23:54:15 24.06.2024
Stiri

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, PRECIZĂRI importante despre încercările Moscovei de a dinamita relațiile moldo-ucrainene. Diplomatul s-a amuzat pe seama „investigațiilor” cuplului Morari/Platon: „Niciun coleg de la Ambasadă nu s-a simțit filat”

Actualitate 02.02.2024 11:22 Vizualizări2224 Autor: Vitalie Hadei
Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, PRECIZĂRI importante despre încercările Moscovei de a dinamita relațiile moldo-ucrainene. Diplomatul s-a amuzat pe seama „investigațiilor” cuplului Morari/Platon: „Niciun coleg de la Ambasadă nu s-a simțit filat”


Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, o contrazice pe fosta proprietară a postului TV8, Natalia Morari, care a declarat recent că a primit informații de la serviciile secrete ucrainene, potrivit cărora diplomații ucraineni ar fi filați de către serviciile moldovenești.

Invitat de jurnalistul Nicolae Chicu la un podcast, Ambasadorul Șevcenko a declarat că acest lucru este puțin probabil, întrucât Morari figurează în baza de date „Mirotvoreț” în calitate de dușman al Ucrainei, iar concubinul ei supranumit raiderul nr. 1 din CSI, Veaceslav Platon, a fost reținut în 2016 în Ucraina chiar de către serviciile sale secrete.

„Când cineva spune că a primit informații de la serviciile secrete, atunci eu îmi imaginez o astfel de situație: vine un om cu ochelari negri, spune că reprezintă serviciile secrete ucrainene și îi dă un dosar anume ei și o roagă să-l publice. În general, unele servicii secrete care nu sunt populare în lume sau nu au o imagine pozitivă ascund acțiunile lor sub alte sloganuri, sub alte culori. Nu exclud și această variantă, dar, de obicei, sunt foarte sceptic când cineva spune că a primit un dosar secret de la un serviciu de inteligență”, a declarat Șevcenko cu zâmbetul pe buze.


Ambasadorul Ucrainei a mai declarat că nici el și niciun coleg de la Ambasadă nu s-au simțit filați de serviciile moldovenești, însă a recunoscut că o asemenea procedură poate fi necesară în cazul în care există suspiciuni că diplomații unei anumite țări ar desfășura acțiuni subversive împotriva statului în care este detașat.

„De exemplu, luăm ambasada unei țări terțe (se referă la Rusia, n.r.), care trezește suspiciuni că ar desfășura eforturi de destabilizare. Trebuie să fie filați diplomații ruși? Și în baza a ce date au fost expulzați acum câteva luni? Deci, au fost filați, au fost colectate date, analizate și au fost propuse soluții cum această activitate poate fi minimizată. De obicei, diplomații străini sunt obiect de interes pentru serviciile secrete ale țării în care sunt detașați. De exemplu, diplomații ucraineni (în situația când țara este invadată) reprezintă interes pentru serviciile secrete, în special cele ruse. De aceea, fiecare diplomat ucrainean trăiește cu sentimentul că este urmărit” a spus Șevcenko, citat de Deschide.MD.

Ambasadorul ucrainean a mai subliniat că declarațiile Nataliei Morari precum că ar fi primit informația de la serviciile secrete de la Kiev sunt în contradicție cu faptul că jurnalista figurează în baza de date „Mirotvoreț” drept agent al serviciilor secrete rusești, iar concubinul său, Veaceslav Platon, a fost reținut în 2016 în Ucraina chiar de serviciile sale secrete.Reținerea lui Platon de către serviciile secrete ucrainene


„E o contradicție în această situație. Logica formală spune că, dacă cineva a transmis ceva, nu înseamnă neapărat că a fost din partea Ucrainei. Probabil a fost o a treia țară (Rusia, n.r.)”, a conchis Șevcenko.

Amintim că presupuneri despre apartenența Nataliei Morari, care și-a făcut studiile superioare la Moscova, după care s-a întors în R. Moldova, la serviciile secrete ruse au apărut încă în 2009, după protestele din 6 - 7 aprilie. Însuși unul dintre organizatorii din umbră a acelor destabilizări, rusul Eduard Baghirov, vorbea ulterior despre legăturile sale cu Morari, amintește Deschide.MD.

CITIȚI și Voronin dezvăluie ce conținea ULTIMUL articol din „Memorandumul Kozak” ce l-a făcut să REFUZE semnarea documentului și să-i telefoneze, la două noaptea, lui Putin: „Cine a apărut primul pe treptele Președinției? Dmitri Braghiș. Cu Natașa Morari”

Natalia Morari, în baza de date Mirotvoreț

Natalia Morari, în baza de date Mirotvoreț

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a avertizat cu privire la unei campanii de dezinformare și manipulare cu scopul de a deteriora relațiile dintre autoritățile R. Moldova și ale Ucrainei. În spatele acestor acțiuni s-ar afla un grup de persoane, printre care s-ar număra și foști ofițeri de informații, demiși pentru acțiuni de corupție, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate.

Afirmația Ambasadorului Ucrainei la Chișinău confirmă declarațiile directorului SIS, Alexandru Musteață, despre încercările Federație Ruse de a deturna relațiile moldo-ucrainiene, acțiuni ce sunt prezente și în alte state europene care, sprijină Kievul în apărarea independenței și suveranității sale. „Asemenea acțiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra R. Moldova având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al republicii noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune”, a punctat șeful conchis SIS.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md