14:43:48 25.06.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Compania ROMGAZ va obține toate licențele necesare și va putea aduce în R. Moldova gaze naturale, conform standardelor europene”

Actualitate 16.05.2024 16:23 Vizualizări1606 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Compania ROMGAZ va obține toate licențele necesare și va putea aduce în R. Moldova gaze naturale, conform standardelor europene” Facebook // Cristian-Leon Țurcanu


Compania „ROMGAZ” de la București va putea livra, la Chișinău, gaze naturale la standarde europene.

„ROMGAZ a deschis oficial o sucursală la Chișinău, pentru a oferi soluții competitive în domeniul furnizării de gaze naturale. În perioada următoare, compania va obține toate licențele necesare și va putea aduce în Republica Moldova gaze naturale, conform standardelor europene”, a declarat astăzi Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, după o întrevedere, la sediul misiunii diplomatice, cu directorul general al „ROMGAZ”, Răzvan Popescu, și directorul general adjunct al companiei, Aristotel Jude.

Interlocutorii au discutat despre consolidarea cooperării între cele două maluri ale Prutului în domeniul energetic.

Menționăm că mai mulți reprezentanți ai sectorului energetic din România participă astăzi la Forumul de afaceri dedicat oportunităților deschise de liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova, organizat de Ministerul Energiei de la Chișinău.

Directorul general al Direcției Generale Piețe de Electricitate și Gaze Naturale, Eficiența și Riscuri din cadrul Ministerului Energiei de la București, Cristian-Florin Gheorghe, a reiterat la eveniment suportul României în procesul de integrare a Republicii Moldova în piața energetică europeană.

„România continuă să fie un pilon de stabilitate energetică în Europa de est, o punte de legătură și un partener veritabil de deblocare a alternativelor de aprovizionare cu energie. Acțiunile și deciziile strategice ale României în sectorul energetic au vizat atât consolidarea securității energetice regionale, cât și susținerea Republicii Moldova în contextul gestionării efectelor negative ale crizei energetice”, a afirmat Cristian-Florin Gheorghe.

Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a declarat că „astăzi începe o nouă eră a gazelor naturale în Republica Moldova”, după ce piața a fost liberalizată. Potrivit ministrului, procesul liberalizării pieței gazelor va aduce beneficii directe atât mediului de afaceri, cât și cetățenilor.

„Deși a fost promovat narativul că „Gazprom” este singura piață ieftina de gaze, vreau să vă spun ca anul trecut, achiziționând gaze de pe piața europeană, am economisit 60 de milioane de euro. Vom demonstra că proiectul de integrare în UE va aduce beneficii fiecărui om, o concurență sănătoasă și o piață liberă, după model european, va oferi consumatorilor un preț mai bun decât cel propus de aranjări monopoliste care vin la pachet cu șantaje politice”, a punctat Victor Parlicov la „Forumul gazelor naturale: de la monopol la piața liberă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md