16:46:19 10.09.2024
Stiri

R. Moldova face un pas mare în asigurarea SECURITĂȚII energetice. UE, BEI și BERD acordă 75 de milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică în școlile, grădinițele și spitalele din republică. Nouă instituții MEDICALE, primele pe listă

Actualitate 13.09.2022 13:43 Vizualizări1905 Autor: Ziarul National
R. Moldova face un pas mare în asigurarea SECURITĂȚII energetice. UE, BEI și BERD acordă 75 de milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică în școlile, grădinițele și spitalele din republică. Nouă instituții MEDICALE, primele pe listă


Guvernul R. Moldova va beneficia de un grant de 15 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), pentru proiecte de eficienţă energetică în şcoli, grădiniţe şi spitale. Acordul a fost semnat astăzi de vicepremierul Andrei Spînu, șeful Oficiului BEI din R. Moldova, Alberto Carlei și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

În total, R. Moldova are la dispoziție 94 de milioane de euro, dintre care 75 acordate de BEI, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și UE, pentru a întreprinde măsuri în vederea reducerii dependenței de gazele rusești.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări că, în următorii ani, eficiența energetică va fi prioritatea zero a Guvernului în domeniul energetic.

„Trecem printr-o tranziție accelerată fără precedent în domeniul energetic. Situația din vecinătate și criza dificilă cu care se confruntă întreaga Europă ne-a arătat că este oportun să aspirăm la independența și securitatea energetică. Trebuie să fim încrezători că putem avea un sector energetic modern în viitorul apropiat. Până în 2050 ne propunem să atingem obiectivul neutralității climatice. Acest obiectiv e realizabil dacă acționăm mai rapid. Urmează să intervenim pentru a implementa cât mai multe proiecte de eficiență energetică în sectorul public, privat și gospodăriile casnice. Grantul de 15 milioane de euro completează împrumutul de 60 de milioane de euro din partea UE, prin intermediul BEI și BERD. Partenerii externi vor finanța proiectul cu 75 de milioane de euro, iar Guvernul va veni cu o contribuție de 19 milioane de euro. Este cel mai mare proiect de eficiență energetică implementat în R. Moldova, deși este un proiect-pilot”, a declarat Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit vicepremierului, prima etapă a proiectului prevede efectuarea auditului energetic la nouă instituții medicale din R. Moldova, inclusiv Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți și Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru.

„Școlile, grădinițele şi spitalele din localitățile R. Moldova sunt instituțiile-țintă pentru proiectele de eficiență energetică. Suntem dependenți energetic în proporție de 75 la sută… Multe din clădirile rezidențiale, instituțiile publice nu sunt pregătite să facă față în cazul deconectării totale de la gazul rusesc. Vom trece cât mai repede procedurile de ratificare a acordului semnat astăzi cu BEI și vom elabora studiile de fezabilitate necesară pentru a putea trece la treaba. Ne dorim ca la începutul anului viitor să începem lucrările de construcție la obiectivele menționate. Odată cu venirea banilor, clădirile sociale vor beneficia de îmbunătățirea izolației termine, de sisteme de iluminat noi și moderne și de sisteme de încălzire și răcire eficiente, cu consum mai mic și performanță mai bună. În R. Moldova, 60% din consumul final de energie le revine clădirilor. Majoritatea clădirilor, în special cele construite în perioada sovietică, au standarde de eficiență energetică foarte slabe. Deci, în urma implementării acestui proiect vom economi anual până la 5 000 000 de euro”, a spus Andrei Spînu.

Ambasadorul UE în R. Moldova, Janis Mazeiks, a dat asigurări că Bruxellesul va fi alături de Chișinău în ceea ce privește asigurarea securității energetice, prin implementarea proiectelor de eficiență energetică.

„Până acum, asigurarea eficienței energetice nu era printre prioritățile R. Moldova. Ne bucurăm că pentru acest Guvern eficiența energetică, asigurarea securității energetice este o prioritate, în condițiile în care Kremlinul folosește energia ca un instrument de influență și de a pune presiune. Noi trebuie să ne asigurăm că scăpăm de această dependență. Totodată, trebuie să ne asigurăm că resurse economisite grație eficienței energetice contribuie la un mediu mai curat pentru noi, mai sănătos pentru generațiile viitoare. Acest lucru e important pentru R. Moldova ca stat candidat la aderare. Cu aceste crize, orice reducere de consum al energiei se transpune direct în reducerea facturilor plătite de cetățeni. De fiecare dacă când facem economii, noi nu dăm bani celor care… și asta ne sporește libertatea de a lua propriile decizii”, a punctat Janis Mazeiks.

Șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții din țara noastră, Alberto Carlei, consideră că asigurarea eficienței energetice este un domeniu-cheie pentru R. Moldova, care va contribui la scăderea substanțială a facturilor și emisiilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

06.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Ouăle” serviciilor ...

02.09.2024 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă șansă istoric...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md