03:01:34 21.05.2024
Stiri

Voronin dezvăluie ce conținea ULTIMUL articol din „Memorandumul Kozak” ce l-a făcut să REFUZE semnarea documentului și să-i telefoneze, la două noaptea, lui Putin: „Cine a apărut primul pe treptele Președinției? Dmitri Braghiș. Cu Natașa Morari”

Actualitate 31.01.2022 10:47 Vizualizări8969 Autor: Ziarul National
Voronin dezvăluie ce conținea ULTIMUL articol din „Memorandumul Kozak” ce l-a făcut să REFUZE semnarea documentului și să-i telefoneze, la două noaptea, lui Putin: „Cine a apărut primul pe treptele Președinției? Dmitri Braghiș. Cu Natașa Morari” Sursa foto: Mihaela Culcinschi


Fostul președinte comunist al R. Moldova, Vladimir Voronin, a dezvăluit în premieră motivele care l-au făcut să refuze semnarea, în anul 2003, a „Memorandumului Kozak”, care presupunea, de fapt, federalizarea R. Moldova.

Într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Păduraru, este vorba în mod special de ultimul alineat din document, care a apărut „pe ultima sută de metri” și care l-a determinat pe Voronin să-l telefoneze la două noaptea pe liderul rus Vladimir Putin.

Mai exact, Moscova își dorea ca armatei ruse aflate în Transnistria să i se ofere statut de bază militară pe un termen 20 de ani.

„Noi căutam mai multe variante, căci trebuia să să ieșim din această situație. La început, era un plan de măsuri pentru a hotărî problema reunificării republicii, erau niște împuterniciri suplimentare pentru Transnistria și nu se numea Kozak. Am discutat și cu Putin, și cu președintele Ucrainei, și cu Lukașenko ne-am consultat. Federalizarea nu era concepută în acest document. Ea a apărut în ultimele zile, așa cum a apărut și ultimul articol al documentului, care a pus punct la toată intenția noastră. Kozak a venit cu documentul final, în care era adăugat ultimul articol, dar despre el nu s-a discutat niciodată. Articolul prevedea că contingentului de armată a Federației Ruse i se oferă statut de bază militară pe termen 20 de ani. Și atunci eu am spus că nu semnez așa ceva, că asta nu e problemă personală, dar e o problemă a țării și извините (scuzați - n.r.)”, a declarat Voronin.

Întrebat dacă nu îi era frică să-l întoarcă din zbor pe Putin, care venea la Chișinău pentru a semna documentul, fostul președinte comunist a povestit cum, după ce a vorbit noaptea cu liderul rus și i-a spus „niet”, la Președinție au ajuns peste câteva ore Dmitru Braghiș cu Natalia Morari.

„Eu cu frica cam prost stau. Și atunci când pui mâna pe Constituție și răspunzi de ceea ce se întâmplă în țară, n-ai când te gândi la frică. Cu Putin a fost altfel. Primul avion, în care erau utilaje, tehnică, tot ce-l însoțește pe președintele Rusiei, ateriza la Chișinău. Dar eu, la ora două de noapte, am vorbit cu Putin și i-am spus că noi nu suntem gata să semnăm. A fost vorba trei minute, nu i-am explicat nimic, pentru că aceste lucruri nu se explică prin telefon. Și el a zis: „Ну хорошо, если не готовы, значит не готовы”. (Bine, dacă nu sunteți gata, înseamnă că nu sunteți gata – n.r.) Dar ce s-a întâmplat a doua zi dimineața? Cine a apărut primul pe treptele Președinției? Dmitri Braghiș. De unde el a știut că eu noaptea am vorbit cu Putin? Și pe urmă de ce el a fost numit ambasador la Moscova? Eu i-am scris scrisoare lui Serghei Lavrov, deja nefiind președinte, și i-am spus: cu ce ocazie ați primit scrisorile de acreditare ale lui Braghiș, care aprindea portretul lui Putin pe pragul Președinției? Știi cu cine a venit Braghiș atunci? Cu Natașa Morari, care a deschis телестудио (studiou de televiziune - n.r.) în pușcăriile Moldovei. N-ai să reușești mata, dragul meu, să ajungi la capătul acestei probleme și nici eu n-am să reușesc. (Râde) După aceasta, relațiile mele cu Putin s-au rupt pe vreo patru luni de zile”, a rememorat Voronin evenimentele din acea perioadă.

În același interviu, comunistul spune că relațiile sale cu Putin s-au „normalizat” abia peste câteva luni.

„Eu am vorbit apoi cu Putin și i-am explicat, zic: Kozak e șeful direcției juridice la mata în administrație și eu n-am nimic împotriva capacităților lui. Dar eu știu că el cunoaște jurisprudența Federației Ruse și nu cunoaște Constituția R. Moldova. Dar eu, ca președinte, am depus jurământul pe Constituția R. Moldova și sunt obligat nu numai s-o respect, dar și s-o cunosc. Și, dacă noi semnam, уважаемый дорогой Владимир Владимирович, în prezența matale, cu Smirnov, acest document, ce avea să se întâmple? Opoziția avea să se ducă a doua zi la Curtea Constituțională. Curtea deschidea art. 11 despre neutralitatea țării și tot festivalul aista cu memorandumul, gata! Pșșș, воздушный шарик! Мыльный пузырь! (balon de săpun – n.a.). Putin m-a înțeles și după aceasta relațiile noastre cât de cât s-au normalizat”, a mai povestit Vladimir Voronin.

Citiți interviul integral pe jurnal.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md