20:19:40 20.09.2020
 
Stiri

Aurelia Peru-Balan: „Chicoismul” și lamentările opoziției „de mămăligă”

Politică 03.06.2020 19:24 Vizualizări3245 Autor: Ziarul National
Aurelia Peru-Balan: „Chicoismul” și lamentările opoziției „de mămăligă”


Un nou termen politologic vine să învioreze atmosfera politicului moldovenesc – chicoismul, care ar presupune, în percepția mea, lipsă de viziune, stagnare, aroganță, scandaluri diplomatice și izolare internațională. Dacă ceva greșesc, îmi va replica autorul, deputatul Igor Munteanu.

Cât despre mămăliga ce nu explodează - este estimarea metaforică a fostului președinte Vladimir Voronin, care, în maniera aceasta, a dat o notă „istorică” acestui comportament antropologico-politic al moldovenilor.

Comportamentul „mămăligar” iată, însă, că devine unul confortabil și pentru opoziția noastră parlamentară. Inițiativele curajoase tergiversate în timp se „răsuflă” ca un pocal cu șampanie uitat pe noptieră. Opoziția de pe toate sectoarele doctrinare – creștin-democrată, social-democrată, populistă - a demonstrat incapacitatea Guvernului Chicu și a promis electoratului că în timp scurt va propune o moțiune de cenzură în Legislativ și un executiv nou, anticriză.

După un exercițiu de seducere a votanților, abia acum începe să numere voturile pentru demisie și pentru legitimarea noului guvern. Este o greșeală tactică a opoziției care, din cauza respectivei temperări, oferă timp celor de la guvernare să se agațe de orice fir de paie (inclusiv teste negative COVID-19) pentru a se menține la putere până la scrutinul prezidențial. Contextul însă se poate schimba.

Iată că și flexibilitatea promisă de A. Candu, recent revenit din Praga (în pofida gurilor rele), care este dispus să-l voteze pe A. Năstase la funcția de premier (dacă dânsul își dorește acest portofoliu), ne demonstrează rolul contextului în politică. Și dacă politicienii sunt flexibili, nouă, alegătorilor, nu ne rămâne decât să fim toleranți. Va fi, oare, la fel de flexibilă și o altă actriță de pe scena politică? Or, rigiditatea este o notă negativă pentru un politician, odată ce flexibilitatea nu înseamnă, în niciun caz, lipsă de verticalitate, ci dimpotrivă, abilitatea de a fi, alternativ, când lup, când vulpe pentru oponent, dar și istețimea de a menține Guvernul în context mai puțin favorabil.

PPDA menționează, însă, trei nume de potențial prim-ministru - Năstase, Slusari, Munteanu. Care va fi reacția PAS, dacă va fi acceptată o altă candidatură decât cea a lui Andrei Năstase care, ajungând în fotoliu de premier, eliberează drumul spre Președinție?

Ca să sintetizez, deputații vor ieși din carantină probabil peste o săptămână. Între timp, gropile săpate în cimitirele din țară se vor înmulți. Miercuri, 3 iunie, au fost anunțate alte 247 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, în timp ce Europa revine la viața normală.

M-aș bucura dacă opoziția parlamentară i-ar demonstra lui V. Voronin că mămăliga, totuși, explodează atunci când aroganța, prostia, stupiditatea ajung să se plimbe regește pe culoarele puterii.

Text de Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice și fost consilier prezidențial

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Tarnacop 16.09.2020 10:00

In aritmetica lui Pupkin exista o preconditie - cunoasterea ( si recunoasterea) a tuturor conditiilor problemei. E lesne sa-ti demonstrezi abilitatile intelectuale, daca te faci a nu observa ce rerezinta opozitia, care-i veritabila si care se datoreaza sistemului mixt, in alegerile Parlamentului actual. Cine la promovat, sustinut e.t.c.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

15.09.2020 10:03 Ziarul National Alecu Reniță // Moldova are chipul și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md