07:10:53 24.04.2024
Stiri

VIDEO, FOTO // Liderul PNL, Nicolae Ciucă, discuție cu aleșii locali liberali din R. Moldova. „Bucureștiul oferă o linie de FINANȚARE separată pentru proiecte de ÎNFRĂȚIRE cu localitățile din R. Moldova. Vom fi cu adevărat UNIȚI în UE”

Actualitate 02.03.2024 14:40 Vizualizări1321 Autor: Ziarul National
VIDEO, FOTO // Liderul PNL, Nicolae Ciucă, discuție cu aleșii locali liberali din R. Moldova. „Bucureștiul oferă o linie de FINANȚARE separată pentru proiecte de ÎNFRĂȚIRE cu localitățile din R. Moldova. Vom fi cu adevărat UNIȚI în UE”


„În momentul în care R. Moldova va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, atunci vom fi cu adevărat uniți. Sunt eforturi pe care le fac autoritățile de la Chișinău, sunt eforturi pe care le fac autoritățile de la București, sunt eforturi pe care le fac țările membre ale UE. Noi oferim tot ce înseamnă sprijin tehnic, expertiza necesară, pentru ca drumul acesta să fie cât mai coerent și rapid cu putință”, a declarat astăzi președintele Senatului României, liderul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, după o întrevedere la Chișinău cu aleșii locali de dreapta din R. Moldova.

Oficialul de la București a apreciat pozitiv dinamica procesului de integrare a R. Moldova în spațiul european.

În același timp, președintele Senatului României subliniază că este nevoie și de eforturi din partea cetățenilor R. Moldova, care trebuie să creadă în acest demers.

„Este o dinamică bună în procesul de integrare, dar e nevoie de mai mult sprijin din partea cetățenilor R. Moldova. Este necesar ca cetățenii R. Moldova să creadă în acest demers, pentru că beneficiile pe care noi le-am avut și pe care le împărtășim cu autoritățile și cu cetățenii R. Moldova sunt determinante în urmarea acestui proces. Din momentul demarării procesului de aderare și până la obținerea statutului de membru, PIB-ul României a crescut de trei ori. În această perioadă de preaderare, e nevoie să asigurăm toate elementele acestea de detaliu, pentru ca R. Moldova să beneficieze de fondurile de preaderare. În așa fel, cetățenii R. Moldova vor vedea cu adevărat care sunt avantajele statutului de membru al UE”, a declarat Nicolae Ciucă, în fața presei de la Chișinău.

La nivelul relațiilor bilaterale dintre București și Chișinău, președintele Senatului a evocat susținerea constantă și substanțială pe care o oferă România pentru R. Moldova.

Sursa citată s-a referit la fondul de 100 de milioane de euro, care este pus la dispoziția R. Moldova de către guvernarea de la București.

În același context, Nicolae Ciucă a vorbit și despre o linie de finanțare distinctă, de care vor beneficia primăriile din R. Moldova.„Încă din 2022, România a pus la dispoziția R. Moldova un fond de 100 de milioane de euro, bani destinați pentru proiecte specifice, care sunt stabilite de Guvernul și autoritățile locale din R. Moldova. Am discutat astăzi și despre un proiect de lege care vizează finanțarea primăriilor din România, care vor primi bani pentru proiecte de înfrățire cu primării din R. Moldova. Va fi o linie de finanțare separată”, a precizat Ciucă.

De asemenea, Bucureștiul va finanța proiecte de dezvoltare, care se axează pe interconectarea energetică.

„În momentul de față, se discută de două puncte de interconectare. Cel mai avansat este Suceava - Bălți. Discutăm, de asemenea, și despre proiectele de interconectare unde sunt folosiți și bani europeni pentru construcția de poduri. Este vorba de patru poduri. Unele vor fi renovate, iar altele - construite de la zero. Sunt și proiecte de dezvoltare a rețelelor de gaze și a conductelor de apă, care vor fi în continuare dezvoltate și susținute financiar. Știu că la nivelul companiei „Transgaz” există o colaborare foarte bună cu compania din R. Moldova și sunt alte proiecte care sunt în derulare. Sunt activități care se desfășoară în cadrul forumurilor economice. Companiile din R. Moldova sunt prezente la activitățile Bursei de valori din București. Domeniul financiar-bancar, de asemenea, trebuie foarte bine interconectat. Sunt pași importanți care s-au făcut și pe care îi vom face în continuare. Tot ceea ce înseamnă sprijinul pe care îl acordăm R. Moldova este un sprijin pe care îl acordăm și României”, a notat Nicolae Ciucă.

Oficialul român cu grad de general a vorbit și despre sprijinul pe care îl oferă Bucureștiul în consolidarea capacității de apărare a R. Moldova, subliniind că Ministerul Apărării Naționale de la București are în derulare programe în acest sens.
„R. Moldova este stat partener al NATO și este într-un program de sprijin și asistență nemijlocită pe relația dintre ministerele Apărării din România și R. Moldova. Ca atare, există, de asemenea, un birou de apărare, se numește Defence Capability Building, al NATO la Chișinău. Acest birou, împreună cu autoritățile de la Ministerul Apărării Naționale, identifică și dezvoltă toate aceste programe, care trebuie să prindă contur în actualul context și sunt pași importanți, așa cum ați spus și dumneavoastră. Știu că există la Ministerul Apărării Naționale programe care sunt în derulare. Din partea noastră, există în continuare sprijin și discutăm cât se poate de aplicat și concret modul în care putem să creștem capacitatea de reziliență a R. Moldova”, a subliniat oficialul român.La întrevederea cu Biroul Politic al PNL Diaspora Republica Moldova, la care au mai articiat președintele PNL Diaspora, Rares Bogdan, președintele PNL Diaspora R. Moldova, Adrian Dupu, europarlamentarul Siegfried Muresan şi secretarul internațional PNL, Mihaela Paraschiv, s-a vorbit și despre alegerile europarlamentare, dar și alegerile prezidențiale programate în România în toamna anului 2024.

PNL a câștigat în R. Moldova ultimele trei rânduri de alegeri, iar organizația locală PNL Diaspora R. Moldova, formată din primari de municipii, oraşe, comune şi sate, care vor coordona organizațiile raionale și regionale, își propune să aibă aceleași rezultate și în acest an. Președintele Nicolae Ciucă le-a mulțumit liberalilor din stânga Prutului pentru toată munca depusă, pentru că reprezintă un exemplu pentru celelalte organizații din afara granițelor României și i-a asigurat de toată susținerea sa.

Amintim că președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, se află într-o vizită oficială la Chișinău în perioada 1 - 2 martie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md