23:55:55 22.05.2024
Stiri

Un nou DOSAR penal pe numele fugarului Platon. „Grupul CRIMINAL organizat” condus de acesta ar fi provocat o daună de circa 20 de MILIOANE de lei la AO BNAA”

Actualitate 03.12.2021 09:39 Vizualizări2760 Autor: Ziarul National
Un nou DOSAR penal pe numele fugarului Platon. „Grupul CRIMINAL organizat” condus de acesta ar fi provocat o daună de circa 20 de MILIOANE de lei la AO BNAA”


Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care se ascunde de justiția moldovenească la Londra, este acuzat că ar fi prejudiciat Asociația Obștească „Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule” (AO BNAA) cu 19 556 095 de lei, iar procurorii anticorupție anunță că au inițiat o cauză penală în acest caz.

Pe 2 decembrie curent, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării lui Platon și, concomitent, au înaintat în instanța de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 de zile.

Procurorii au constatat că, în perioada anilor 2014-2015, „grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon”, prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât și neidentificate, cetățeni ai R. Moldova și ai Ucrainei, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare, „urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-au organizat în prealabil pentru a dobândi prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituțiile financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și BC „Moldindconbank” SA”.

„În așa fel, biroului i-au fost provocate daune materiale în sumă totală de 19 556 095 de lei. În rezultatul măsurilor întreprinse, AO „BNAA” i-a fost reparat parțial prejudiciul material cauzat, în sumă de circa 6 milioane de lei”, au calculat procurorii.

Procuratura Anticorupție subliniază că, în rezultatul demersurilor făcute de către procurori, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile cu valoare totală de circa opt milioane de lei, pentru a asigura repararea prejudiciului în acest caz.

„Totodată, ținând cont de probele administrate în cadrul cauzei penale enunțate, la 1 decembrie 2021, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire în contumacie pe Platon Veaceslav, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare, după cum urmează: escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari; cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false. Menționăm că toate capetele de învinuire incriminate cetățeanului Veaceslav Platon au fost săvârșite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor și organizator”, punctează Procuratura Anticorupție.

Amintim că Veaceslav Platon a părăsit R. Moldova la puțin timp după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Acesta a fost surprins la Londra, inclusiv alături de findatoarea Tv8, jurnalista Natalia Morari, care i-a născut un copil în primăvara acestui an.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md