt ani de când am plecat, multe lucruri au evoluat, dar ceea ce nu se schimbă niciodată sunt spectatorii, publicul. Îmi iubesc profesia, iar bucuria de a intra în scenă este cea mai înaltă recompensă pentru mine. Sunt foarte puține piese în care am nevoie de dirijor, dacă și sunt atentă la el, o fac mai mult din politețe. Poate pentru că încă nu am lucrat cu cei mari, vom vedea”, zicea ea zâmbind.

Întrebată care este cea mai interesantă amintire legată de participarea sa la un concert, Alexandra ne-a spus că aceasta a avut loc în timpul interpretării piesei „Navara” de Pablo de Sarasate. Atunci a trăit momente de groază, deoarece încă la începutul piesei i s-a rupt o coardă și a fost nevoită să continue doar cu partiția de acompaniament.

Vrea să-i susțină pe tinerii instrumentiști 

Deși studiază la școli înalte din Occident, perfecționându-și interpretarea la mari maeștri, este cu gândul la prima ei școală și la primii profesori. De aici, din Chișinău.

„Încă pe când eram elevă la „Ciprian Porumbescu” mă gândeam că, atunci când voi fi mare și bogată, voi da școlii 1 000 de euro pentru reparații”, spune ea râzând. „De când am plecat de acasă, în fiecare an, revin în țară și nu numai în vacanță, dar  și ca să restitui ceea ce mi-a fost oferit mie”, s-a confesat Alexandra. În acest sens, ea intenționează să lanseze un proiect pentru susținerea tinerelor talente.

La începutul anului viitor va concerta la Chișinău

Tânăra îi compătimește pe interpreții de muzică clasică din R. Moldova, despre care spune că merită o soartă mai bună, deoarece muncesc din fragedă copilărie.

Încă de la vârsta de șase ani exersează zilnic la instrumentele muzicale și sunt nevoiți să lucreze la patru locuri de muncă pentru a-și putea plăti facturile. Iarna saloanele muzicale sunt încălzite doar parțial, muzicienii activând, în mare parte, în condiții de muncă inumane.

Pe 21 februarie 2014, Alexandra va interpreta pentru prima data „Concertul nr.1 în la-minor” de Dmitri Șostakovici, la Filarmonica Națională din Chișinău.

Cătălin Mihai

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md