07:14:39 23.03.2019
 
Stiri

Trupele ruse dislocate în Transnistria ÎNCALCĂ prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului. Misiunea OSCE a fost sesizată

Politică 15.06.2018 18:00 Vizualizări1679 Autor: Ziarul National
Trupele ruse dislocate în Transnistria ÎNCALCĂ prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului. Misiunea OSCE a fost sesizată

Biroul Politici de Reintegrare a sesizat misiunea OSCE în R. Moldova în legătură cu deplasarea neautorizată a unor coloane de tehnică militară, cu însemnele Federației Ruse, prin perimetrul Zonei de Securitate.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, la 14 iunie 2018 a fost fixată deplasarea pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbnița a trei coloane de autocamioane de tip URAL, ZIL, KAMAZ, UAZ, tehnică și blindate militare de tip TAB, DRDM în număr de aproximativ 40 de unități, care erau escortate de mijloace de transport speciale ale așa-numitei structuri milițienești din regiunea transnistreană.

Totodată, în procesul de documentare a acestora, s-a constatat că pe majoritatea din aceste unități era aplicată nejustificat simbolica forțelor de pacificare, în timp ce ultimele nu dispun de asemenea dotări tehnice și reieșind din faptul că o parte din autovehicule aveau aplicate stickere cu drapelul Federației Ruse și numere militare ruse, poate fi presupusă apartenența lor la Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dislocat ilegal în raioanele de est ale țării.

„Dat fiind că incidentul în cauză s-a desfășurat în perimetrul Zonei de Securitate, cu încălcarea gravă a regimului existent, acest subiect a fost abordat de către partea moldovenească la ședințele Comisiei Unificate de Control și ale Comandamentului Militar. În acest sens, au fost solicitate explicații din partea componentelor Federației Ruse și a Tiraspolului. Reprezentanții Tiraspolului au menționat despre lipsa căreiva implicări a tehnicii și contingentelor așa-numitelor structuri de forță transnistrene, iar exponenții Federației Ruse au precizat că se vor documenta pe marginea circumstanțelor acestui caz și vor reveni cu o reacție ulterior”, se arată în comunicatul Biroului politici de integrare.

Sursa citată subliniază că au fost încălcate expres prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană din 1992 (obligativitatea respectării neutralității de către efectivele fostei armate a 14-a a Federației Ruse, dislocate în R. Moldova.

În legătură cu acest incident, Chișinăul solicită Misiunii OSCE în R. Moldova să informeze Centrul pentru Prevenirea Conflictelor din cadrul OSCE de la Viena și să fie dispuse măsuri în vederea prevenirii ulterioare a unor asemenea „acțiuni unilaterale și provocatoare în zona de responsabilitate a operațiunii de pacificare și în localitățile din stânga Nistrului”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Alex 15.06.2018 19:45

Totuși dacă s-a implicat Plahotniuc, iată se vădși rezultate. În curînd sperăm ca rușii să-și ia tancurile acaspă.

Vasile 15.06.2018 19:41

Пожелание Путину: бери шинель, иди домой !!!!

Andrei 15.06.2018 20:17

Interesant cum Plahotniuc poate merge pe drum cu așa oua mari... Să declari așa chestii contra Rusiei trebuie sa fii foarte curajos

Andrei 15.06.2018 21:02

Dacă reușesc scoaterea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, chiar ar fi una din cele mai mari realizări ale actualei guvernări, mai ales că nu mergem singuri în această inițiativă, deci contăm inclusiv pe sprijinul partenerilor noștri externi.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md