18:00:48 24.08.2019
 
Stiri

​VIDEO // Noi IMAGINI cu piloții moldoveni, ținuți ostatici trei ani și jumătate de talibanii afgani. Întâlnirea dintre reprezentanții MAEIE și cei doi piloți a fost FILMATĂ

Politică 17.02.2019 14:37 Vizualizări2553 Autor: Ziarul National
​VIDEO // Noi IMAGINI cu piloții moldoveni, ținuți ostatici trei ani și jumătate de talibanii afgani. Întâlnirea dintre reprezentanții MAEIE și cei doi piloți a fost FILMATĂ captură

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au reușit, după mai multe tentative, să stea de vorbă cu Lionel Buruiană și Mihai Crihan, piloții moldoveni care au fost capturați acum trei ani și jumătate de talibanii afgani.

Secretarul general al MAEIE, Mihai Căpățână, și directorul Spitalului Cancelariei de Stat au reușit să-i viziteze pe cei doi. Ultimii par să fie deranjați de această vizită. Mihai Crihan a întrebat chiar: Dar cine sunteți? Mihai Căpățână a menționat că s-a prezentat când a intrat, dar a mai repetat o dată.

Oficialul de la MAEIE a precizat că a vrut să vadă dacă totul este în ordine și i-a informat că pot merge în R. Moldova să continue reabilitarea.

Piloții a spus că preferă să continue cursul de reabilitare la Moscova și că nu doresc să meargă acasă.

Toată întâlnirea a avut loc sub stricta supraveghere a reprezentanților ONG-ului condus de Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei.

Din câte se pare, filmarea a fost realizată anume de reprezentanții ONG-ului și a fost făcută publică de ziarul „Komsomolskaia Pravda” în Moldova.

Despre această întâlnire a relatat și MAEIE. „După o săptămână de solicitări oficiale către autoritățile ruse despre locul aflării și starea de sănătate a cetățenilor moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, rămase fără răspuns, delegația R. Moldova a identificat prin eforturi proprii locul deținerii acestora. Deplasându-se la instituția medicală, după mai multe ore de tratative cu agenții de securitate ai unui ONG, oficialii moldoveni au obținut permisiunea de a discuta cu ei doar pentru 10 minute”, se arată în comunicat.

Prezentându-se la fața locului, oficialii moldoveni au fost somați de agenții de pază și doar după mai multe ore de tratative cu conducerea ONG-ului respectiv au obținut dreptul de a se vedea cu conaționalii, respectând unele condiții înaintate nefondat, care contravin dreptului internațional și bunului-simț – limitarea temelor de discuții. Un subiect interzis categoric a fost cel privind perioada de când conaționalii noștri se află în spitalul respectiv.

„Înainte de a le fi asigurat accesul, paznicii au solicitat ca membrii delegației să predea telefoanele și orice alte dispozitive electronice, deși cu doar câteva zile înainte restricția respectivă a fost eliminată în raport cu mai multe persoane, inclusiv jurnaliști, care au fost admiși la cetățenii moldoveni. Semne mari te întrebare au trezit și verificările minuțioase făcute în privința identității persoanelor din delegația moldovenească, formată din reprezentanți ai MAEIE și diplomați acreditați din cadrul Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă. Lucru făcut de paznicii, care spuneau că execută aceste atribuții în numele unui ONG”, precizează sursa citată.

Din cauza timpului extrem de scurt petrecut cu cei doi cetățeni moldoveni și a interzicerii abordării unor subiecte, delegația guvernamentală nu a avut posibilitatea să facă o evaluare detaliată a situației lor. „Cadrul medical prezent în delegație însă a putut constata că starea de sănătate a celor doi cetățeni permite transportarea lor imediată în R. Moldova”.

„În cadrul misiunii pe care delegația guvernamentală a avut-o la Moscova, finalizată cu această întâlnire de scurtă durată cu cei doi cetățeni moldoveni, constatăm o serie de situații care generează o îngrijorare profunda privind modul în care sunt deținuți și tratați conaționalii noștri, abordarea total netrasparentă și selectivă de colaborare a ONG-ului, care-i deține, cu reprezentanții diferitor instituții de stat din R. Moldova. În special, ignorarea completă a adresărilor reprezentanților Guvernului, pe de o parte, și îndeplinirea tuturor doleanțelor privind accesul la cei doi piloți a unei persoane cu funcție publică dintr-o altă instituție de stat.

Toate cele constate de delegația guvernamentală vor fi puse la dispoziția instituțiilor de resort, care instrumentează cazul celor doi piloți, iar MAEIE, împreună cu alte instituții ale statului, va depune toate eforturile pentru ca cei doi cetățeni moldoveni să ajungă cât mai repede acasă, în condiții de deplina siguranță”, se mai spune în comunicatul MAEIE.

De menționat că primul a anunțat despre eliberarea piloților moldoveni președintele Igor Dodon. Acesta a precizat că cei doi au fost eliberați grație implicării Federației Ruse. Ulterior, spicherul Andrian Candu a declarat că Lionel Buruiană și Mihail Crihan urmau să fie eliberați acum patru luni, însă Igor Dodon s-ar fi împotrivit, deoarece a vrut să-i folosească pe cei doi în campania electorală.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

SSS 18.02.2019 01:45

Acesti diplomati trebuiesc concediati imediat! Au cosumat degeaba bani publici o săptămână, tot căutând acești oameni necăjiți, și după ce i-a găsești să le tot spui de 3-4 ori doar care a fost scopul vizitei, fără a-i informa pe deținuți că n-au avut acces la ei din cauza interdicțiilor moscovite. Asta îngrijorează - dacă nu cumva ei se află în vreo custodie nelegală și destinul lor ar putea fi astfel afectat. Adică, autoritățile de la Chișinău se îngrijorează de destinul lor mai departe. De asemenea, nu i-a informat despre perioada care i-a căutat prin Moscova și că i-a găsit, fără ajutorul autorităților oficiale, deci urmau să-i întrebe: - cunosc oare ei cine sunt cei care îi dețin aici, în spital. Cât îi vor deține, când se vor întoarce acasă etc... Un asemenea nivel al diplomației nu găsești probabil în cele mai subdezvoltate state africane...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2019 09:23 Nicolae Negru Ipocrizie, numele tău e Dodon-Sandu-N...

19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md