22:30:05 28.03.2024
Stiri

Afacere de succes la Bălți. O femeie conduce una dintre cele mai mari întreprinderi de acest fel din R. Moldova

Economie 12.07.2015 09:33 Vizualizări9073 Autor: Stela Mihailovici
Afacere de succes la Bălți. O femeie conduce una dintre cele mai mari întreprinderi de acest fel din R. Moldova


SUSȚINERE // O companie de producere a brichetelor din biomasă și-a crescut de cinci ori producția după ce a beneficiat de sprijinul financiar al Uniunii Europene

Acum opt ani a lansat o afacere mai puțin cunoscută în R. Moldova și a pășit neîncrezătoare pe tărâmul unui sector dominat de bărbați, dar a reușit să demonstreze că o femeie poate gestiona cu succes orice business.

Întreprinderea din Bălți pe care o conduce Ludmila Abramciuc a ajuns să fie solicitată și în sudul republicii, marfa fiind variată și de calitate datorită utilajului modern care este utilizat în procesul de producere. O parte din echipament a fost cumpărată în leasing, fără nicio dobândă, prin intermediul proiectului „Energie şi Biomasă” finanţat de UE.

Odată cu începerea sezonului de recoltare a culturilor agricole, pentru angajații întreprinderii „Ecobricheta” începe perioada „fierbinte”, când vor munci din zori și până în noapte la producerea brichetelor din paie. Zeci de clienți din raioanele Edineț, Briceni, Râșcani, Florești, Soroca, Telenești, Șoldănești și Cahul își așteaptă marfa, pentru că „vara trebuie să te pregătești de iarnă”.

Investiții europene în echipament modern

Lunar, întreprinderea poate produce sute de tone de brichete, după ce au fost amenajate noi linii de producție. În anul 2013, prin intermediul programului „Energie și Biomasă”, familia Abramciuc a achiziționat utilaj performant pentru prelucrarea deşeurilor cerealiere și silvice (rumeguş de lemn, paie, coji de seminţe) şi transformarea lor în brichete. Utilajul a costat peste 300 de mii de lei și a fost cumpărat în leasing cu 0% comision și 0% dobândă.

Ludmila Abramciuc afirmă că, fără suportul proiectului european, nu ar fi fost în stare să-și îmbunătățească activitatea întreprinderii la acel moment. „Datorită noilor echipamente, am crescut producția de cinci ori. Pe parcurs, am mai achiziționat tehnică și capacitatea noastră a crescut de zece ori față de cum era în 2008, când am lansat afacerea. Deocamdată, nu beneficiem de profit, pentru că tot ce câștigăm reinvestim în întreprindere”, susține Ludmila Abramciuc.

Asigură cu brichete zeci de instituții publice

Tot prin intermediul proiectului „Energie și Biomasă”, femeia de afaceri și-a găsit mai mulți clienți, de la gospodării casnice și agenți economici, care și-au instalat cazane de ardere a brichetelor, beneficiind de granturi europene, până la instituții publice care au fost dotate cu sisteme termice moderne.

„Avem aproape 30 de școli și grădinițe, de la nord până la sud, pe care le asigurăm cu brichete pe timp de iarnă. De obicei, încheiem contractele prin luna octombrie. În perioada rece muncim chiar și non-stop pentru a îndeplini toate comenzile. Dublăm și personalul. Dacă vara avem zece angajați, iarna sunt peste 20 de muncitori”, spune Ludmila Abramciuc. În caz de necesitate, femeia își suflecă mânecile și muncește cot la cot cu angajații săi la liniile de producere.

Visează la propria plantație energetică

Proprietara afacerii ne spune că, în ultima perioadă, a devenit destul de dificil să-și asigure întreprinderea cu materie primă. În R. Moldova s-au deschis zeci de fabrici de producere a brichetelor și peleților de biomasă, iar plantațiile de cereale nu s-au extins. Pentru a scăpa de problemă, familia Abramciuc planifică să-și creeze propriile plantații care vor furniza materie primă. Pentru asta au achiziționat deja teren agricol în Taraclia, iar prima cultură ar putea fi salcia energetică. Aceasta se plantează o singură dată, dar se recoltează timp de două decenii, oferind o producție medie la hectar de 30 de tone. Ludmila Abramciuc speră că va putea beneficia și de această dată de proiecte europene care oferă finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea sectorului energetic din R. Moldova.

Proiectul „Energie și Biomasă” a fost extins

Uniunea Europeană a oferit 14 milioane de euro pentru dezvoltarea proiectului „Energie și Biomasă” în R. Moldova între anii 2011-2014. În această perioadă, 130 de instituții publice (şcoli, grădiniţe, centre comunitare, centre medicale) au fost dotate cu sisteme termice pe bază de biomasă. Zeci de antreprenori au beneficiat de suport financiar pentru a crea sau a dezvolta întreprinderi de procesare a biomasei şi producere a combustibilului din biomasă.

Recent, a fost lansată și faza a doua a proiectului - „Energie şi Biomasă în Moldova II”, care are un buget total de 9,4 milioane de euro și va fi implementat de Programul Naţiunilor Unite între anii 2015-2017.

În această perioadă urmează a fi realizate 77 de proiecte comunitare în întreaga republică, inclusiv regiunea transnistreană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md