05:55:28 18.07.2024
Stiri

Platon, la fel ca SOCIALIȘTII, a sărit ca ARS după ce Guvernul a decis să cumpere gaze din surse alternative. Acesta cere ca Guvernul să plătească rușilor 1 000 de dolari și să stingă DATORIA de peste 440 de milioane către „Gazprom”

Actualitate 25.10.2021 13:07 Vizualizări7679 Autor: Ziarul National
Platon, la fel ca SOCIALIȘTII, a sărit ca ARS după ce Guvernul a decis să cumpere gaze din surse alternative. Acesta cere ca Guvernul să plătească rușilor 1 000 de dolari și să stingă DATORIA de peste 440 de milioane către „Gazprom”


Controversatul afacerist Veaceslav Platon solicită pe un ton amenințător, de rând cu socialiștii și alți politicieni din opoziție, ca actuala guvernare să cumpere gaze exclusiv de la „Gazprom”, în pofida faptului că rușii cer 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi. Atunci când semnează contractul cu „Gazprom”, guvernanții ar trebui să se gândească la reducerea de 25%, care anual ar însemna 250 de milioane de dolari, transmite Platon de la Londra.

„Dacă voi, cu mințile voastre provinciale, credeți că duceți de nas „Gazprom” luând gaz din resurse alternative, atunci vă voi dezamăgi. Luăm calculatorul. Noi consumăm 1 miliard de metri cubi de gaz anual. Să admitem că astăzi prețul de piață este de 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi. Adică, timp de un an trebuie să achităm un miliard de dolari. Nouă ni se face o reducere de 25%, iar asta înseamnă o economie de 250 milioane de dolari într-un an. Ca alternativă, noi putem primi gaz prin Ucraina sau România, care îl vor procura la prețul de piață, plus vor adăuga prețul pentru transportare și micul lor adaos. Asta cu condiția că ai noștri nu-și vor lua partea lor. Altfel, adaosul va crește considerabil, iar matematica nu va mai deranja pe nimeni. În total, într-un an vom achita cu circa 300 de milioane peste prețul de piață”, a scris Platon pe Facebook.

Acesta mai spune că nu trebuie să ne intereseze că prețul la gaze va cădea peste câteva luni: „Prețul poate să și crească ulterior. În rezultat, noi vom achita, timp de un an, 300 de milioane peste prețul de piață (adică 1,3 miliarde de dolari). Dar asta nu e tot. Concomitent, va fi limitată alimentarea cu gaz la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care ne vinde nouă energia electrică cu 53 de dolari pentru un MegaWatt. Iar în Ucraina prețul de piață e de 140 de dolari și au deficit. Iar electricitate din altă parte, decât din Ucraina, nu putem lua. România, din considerente tehnice, poate alimenta doar sectoarele Buiucani și Râșcani”.

Astfel, Platon îndeamnă autoritățile să plătească pretinsa datorie de 709 milioane de dolari către „Gazprom”. „Datoria către „Gazprom” este de 444 de milioane de dolari. Referitor la penalități se poate de discutat. „Gazprom” este de acord ca această datorie să fie eșalonată pe trei ani. În rezultat, în loc să stingă datoria aceasta, cretinii aceștia sunt gata să mai și arunce bani în vânt. Mulți bani. Acești cretini ne vor lăsa fără chiloți! Plus că vor mai lua și credite pentru achitarea pierderilor sus-menționate. Vă rog să considerați această postare ca o solicitare de pornire a unui dosar penal. Rog să transmiteți materialele spre examinare procurorului Victor Furtună. Țin să cred că, la ora 17:38, Maia Sandu și Natalia Gavriliță vor fi reținute”, a mai scris Platon, făcând o paralelă cu reținerea de pe 5 octombrie a lui Alexandr Stoianoglo.

De menționat că premierul Natalia Gavriliță și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că gazele pe care le va cumpăra R. Moldova din resurse alternative sunt mai ieftine decât prețul cerut de „Gazprom”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md