DOC // Dodon îi îndeamnă pe cetățeni să SABOTEZE măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în cazul în care „Gazprom” va sista livrarea gazelor în R. Moldova. Acesta o trimite din nou pe Maia Sandu la Putin
Socialistul Igor Dodon este împotriva măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în cazul în care „Gazprom” va limita volumele furnizate R. Moldova sau chiar le va sista în totalitate. În acest sens, acesta îi îndeamnă pe cetățeni să saboteze soluțiile pregătite de Guvern pentru pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023.
Lui Dodon nu-i convine că se vor face economii, în condițiile în care „Gazprom” refuză să ofere un răspuns în privința livrărilor de gaze în perioada rece a anului. De vină, în opinia lui Dodon, este Maia Sandu.
„Maia Sandu și PAS sunt gata să distrugă definitiv instituțiile, societatea, educația, oamenii. Pentru prostia acestor marionete politice trebuie să plătească din greu și bătrânii, și copiii din R. Moldova. Uitați-vă ce „plan strategic” au pregătit acești nesimțiți de la guvernare: reducerea temperaturii agentului termic livrat în cadrul sistemului centralizat de producere a energiei termice cu până la 10%, în condițiile respectării valorilor minime normate. Aceasta ar urma să reducă consumul de gaze naturale în mărime de 13 milioane de m3. Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00), ce va reduce consumul de gaze cu 1,4 milioane de m3; Organizarea procesului de învățământ la distanță/online pentru instituțiile de învățământ (cel puțin 10 zile pe lună) – economie de circa 13 milioane m3”, a scris Dodon pe rețelele de socializare.
Deși autoritățile au dat asigurări că nimeni nu va îngheța la iarnă, Dodon încearcă să schimbe accentele și să bage la înaintare cetățenii nemulțumiți.
„Așa incompetență, mizerie și iresponsabilitate la conducerea țării n-a fost niciodată. Să facă economie din contul sănătății și a securității oamenilor sunt în stare doar niște oameni lipsiți de suflet și indiferenți față de suferința cetățenilor. Pentru Maia Sandu se vede că e mai simplu să lase oamenii să înghețe și să stea pe întuneric, decât să negocieze prețul la gaz și să aducă liniște în țară. Moldoveni, voi cât o să mai suportați aceste „vremuri bune”, care vă fac viața tot mai rea și mai rea?”, a mai scris Dodon.
Scopul principal al proiectului la care face referire Dodon constă în identificarea și realizarea în termeni utili a unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice asupra prețurilor și securității aprovizionării cu resurse energetice a R. Moldova în caz de limitare a furnizării de gaze naturale.
„Deși există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către R. Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers). Considerând riscurile existente în privința securității aprovizionării R. Moldova cu energie electrică și gaze naturale, Guvernul, prin prezenta hotărâre, vine cu mai multe măsuri de prevenire și atenuare a impactului asupra prețurilor și securității aprovizionării cu resurse energetice a R. Moldova în caz de limitare a furnizării gazelor naturale”, se arată în documentul propus de Guvern pentru consultări publice.
TEATRU // Festivalul visătoarelor, la Iași. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit prima ediție a Festivalului de regie feminină „Cătălina Buzoianu”
Scriitorii interziși în Transnistria vor merge din nou la Tighina, de această dată însoțiți de Oleg Serebrian, vicepremierul responsabil de Reintegrare: Tiraspolul, somat să se abțină de la acțiuni provocatoare
„Inima Nistrului”, un nou traseu de ciclism și drumeție lansat în R. Moldova: În cât timp pot fi parcurși cei 42 km