08:24:24 30.05.2020
 
Stiri

DOC // Lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la CEDO în 2015. Ce despăgubiri au primit pătimiții

Social 10.02.2016 13:29 Vizualizări2525 Autor: Stela Mihailovici
DOC // Lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la CEDO în 2015. Ce despăgubiri au primit pătimiții dcnews.ro


Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului" a întocmit o listă a persoanelor și instituțiilor de stat care sunt responsabile de condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). În listă se regăsesc judecători, procurori, polițiști, dar și Consiliul Municipal Chișinău, și Parlamentul.

Membrii asociației precizează că lista a fost întocmită în baza informaţiilor deţinute de către avocaţii care au reprezentat reclamanţii la CEDO şi în baza hotărârilor Curţii Europene. Din acest motiv, ea poate fi incompletă şi ar putea conţine inexactităţi.

Potrivit calculelor, CEDO a obligat anul trecut autoritățile de la Chișinău să achite despăgubiri de peste 171 de mii de euro reclamanților cărora le-au fost încălcate drepturile. Cea mai mare sumă – 20 de mii de euro, a fost acordată în cazul „Ciobanu contra Moldovei”, iar responsabili ar fi doi procurori, un polițist și judecătorul Vitalie Cotorobai din Hâncești.

Într-un alt caz, cu prejudicii de aproape 19 mii de euro, ar fi responsabili mai mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție, iar Consiliul Municipal Chișinău ar fi vinovat de condamnarea R. Moldova la CEDO în cazul „Morari și Spiridon contra Moldovei”, pentru care statul va plăti peste 17 mii de euro.

„Lista a fost întocmită pentru a informa publicul, pentru a contribui la sporirea responsabilităţii autorităţilor publice şi a transparenţei în actul decizional şi, eventual, a ajuta autorităţile în iniţierea acţiunilor de regres sau a altor acţiuni descurajante împotriva persoanelor vizate”, explică Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului".

Amintim că Ministerul Justiției a anunțat recent că va acționa în judecată toate persoanele responsabile de condamnarea R. Moldova la CEDO, pentru ca acestea să întoarcă banii achitați pentru prejudiciile morale, materiale și cheltuielile suportate de Republica Moldova pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


trecatorul 10.02.2016 14:19

DOC // Lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la CEDO în 2015. Ce despăgubiri au primit pătimiții - şi unde-i "DOC"? Adică, lista...

PUMNAL 10.02.2016 17:10

Ministerul Justiției a anunțat recent că va acționa în judecată toate persoanele responsabile de condamnarea R. Moldova la CEDO, pentru ca acestea să întoarcă banii achitați pentru prejudiciile morale, materiale și cheltuielile suportate de Republica Moldova pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md