03:13:10 13.06.2024
Stiri

Alexandru Tănase CRITICĂ ideea premierului Chicu de a tăia 70 de milioane de lei de la justiţie: "Pe cei care au ADOPTAT ILEGAL hotărârea de revizuire îi doare fix în cot curajoasa decizie a premierului"

Social 19.02.2020 18:38 Vizualizări3773 Autor: Ziarul National
Alexandru Tănase CRITICĂ ideea premierului Chicu de a tăia 70 de milioane de lei de la justiţie:


Fostul ministru al Justiţiei şi preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, nu crede că decizia premierului Ion Chicu de a tăia 70 de milioane de lei de la justiţie e o soluţie tocmai bună pentru a pedepsi judecătorii, care au adoptat hotărâri ilegale, în urma cărora R. Moldova a fost condamnată la CEDO şi obligată să plătească prejudicii de milioane.

Tănase crede că tot cetățenii sunt cei care vor avea de suferit de pe urma unor servicii mai proaste în acest domeniu și spune că celor care au adoptat hotărâri în baza cărora R. Moldova a fost condamnată la CtEDO „le este în cot” de asemenea decizii.

„Premierul Ion Chicu vine cu o idee neașteptată în materie de recuperare a prejudiciului cauzat de hotărârile judiciare ilegale. Dumnealui propune ca sumă de 1.5 milioane de euro, pe care CtEDO a obligat guvernul să o plătească în calitate de venit ratat acționarilor de la "Gemenii", să fie achitată din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc.

Premierul bate șaua să priceapă iapa... Domnia sa nu poate să nu cunoască că justiția este un „serviciu” pe care statul îl furnizează cetățenilor și pe care îl finanțează din impozitele cetățenilor. Prin urmare, reducerea finanțării justiției cu 70 de milioane de lei înseamnă de fapt... sancționarea a cetățenilor din impozitele cărora justiția este finanțată.

Citeşte şi: VIDEO // Cele 1,5 milioane de euro, stabilite drept prejudicii de CtEDO în dosarul „Gemenii”, ar putea să fie achitate de judecătorii din cauza cărora R. Moldova a fost condamnată: Bugetul sistemului judecătoresc, TĂIAT cu 70 de milioane

Pentru o ilegalitate (anume ilegalitate și nu eroare judiciară), comisă de persoane foarte ușor identificabile, vor fi sancționați în final tot cetățenii, care vor primi servicii mai proaste cu 70 de milioane de lei.

Dacă decidenții politici ar citi atent hotărârea CtEDO, atunci ar observa o serie de detalii foarte interesante. De exemplu, faptul că admiterea acelei revizuiri tardive s-a produs după ce CtEDO a pronunțat mai multe decizii de condamne pentru casările deciziilor judecătorești irevocabile. Mai mult ca atât, această revizuirea a fost admisa de Curtea Supremă de Justiţie la momentul când instanța deja avea o practică stabilită de respingere acestor revizuiri!

Prin decizia de reducere a finanțării justiției, de fapt vor fi sancționați judecătorii onești, care nu au admis niciodată asemenea ilegalități. Vor fi secționați grefierii, referenții, consultații din instanțe. Aceştia sunt plătiți mai prost ca vânzătorii de la piețele din Chișinău, iar volumul de lucru este într-o permanentă creștere. Vor fi sancționați avocații, care vor beneficia de condiții de lucru mai proaste.

În schimb, cei care au adoptat ilegal decizia de revizuire, curajoasa decizie a premierului nu-i afectează în niciun fel. Mai mult ca atât, pe ei îi doare fix în cot de reducerea finanțării sistemului judecătoresc cu 70 de milioane de lei", a avertizat fostul ministru.

Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md