14:35:39 15.06.2024
Stiri

VIDEO // Vremuri GRELE pentru corupții din R. Moldova: Procurorii vor avea ACCES la o bază de date a 22 de state membre ale Parchetului European și vor obține PROBE despre MILIARDUL furat, dar și informații despre autorii fraudei

Actualitate 12.07.2022 18:05 Vizualizări30590 Autor: Ziarul National
VIDEO // Vremuri GRELE pentru corupții din R. Moldova: Procurorii vor avea ACCES la o bază de date a 22 de state membre ale Parchetului European și vor obține PROBE despre MILIARDUL furat, dar și informații despre autorii fraudei


Procurorii din R. Moldova vor avea acces la o bază de date impresionantă a 22 de state membre ale Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, iar în acest fel vor putea investiga mai eficient furtul miliardului din sistemul bancar, excluzând comisiile rogatorii.

Totodată, instituția europeană va ajuta organele noastre de drept să sechestreze bunurile provenite din frauda bancară. Asigurări în acest sens au fost date astăzi, 12 iulie, de către procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Potrivit procurorului-șef european, organele de drept de la Chișinău trebuie să facă primii pași, iar EPPO va interveni imediat.

„Competența Parchetului European este limitată la infracțiuni de fraudă financiară, în special fraudă cu fonduri europene. Putem investiga și infracțiunile de corupție, spălare de bani și crimă organizată, dacă sunt în conexiune fraudele la care m-am referit mai sus. În măsura în care vom avea informații de la autoritățile moldovenești că anumiți cetățeni moldoveni sau firme reprezentate de cetățeni moldoveni sunt implicate în astfel de activități, atunci cu siguranță putem deschide o anchetă și putem ajuta colegii noștri în a identifica bunuri, în a sechestra bunuri sau a investiga persoanele respective. Parchetul European acționează ca o autoritate unică în 22 de state membre. Între procurorii din cadrul EPPO nu există comisii rogatorii, nu există fel de fel de scrisori. De exemplu, procurorii noștri din Germania pun mâna pe telefon, îl sună pe colegul din România și-i spun de ce are nevoie sau îi trimite instrucțiune prin sistemul electronic de gestionare a cazurilor și obține imediat ceea ce-și dorește. Iar toate probele obținute în acest fel sunt folosite direct în proces. În situația în care vom avea astfel de cazuri cu colegii din R. Moldova, putem considera implicit că procurorii și polițiștii moldoveni vor avea competență, cu ghilimelele de rigoare, în 22 de state membre ale EPPO, prin intermediul acestei cooperări directe pe care o pot avea cu noi”, a precizat Laura Codruța Kövesi.

Întrebată direct dacă EPPO va sprijini R. Moldova să recupereze banii fraudați, inclusiv bunurile de peste hotare cumpărate din bani furați, Kövesi a răspuns că orice ajutor oferit trebuie să fie în „limitele competenței”.

„În cazul în care vom avea aceste anchete comune și sper că vom avea, este unul din motivele pe care mă voi întâlni mâine cu reprezentanții poliției și procuraturii… Este important să îmbunătățim nivelul de detecție. Dacă nu ai informații, nu ai dosare, iar dacă nu ai dosare, nu ai ce să investighezi. Dacă aceste anchete comune vor exista, cu siguranță că tot ce se află pe teritoriul a 22 de state membre, noi putem furniza informații. La cerere putem furniza probe, anumite date. Parchetul European are acces la toate bazele de date atât la nivel național, cât și la nivel european. Avem chiar și acorduri de cooperare, dar și o prevedere legală în regulamentul nostru, care spune că putem coopera inclusiv cu toate instituțiile de combatere a spălării banilor. În situația în care aceste anchete comune vor exista, cu siguranță vom putea sprijini chiar și pentru recuperarea averilor. Pentru că aceasta este și o prioritate a EPPO. Nu este suficient doar să investighezi, dar este foarte important să și recuperezi prejudiciile care au fost cauzate”, a punctat procurorul-șef european.

Totodată, Laura Codruța Kövesi a îndemnat societatea să aibă răbdare, pentru că astfel de investigații complexe nu pot să se facă peste noapte. Aceasta s-a arătat sigură că, odată și odată, vor fi recuperate și prejudiciile.

„În cazul în care a fost comisă o infracțiune și au fost cauzate prejudicii, cu siguranță sunt șanse de a le recupera, dacă începi o investigație, cauți acele bunuri, dacă le sechestrezi și dacă ulterior obții o hotărâre judecătorească. Însă nu poți obține rezultate peste noapte. Nu ai cum într-o lună, în trei, în șase luni să obții rezultate. Dacă vorbim de lupta împotriva corupției, mesajul meu pentru R. Moldova, având în vedere experiența mea, este: Nu poți să ai o țară curată fără un sistem de justiție curat. Și dacă ai un sistem de justiție curat, nu poți să ai o țară curată, dacă nu contribuie toată societatea. Nu e suficient să faci investigații, să condamni oameni pentru corupție, fără să întreprinzi și alte măsuri. Corupția trebuie prevenită, să existe un sistem de educație anticorupție.

Și mai am un mesaj: Lupta cu corupția nu se poate desfășura o lună-două, după care luăm o pauză, plecăm în vacanță. Este o luptă continuă, iar rezultatele nu vin imediat. Trebuie trenate mecanisme solide, trebuie întărite instituțiile, trebuie o legislație bună, trebuie să existe o voință politică. Cel puțin, din întâlnirile avute astăzi (cu președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița n.r.) am constatat că ea există, există o mare dorință de reformare, există o mare dorință de a face instituțiile din sistemul judiciar independente. Dar, pe de altă parte, trebuie să înțelegem că aceste schimbări nu vin peste noapte. E nevoie de răbdare, multă muncă și ca toată societatea să se implice. E vorba și de o schimbare a mentalității, care trebuie să vină din societate”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md