15:20:26 14.12.2019
 
Stiri

VIDEO // Laura Codruţa Kovesi, despre Dragnea - Tel Drum. A mai existat un dosar la DNA?

Interviu 16.07.2017 16:30 Vizualizări3077 Autor: Ziarul National
VIDEO // Laura Codruţa Kovesi, despre Dragnea - Tel Drum. A mai existat un dosar la DNA? Sursa: ziare.com

„Nu alegem ţinte, nu anchetăm o persoană pentru că are cinci vile, pentru că e prim-ministru sau ministru. Noi investigăm fapte care sunt date în competenţa noastră. Simplul fapt că o persoană deţine o anumită funcţie sau are o avere nu înseamnă că trebuie să deschidem o investigaţie”, afirmă procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un amplu interviu acordat în exclusivitate Ziare.com, pe care îl veţi putea citi astăzi şi mâine.

Totdată, Laura Codruţa Kovesi a confirmat că în 2010, DNA a închis, prin clasare, un dosar Tel Drum.

În chestiunea Tel Drum, aveţi două dosare, după cum aţi anunţat, unul deschis chiar după ultima investigaţie Rise Project. Aţi obţinut notă DIPI despre care vorbeşte această investigaţie?

Fiind o investigaţie jurnalistică şi sesizându-ne din ce a apărut în spaţiul public, am comunicat, la cererea jurnaliştilor, că este deschis acest dosar, dar nu pot face comentarii despre ce avem sau nu în dosar.

Nu e totuşi cam târziu? Despre chestiunea Tel Drum - Dragnea se vorbeşte de ani de zile, au curs râuri de cerneală.

Din 2013, de când sunt procuror şef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată şi condamnat definitiv, mai este un dosar în care a fost trimis în judecată, e pe rolul ICCJ, şi avem aceste dosare în lucru. Eu vă pot spune ce s-a întâmplat din 2013 până acum.

Cele două dosare despre care mi-aţi vorbit, „Referendumul” şi „Bombonica”, sunt oarecum mărunte în raport cu ceea ce vedem acum în investigaţia Rise Project.

Noi investigăm fapte care sunt date în competenţa noastră. Simplul fapt că o persoană deţine o anumită funcţie sau are o avere nu înseamnă că trebuie să deschidem o investigaţie. Nu alegem ţinte, nu anchetăm o persoană pentru că are cinci vile, pentru că e prim-ministru sau ministru. Noi investigăm fapte.

Când vorbim de averi, să nu uităm că există şi alte instituţii care trebuie să verifice acest lucru, mă refer la ANI. DNA nu investighează modul în care o persoană dobândeşte o avere sau cum îşi gestionează averea. Noi investigăm dacă există fapte de corupţie legate de felul în care şi-a dobândit averea sau modul în care şi-o gestionează, modul în care îşi exercită funcţia publică.

Deci până în 2016, când aţi deschis primul dosar Tel Drum, nu aţi avut fapte?

Noi am investigat acele informaţii obţinute după 2013, nu ştiu ce a fost înainte. După 2013, acestea sunt anchetele despre care pot să vă spun.

A existat un dosar Tel Drum închis de DNA în 2010?

Da, a existat un dosar Tel Drum soluţionat în 2010 cu o soluţie de netrimitere în judecată.

Ştiţi motivul?

Nu am citit în mod special acel dosar.

Avea legătură cu dl. Dragnea?

Nu pot să va confirm sau să va infirm acest lucru.

Acţiunile la purtător sunt suspectate acum a fi sursă de corupţie. Aveţi posibilitatea să luaţi urma acestor acţiuni la purtător?

Putem verifica multe, problema este că informaţiile trebuie transformate în probe, pe care uneori le avem, uneori nu. Investigaţii financiare, despre conturi, despre active, despre acţiuni la purtător putem verifica, dar în final discutăm de probe.

Dar în cazul acţiunilor la purtător puteţi lua urma banilor încasaţi de pe urma lor?

Putem verifica orice informaţie legată de bani şi circuite financiare.

Deci acţiunile la purtător nu sunt o „crimă perfectă”?

Nu sunt.

Liviu Dragnea a afirmat vineri că este o ţintă a Laurei Codruţa Kovesi şi că se aşteaptă să fie audiat pentru orice „şi dacă plouă”, iar investigaţiile Rise Project nu ar fi un produs jurnalistic, ci o scurgere de informaţii care să justifice acţiuni ulterioare ale DNA împotriva sa.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.12.2019 12:34 Ziarul National Victor Chirilă // „Politica externă e...

13.12.2019 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”

09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md