11:02:16 22.10.2018
 
Stiri

ANALIZĂ // „Opinia Ambasadorului SUA despre necesitatea unei alianțe între forțele proeuropene este o PREMIERĂ”

Politică 07.06.2018 14:00 Vizualizări1442 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // „Opinia Ambasadorului SUA despre necesitatea unei alianțe între forțele proeuropene este o PREMIERĂ” Europa Liberă

„Opinia Ambasadorului SUA despre necesitatea unei alianțe între forțele proeuropene este o premieră din câteva motive. În primul rând, pentru că Ambasada SUA înțelege cât de incompatibili se declară Maia Sandu și Andrei Năstase cu orice idee de a se coaliza cu partidul lui Vladimir Plahotniuc. Un asemenea scenariu este văzut ca unul acceptabil și chiar că ar putea fi încurajat”. De această părere este analistul politic Dionis Cenușă, care a comentat ultima declarație făcută de ambasadorului SUA, James Pettit.

Potrivit lui Cenușă, o asemenea gândire se pliază pe conceptul „politicii utile”, care pune accentul pe interesul național mai mult decât pe rivalitățile dintre partide.

„În cazul de față, interesul comun prevalator ar fi continuarea agendei europene. Opinia Ambasadorului SUA o pune pe Maia Sandu și Andrei Năstase într-o situație de incomoditate, deoarece aceștia și-au construit ideologia politică pe contracararea regimului oligarhic. Totodată, devine inevitabilă întrebarea: cum PAS și Platforma „DA” comunică cu reprezentanții SUA sau cine comunica mai convingător - PD sau PAS și PDA”.

Cenușă mai spune că din scenariul descris de Ambasadorul James Pettit reiese ca rolul tuturor forțelor pro-UE este de a păstra cursul european pe un fundament solid. „Acest lucru arată că partenerii externi sunt conștienți de faptul că socialiștii pot obține victoria la alegeri, dar nu și majoritatea parlamentară. Până acum Maia Sandu a exclus orice coaliție cu forțele oligarhice, în timp ce democrații mențin oferta de a face o coaliție. Cu cât mai des liderul PAS refuză un asemenea scenariu, cu atât mai mici sunt șansele ca votanții loiali opoziției extra-parlamentare să-l accepte”, afirmă analistul.

Unica întrebare la care nu au răspuns Maia Sandu și Andrei Năstase, potrivit lui Cenușă, e faptul dacă sunt dispuși să facă o coaliție postelectorală cu PD în cazul în care Vlad Plahotniuc va abandona definitiv partidul pe care îl conduce.

La rândul său, vicepreședintele PAS, Mihai Popușoi, susține că e prematur de discutat despre coaliții postelectorale, mai ales că nu se știe sigur cum va arăta sistemul electoral, în baza căruia vor avea loc alegerile din toamnă. „Ambasadorul SUA a sugerat insistent, în cadrul aceluiași interviu, că scrutinul local ar fi demonstrat nevoia introducerii turului doi de scrutin la viitoarele alegeri parlamentare, ceea ce ar reflecta mai bine voința cetățenilor. Așadar, eu m-aș concentra pe riscurile actualului sistem electoral care ar putea oferi PSRM majoritatea absolută sau chiar constituțională, iar în așa caz discuțiile despre o coaliție proeuropeană sunt pur și simplu vorbe în vânt”, a subliniat Popușoi.

Amintim că Ambasadorul SUA James Pettit, a declarat în cadrul unui interviu la postul public de televiziune că „după alegerile parlamentare ar putea fi necesară o coaliție a forţelor proeuropene fie de la putere, fie din opoziţie”.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Cornel 07.06.2018 16:10

Nastase deja a fost in coalitie cu pro-rusii Dodon si Usatii , iar acum a declarat ca vrea sa conlucreze cu Filip si Candu! Nastase este un personaj periculos deoarece nu se poate sti cu o aproximatie de 100% pentru care interese lucreaza si pe care le reprezinta!

Spencer 07.06.2018 16:14

Americanii denotă iar încrederea serioasă în democrați și că ei pot menține sigur și sincer, cursul pro-oocidentatal al țării, păcat doar că la noi opoziția e prefăcută.

Liber-Grup 07.06.2018 18:29

Pentru Cornel și Spenser care e unul și acealși (propagist al PD-lui): este deja cert faptul că politicianul care va face alianțe cu PD-ul, cursului pro-eruopean nu va ajuta, iar în pierdere va fi. Exemplul.S. Radu a demonstrat acest fapt.

Polilogu 07.06.2018 21:45

Ambasadorul a facut o grava eroare ”proclamând ” pe cladirea ambasadei sale de la CHISINAU sloganul MOLDOVA NU E ROMANIA ! A jignit pe romanii din tara mea si a incurajat fortele anti UE din Republica Molotova . PUNCT SI DE LA CAPAT !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2018 09:09 Nicolae Negru A patra cale sau Ideologia Juche în v...

19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md