10:18:44 20.04.2024
Stiri

DOC // Dodon îi îndeamnă pe cetățeni să SABOTEZE măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în cazul în care „Gazprom” va sista livrarea gazelor în R. Moldova. Acesta o trimite din nou pe Maia Sandu la Putin

Actualitate 03.08.2022 11:40 Vizualizări2780 Autor: Ziarul National
DOC // Dodon îi îndeamnă pe cetățeni să SABOTEZE măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în cazul în care „Gazprom” va sista livrarea gazelor în R. Moldova. Acesta o trimite din nou pe Maia Sandu la Putin


Socialistul Igor Dodon este împotriva măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în cazul în care „Gazprom” va limita volumele furnizate R. Moldova sau chiar le va sista în totalitate. În acest sens, acesta îi îndeamnă pe cetățeni să saboteze soluțiile pregătite de Guvern pentru pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023.

Lui Dodon nu-i convine că se vor face economii, în condițiile în care „Gazprom” refuză să ofere un răspuns în privința livrărilor de gaze în perioada rece a anului. De vină, în opinia lui Dodon, este Maia Sandu.

„Maia Sandu și PAS sunt gata să distrugă definitiv instituțiile, societatea, educația, oamenii. Pentru prostia acestor marionete politice trebuie să plătească din greu și bătrânii, și copiii din R. Moldova. Uitați-vă ce „plan strategic” au pregătit acești nesimțiți de la guvernare: reducerea temperaturii agentului termic livrat în cadrul sistemului centralizat de producere a energiei termice cu până la 10%, în condițiile respectării valorilor minime normate. Aceasta ar urma să reducă consumul de gaze naturale în mărime de 13 milioane de m3. Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00), ce va reduce consumul de gaze cu 1,4 milioane de m3; Organizarea procesului de învățământ la distanță/online pentru instituțiile de învățământ (cel puțin 10 zile pe lună) – economie de circa 13 milioane m3”, a scris Dodon pe rețelele de socializare.

Deși autoritățile au dat asigurări că nimeni nu va îngheța la iarnă, Dodon încearcă să schimbe accentele și să bage la înaintare cetățenii nemulțumiți.

„Așa incompetență, mizerie și iresponsabilitate la conducerea țării n-a fost niciodată. Să facă economie din contul sănătății și a securității oamenilor sunt în stare doar niște oameni lipsiți de suflet și indiferenți față de suferința cetățenilor. Pentru Maia Sandu se vede că e mai simplu să lase oamenii să înghețe și să stea pe întuneric, decât să negocieze prețul la gaz și să aducă liniște în țară. Moldoveni, voi cât o să mai suportați aceste „vremuri bune”, care vă fac viața tot mai rea și mai rea?”, a mai scris Dodon.

Scopul principal al proiectului la care face referire Dodon constă în identificarea și realizarea în termeni utili a unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice asupra prețurilor și securității aprovizionării cu resurse energetice a R. Moldova în caz de limitare a furnizării de gaze naturale.

„Deși există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către R. Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers). Considerând riscurile existente în privința securității aprovizionării R. Moldova cu energie electrică și gaze naturale, Guvernul, prin prezenta hotărâre, vine cu mai multe măsuri de prevenire și atenuare a impactului asupra prețurilor și securității aprovizionării cu resurse energetice a R. Moldova în caz de limitare a furnizării gazelor naturale”, se arată în documentul propus de Guvern pentru consultări publice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md