19:05:48 24.04.2024
Stiri

„Gazprom” TACE în privința prelungirii contractului după 1 MAI, iar Spînu consideră că rușii vor să ne întindă o CAPCANĂ. „Libertatea și independența energetică ne costă un preț MARE și trebuie să-l plătim”. Prețul la energia electrică va CREȘTE

Actualitate 20.04.2022 12:16 Vizualizări4266 Autor: Ziarul National
„Gazprom” TACE în privința prelungirii contractului după 1 MAI, iar Spînu consideră că rușii vor să ne întindă o CAPCANĂ. „Libertatea și independența energetică ne costă un preț MARE și trebuie să-l plătim”. Prețul la energia electrică va CREȘTE


Concernul rus „Gazprom” ezită să le spună autorităților de la Chișinău dacă va livra gaze naturale R. Moldova și după 1 mai, în condițiile în care nu a fost efectuat auditul privind pretinsele datorii istorice ale malului drept al Nistrului. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), vicepremierul Andrei Spînu, consideră că rușii au o atitudine „neprietenoasă” și încearcă, la fel ca toamna trecută, să întindă o capcană R. Moldova.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dar și „Moldovagaz” a trimis mai multe scrisori către „Gazprom” referitor la prelungirea termenului de clarificare a plății datoriei istorice privind livrarea gazelor pe malul drept al Nistrului. Până în acest moment nu avem niciun răspuns. Până pe 1 mai trebuia să fie clarificat atât volumul datoriei, cât și modalitatea de plată a acesteia. Din păcate, auditul datoriei nu a putut fi realizat și nici comisia economică ruso-moldovenească nu s-a întrunit. Cele două acțiuni fiind premergătoare condițiilor privind clarificarea plății datoriei. În toată această perioadă, noi am acționat cu bună credință într-un context regional extrem de complicat. Lipsa unui răspuns îl calific ca acțiuni nejustificate și neprietenoase. Eu cred că un partener comercial serios își anunță intențiile din timp. Presupun că vor să ne aducă iarăși în situația ca să ne pomenim în ultima zi și să nu avem niciun răspuns. Am trimis scrisori și e corect să primim un răspuns. Atât timp cât va fi război în Ucraina, va fi complicat să avem o altfel de comunicare cu „Gazprom”, a declarat astăzi Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Spînu, indiferent ce va decide „Gazprom”, R. Moldova nu va rămâne fără gaze sau fără energie electrică.

„Au fost alocate 150 de milioane de euro, bani împrumutați de la BERD, pentru crearea unor rezerve de gaze naturale în vara acestui an. Pregătim „Energocom”, cu ajutorul partenerilor externi, pentru a putea accesa în mod eficient piețele externe de gaze naturale. Are loc etapa de precalificare a unor traderi internaționali de gaze, potențiali furnizori pentru R. Moldova. Șapte companii au aplicat și sunt gata să livreze gaze în R. Moldova. Sunt companii serioase, cu experiență. Unele din ele au livrat gaze în luna octombrie 2021. Pentru luna mai avem alternative pentru alimentarea cu gaze naturale. Avem 24 de milioane de metri cubi de gaze stocate în sistemul de transport al României și al R. Moldova. Necesarul de gaze pentru malul drept al Nistrului pentru luna mai este de 45 de milioane de metri cubi.

„Termoelectrica” lucrează pe păcură, combustibil mai ieftin decât gazele naturale. Sunt donații din partea României. Necesarul de gaze pentru luna mai, odată ce „Termoelectrica” lucrează pe păcură, scade de la de la 45 de milioane de metri cubi la 32 de milioane de metri cubi. În cazul întreruperii livrărilor de gaze, „Energocom” va achiziționa gaze de pe piață. Prețurile pe piețele internaționale sunt în scădere. Chiar dacă contractul cu „Gazprom” ne oferă un preț mai mic decât cel pe piață, această diferență nu este foarte mare. Prețul de achiziție a gazului pentru luna aprilie de la „Gazprom” este de 1 193 de dolari, iar prețul mediu de achiziție de pe piață ar fi fost 1 226 de dolari. Nu se planifică majorarea tarifelor pentru consumul din aprilie și mai. Începând cu luna iunie, vom lua o decizie în funcție de prețul de achiziție a gazelor”, a punctat Spînu.

Vicepremierul a recunoscut că s-ar putea ca cetățenii să plătească prețuri mai mari pentru gaze și energia electrică.

„Dacă contractul cu „Gazprom” va fi suspendat de partea rusă, atunci după 1 mai avem soluții de aprovizionare cu gaze și cu energie electrică. Ne vom strădui că impactul de prețuri să fie cât mai mic. Libertatea și independența energetică ne costă. Din păcate e un preț mare pentru mulți dintre cetățenii noștri. După începerea războiului din Ucraina e clar că nu avem o altă cale. Trebuie să fim solidari și să plătim acest cost al independenței. Suntem implicați în procesul de promovarea a eficienței energetice a republicii, prin investiția de 200 de milioane de euro. Vor fi reduceri substanțiale de consum din partea consumatorilor, iar facturile vor scădea. De exemplu, o grădiniță izolată termic din Chirsova, Găgăuzia, achită 20 000 de lei pe lună, în perioada rece a anului (ianuarie), pentru energia termică. Alte grădinițe neizolate din vecinătate au achitat între 40 000 și 60 000 de lei. În această vară să ne pregătim pentru iarna viitoare. Războiul neprovocat din Ucraina creează situații extrem de dificile și eu sunt sigur că ne vom descurca în continuare”, a adăugat oficialul.

Andrei Spînu a ezitat să spună cu cât va crește prețul la energia electrică, dar a lăsat să se înțeleagă că majorarea va fi inevitabilă.

„Voi putea oferi un răspuns după 22 aprilie, dar reieșind din cifrele pe care le avem astăzi s-ar putea să avem o creșterea a tarifelor. Cu cât? Este greu de spus. Nu avem răspunsuri clare privind prețul de achiziție. Această majorare a tarifului ar putea fi aplicată începând cu luna iunie. ( adică plata pentru consumul din mai n.r.). Despre compensații vom discuta după ce vom cunoaște prețul de achiziție”, a conchis Andrei Spînu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md