12:08:04 21.04.2021
 
Stiri

ANRE FACE LUMINĂ în problema gazoductului Iași-Ungheni! Cine se face VINOVAT?

Economie 03.10.2014 13:30 Vizualizări2195 Autor: Virginia Nica
ANRE FACE LUMINĂ în problema gazoductului Iași-Ungheni! Cine se face VINOVAT?


Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu, a declarat că, după finalizarea tuturor procedurilor, „Vestmoldtransgaz” va obține licență în cel mult o săptămână, iar responsabil de furnizarea gazelor europene către consumatorii din Ungheni se face Ministerul Economiei.

Sergiu Ciobanu a afirmat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că ANRE este responsabilă doar de stabilirea tarifelor la care va fi livrat gazul românesc pe teritoriul R. Moldova.

„Cât privește furnizarea gazelor naturale pe teritoriul R.Moldova, acest lucru ține de competența colegilor noștri de la Ministerul Economiei, dar pot să vă spun că ei sunt pe ultima sută de metri în tot ceea ce ține de semnarea contractului cu acea companie românească ce furnizează gazele naturale în R. Moldova și sunt pe ultima sută de metri de a finaliza toate procedurile formale sau tehnice pentru ca „Vestmoldtransgaz” să poată să obțină de la ANRE licență pentru transportarea gazului”, a precizat directorul ANRE.

Potrivit lui Ciobanu, odată cu depunerea pachetului de documente de către „Vestmoldtransgaz”, ANRE va elibera licența „la orice oră din zi sau din noapte”. „Suntem foarte deschiși, așteptăm toate actele pentru a da licență companiei „Vestmoldtransgaz” privind transportarea gazelor naturale. După ce vom avea claritate, după ce colegii de la „Energocom” vor semna contractul de furnizare cu partea română și vom ști care este costul, o să putem stabili tariful pentru gazele funrizate consumatorilor din Ungheni”, a mai spus Sergiu Ciobanu.

Potrivit ministrului Economiei, Andrian Candu, livrările de gaze românești vor fi posibile „în cel mai scurt timp”, iar acum au loc „lucrările de finalizare privind verificarea și reglarea utilajului” pentru ca aceste livrări să fie efectuate în siguranță. Totodată, Candu a mai spus că procedurile legale privind transmiterea la balanța Î.S. „Vestmoltransgaz” a gazoductului și a Stației de Măsurare Gaze „Ungheni” se află în faza finală.

Pe de altă parte, experții din cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” susțin că gazoductul nu este funcțional și din cauză că „Guvernul nu a ajuns la o înțelegere cu „MoldovaGaz” privind distribuirea combustibilului prin rețelele-fiică „Ungheni-Gaz”și nu este exclus ca „Gazprom”-ul să utilizeze „MoldovaGaz” în lupta contra independenței energetice a Republicii Moldova.

Potrivit economica.net, în ultimii ani, trei interconectoare au fost lansate în construcţie de către statul român, în ideea de a oferi alternativă la gazele ruseşti: Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse şi Iaşi-Ungheni. Giurgiu-Ruse încă nu este gata, la un an după ce trebuia pus în funcţiune, iar la celelalte două „am dat tot peste ruşi”. „Prin gazoductul Iaşi-Ungheni nu se poate exporta încă niciun metru cub de gaze, pentru că injecţia la vecinii moldoveni trebuie făcută de „MoldovaTransgaz”. Compania este controlată tot de „Gazprom”, care nu se grăbeşte deloc să demareze procedurile necesare”, scrie sursa.

Menționăm că gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat pe 27 august curent. Construcția acestuia a costat 26,5 milioane de euro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce moldovenismul ...

16.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon, de la „kuliok...

13.04.2021 10:58 Ziarul National Alecu Reniță // Amintiri din viitor: ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova, după ce Curtea Constituțională a stabilit, pe 15 aprilie, circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md