VIDEO // Noi PROVOCĂRI ale SEPARATIȘTILOR transnistreni în Zona de Securitate. Tirul de ÎMPUȘCĂTURI s-a produs la Varnița și Corjova: „Este pentru prima dată din 2013 încoace când separatiștii acționează în acest mod”
La finele săptămânii trecute, în preajma satului Corjova din raionul Dubăsari au răsunat împușcături. Tirul a durat în jur de zece minute. Incidentul a avut loc joia trecută, pe 23 decembrie, în jurul orei 10.00. Martorii au văzut și câteva blindate, mașini militare, zeci de soldați și o ambulanță. Printre aceștia erau și oameni înarmați, dar îmbrăcați în civil. Un incident similar a avut loc și la Varnița. Așa-zișii vameși separatiști le-au spus localnicilor, care încercau să ajungă la serviciul lor de pe malul stâng al Nistrului, că e vorba de un exercițiu militar. La rândul său, fostul președinte al Comisiei pentru securitate națională și ordine publică din Parlament, Chiril Moțpan, afirmă că un asemenea incident nu ar mai fi avut loc din anul 2013.
„La sfârșit de an, structurile separatiste de la Tiraspol și-au arătat din nou mușchii. În dimineața zilei de 23 decembrie, în preajma orașului Dubăsari, dar și la Varnița au răsunat împușcături. Locuitorii satelor Cocieri, Corjova și Varnița au tras o sperietură zdravănă: oare ce au pus la cale separatiștii? Este pentru prima dată de prin 2013 încoace când separatiștii acționează în acest mod: organizează aplicații militare în zone populate și nu la poligon”, a precizat Moțpan într-o postare pe Facebook.
Potrivit lui, Chișinăul, inclusiv Comisia Unificată de Control (CUC), nu au reacționat nicicum. Mai mult, Moțpan menționează că actualul conducător al delegației R. Moldova în cadrul CUC, generalul Ion Solonenco, în vârstă de 86 de ani, ar merge periodic să se întremeze la un spital specializat al FSB-ului rusesc.
„Chișinăul a avut o reacție anemică. CUC e adormită de multă vreme. Actualul conducător al Delegației R. Moldova, generalul Ion Solonenco (născut în 1935, originar din s. Țâbulăuca, r. Dubăsari) activează în CUC din iulie 1992, de la data formării, este depășit de timp și de realități. Plus, cunoaștem că domnia sa merge periodic, pentru tratament, la spitalul specializat al FSB din Federația Rusă. Or, devine tot mai clar că, pentru impulsionarea proceselor de ameliorare a situației, R. Moldova urmează să fie reprezentată în CUC de alte persoane, cu mai multă verticalitate și capacități de negociere, apte să apere interesele statului pe care-l reprezintă. Cu atât mai mult în situația când formatul de negocieri „5+2” nu face altceva decât să „legitimeze” regimul separatist de la Tiraspol, care pentru Misiunea OSCE este partener egal cu R. Moldova. Evenimentele recente demonstrează clar incapacitatea CUC de a soluționa problemele din Zona de Securitate”, a subliniat fostul președinte de comisie parlamentară.
În acest sens, Moțpan consideră că e nevoie urgent de o modernizarea profundă a CUC și transformarea forțelor militare pacificatoare într-o operațiune internațională.
„Formula optimă ar însemna retragerea trupelor armate ale Federației Ruse, evacuarea depozitelor și înlocuirea actualei operațiuni de menținere a păcii, dominată de Federația Rusă, cu o misiune de observatori civili, sub egida OSCE. Altminteri, situația din regiunea transnistreană va rămâne în continuare o sursă constantă de riscuri pentru securitatea statului și a cetățenilor lui, iar perspectivele de soluționare a conflictului, a situației din regiunea separatistă și cele privind retragerea trupelor ruse vor rămâne incerte, în ciuda faptului că subiectul este mai prezent ca oricând pe agendele politice ale statelor-membre NATO, UE și ale fostelor state sovietice”, a conchis Moțpan.
De menționat că aceste „exerciții militare” periculoase au avut loc chiar în perioada în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a insistat, prin intermediul unui document făcut public, pentru o întâlnire cu președinta Maia Sandu de la egal la egal, în care să fie găsită o „soluție cuprinzătoare” a conflictului transnistrean.
Potrivit lui Krasnoselski, conflictul nesoluționat timp de 30 de ani „continuă să frâneze dezvoltarea atât a Transnistriei, cât și a Moldovei”.
„Procesul de negociere este într-o stare de stagnare. Între timp, în cele trei decenii care au trecut de la încheierea confruntării a crescut mai mult de o generație de tineri, care nu văd adversari în semenii lor de pe partea cealaltă a Nistrului. Sunt convins că astăzi avem șansa de a rezolva o sarcină istorică - de a pune capăt unuia dintre cele mai prelungite conflicte din Europa de Est. Și asta fără a ne limita în a discuta problemele individuale politice, socio-economice și umanitare. Putem și, prin urmare, trebuie să facem următorul pas, cel mai important. Să ne așezăm la masa de negocieri și să începem să discutăm despre o soluționare cuprinzătoare a conflictului”, se arată în scrisoarea lui Krasnoselski.
De partea cealaltă, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat pe 24 decembrie curent, în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova, că nu intenționează să se întâlnească cu Krasnoselski, așa cum proceda Igor Dodon care l-a numit „președinte” pe acest lider autoproclamat. „Nu este planificată nicio întrevedere cu Krasnoselski. Discuții se poartă prin Biroul de Reintegrare. Sperăm că la anul viitor va fi reluat procesul de negocieri în formatul 5+2”, a punctat Maia Sandu.
Video AICI.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania