06:17:55 21.04.2019
 
Stiri

Activizarea TRUPELOR RUSE în Zona de Securitate, discutată la Parlament. „Reprezentanții OSCE ori nu văd asta, ori nu vor să vadă…”

Politică 19.07.2018 15:25 Vizualizări944 Autor: Ziarul National
Activizarea TRUPELOR RUSE în Zona de Securitate, discutată la Parlament. „Reprezentanții OSCE ori nu văd asta, ori nu vor să vadă…” parlament.md

Reprezentanții Platformei de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a R. Moldova au discutat astăzi despre activizarea din ultima perioadă a trupelor ruse, a tehnicii militare în Zona de Securitate, dar și despre faptul că mecanismele de alertă în cadrul OSCE „nu sunt perfecte și funcționează cu deficiențe”.

„Am discutat în detaliu acest subiect. La ședință au fost și reprezentanții Comisiei Unificate de Control (CUC), dar și cei ai Ministerului Apărării. Aceștia ne-au oferit toată informația la nivel de zile, ore… Inclusiv câte camioane, câte coloane, direcțiile de deplasare ale acestora, punctele de destinație. S-a vorbit și despre acțiunile întreprinse de reprezentanții CUC pentru a identifica camioanele militare, blindatele, dar și scopul acestor mișcări”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ședința comisiei.

Citește și: Trupele ruse dislocate în Transnistria ÎNCALCĂ prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului. Misiunea OSCE a fost sesizată

Acesta speră că lucrările în CUC vor fi deblocate odată cu acreditarea atașatului militar al Federației Ruse: „A fost acreditat după o perioadă mai mare… Au avut loc schimbări de candidați”.

În același timp, Andrian Candu s-a arătat nemulțumit de faptul că reprezentanții OSCE nu reacționează prompt atunci când au loc mișcări de trupe în Zona de Securitate și că e nevoie ca Biroul de Reintegrare să transmită sesizări oficiale ca să se ia atitudine.

„Trebuie să constatăm că mecanismele de alertă în cadrul OSCE nu sunt perfecte și funcționează chiar cu deficiențe. Lucrul acesta a fost sesizat de colegii noștri de la Biroul de Reintegrare. Ar trebui să fie perfecționat mecanismul de alertă, de notificare și distribuire a informației. Ceva nu funcționează, ceva e putred atunci când există semnale, există constatări, fotografii, imagini video, informații clare. Reprezentanții OSCE or inu văd asta, ori nu doresc să vadă sau nu știu să transmită informația și să-i sesizeze pe toți cei implicați în formatul de discuții”, a adăugat Candu.

Potrivit spicherului, aceste mișcări de trupe au legătură și cu ultimele evenimente la nivel internațional. „Autoritățile R. Moldova au obținut în ultimul timp mai multe rezultate decât în ultimii ani. Mă refer la Rezoluția ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, la Rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE, Rezoluția Congresului SUA, declarația NATO… După toate acestea, cineva a considerat că trebuie să ne arate unele semnale sau să trimită mesaje. Cert este că urmărim subiectul, nu vom ceda și de fiecare dată vom alerta toate instituțiile internaționale”.

În același context, Andrian Candu i-a asigurat pe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului situația este sub control și că mai mult a fost vorba de un semnal, nu de un pericol real, legat de mișcările de trupe. „Vom alerta în continuare comunitatea internațională și partenerii noștri referitor la aceste cazuri. Aceste incidente nu prezintă pericol pentru cetățenii R. Moldova, ci sunt mai curând un mesaj de răspuns pentru eforturile întreprinse de autorități pentru retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării. Totuși, trebuie să fim atenți și să monitorizăm lucrurile în continuare”, a conchis președintele Parlamentului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Mihai 19.07.2018 22:47

Candu mai bine ar raspunde de ce se permite rotatia trupelor rusesti si aprovizionarea acestora prin Aeroportul Chisinau?! Dupa ce afli acest lucru,toata vorbaraia de la ONU,OSCE si unde a mai fost,nu reprezinta nimic!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md