13:25:24 21.06.2024
Stiri

Interviu cu LEGENDARA gimnastă // Opt răspunsuri imprevizibile de la unica Nadia Comăneci

Sport 05.10.2018 09:04 Vizualizări5433 Autor: Ziarul National
Interviu cu LEGENDARA gimnastă // Opt răspunsuri imprevizibile de la unica Nadia Comăneci Sursa: prosport.ro


Ştafeta românească a sportivelor care au ajuns pe prima poziţie în lume şi care au scris o filă de istorie a ajuns de la Nadia Comăneci, la Simona Halep. Zeiţa de la Montreal rămâne simbolul perfecţiunii în sportul mondial, un ambasador fără pereche al României, dar şi „fetiţa care nu zâmbea niciodată”, aşa cum o prezenta Lola Lafon, într-un roman intitulat astfel.

Patru decade mai târziu, Simona Halep, reperul actual din sportul românesc, este prima în lume într-un tenis solicitant şi fizic, fiind descrisă de manieră similară: zâmbetul apare rar pe chipul său şi doar la terminarea jocului.

De aici, a pornit dialogul ProSport cu Nadia Comăneci, prezentă miercuri la dezvelirea plăcii omagiale de la sala de gimnastică a complexului Lia Manoliu, devenită acum „Sala de Gimnastică Nicolae Vieru”.

De ce nu zâmbea niciodată Nadia Comăneci în timpul concursului şi de ce nu zâmbeşte nici Simona Halep pe terenul de tenis?

Este foarte dificil să zâmbeşti pe o bârnă care este extrem de îngustă, trebuie să te concentrezi un minut şi jumătate. După ce am terminat exerciţiul am zâmbit mereu, dar fiecare are personalitatea lui. Este un detaliu ce ţine de concentrare, psihologic, sportivii se prezintă diferit când concurează. Este o chestie de personalitate.

În sportul anului 2018, Serena Williams vorbeşte despre sexism şi discriminarea femeii în sport. Cum stă sportul la capitolul acesta?

Mai are încă de muncă sportul la acest capitol. Merge într-o direcţie bună, sunt foarte multe mişcări care s-au creat, în care se pune accent exact pe acest aspect, pe egalitatea dintre femeie şi bărbat. Cred, totuşi, că în Statele Unite situaţia este destul de avansată faţă de alte ţări din Europă. Este greu, însă, să comentez ce s-a întâmplat în ultimele zece zile în tenis. Dar, este încă foarte multă muncă şi este, încă, foarte adevărată această problemă, la nivel general.

Cât de mult va afecta rezultatele gimnasticii americane desfiinţarea ranch-ului Karoly?

Ei se retrăseseră deja din program. Am vorbit cu ei mereu. Acest complex al lor a reprezentat o perioadă, este momentul ca gimnastica americană să meargă în altă direcţie. Înţeleg că se uită după un loc în care fetele să se întâlnească din când în când. Nici nu ştiu dacă este nevoie de acest lucru, pentru că au foarte multe gimnaste, foarte multe cluburi. Nu este nevoie, neapărat. Singurul lucru care se pierde este legat de prietenia dintre fete şi viaţa lor socială. Era o oportunitate pentru ele să se cunoască mai bine. În rest, pregătirea - fiecare şi-o face la clubul ei. Este adevărat, gimnastica americană a înflorit în momentul apariţiei acestui program de pregătire centralizată, dar, când ai patru milioane de copii care fac gimnastică şi numai 4-5 care se aleg în fiecare ciclu olimpic, vă daţi seama ce flexibilitate au.

    ·Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au pus la punct un sistem prin care gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic, încă de la vârste de 9-10 ani.

    ·Bela Karolyi a intrat în istoria gimnasticii fiind antrenorul Nadiei Comăneci, gimnasta care a atins pentru prima dată perfecţiunea, la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), atunci când evoluţia sa la paralele a fost notată cu zece. Apoi, în 1984, Bela Karolyi a dat Americii prima campioană olimpică la individual compus - pe Mary Lou Retton.

    ·După izbucnirea scandalului Nassar, în care fostul medic al lotului a fost acuzat şi găsit vinovat de abuzarea sexuală a 250 de tinere gimnaste, Federaţia Americană de Gimnastică a renunţat să mai trimită sportive la ferma din Huntsville.

    ·Procurorii americani au decis că soţii Karoly Bela şi Martha Karolyi nu vor fi inculpaţi în cazul Nassar. Cei doi fuseseră daţi în judecată de Sabrina Vega, membră a echipei Statelor Unite şi campioană mondială în 2011. Părţile implicate mai erau Comitetul Olimpic din Statele Unite şi USA Gymnastics. Vega reclama faptul că nici forurile interne, nici cei doi antrenori români, n-au protejat-o în faţa abuzurilor doctorului Larry Nassar. Pe lângă Vega, Nassar a fost acuzat că a hărţuit alte 200 de fete, iar totul s-a petrecut în ferma soţilor Karolyi din Huntsville.

Încotro se îndreaptă gimnastica românească şi care sunt şansele să redevină o forţă, la nivelul la care a fost?

O să dureze. Gimnastica nu se face peste noapte, aşa cum am mai spus - baza este importantă, mişcarea, sportul, foarte mulţi copii care trebuie să practice sportul ca apoi să se poată gândi să ajungă la Jocurile Olimpice. Trebuie să înţelegem că este bine să practici sportul, în general. Aceasta este ideea de la care, consider, trebuie plecat.

„Nu ştiu ce vom face la Mondiale. Din câte ştiu, avem fetiţe foarte tinere care nu au dreptul să concureze la Mondiale, la senioare. Dar vor putea concura la Tokyo. E important să avem o comportare civilizată. Este un an de calificări, nu era înainte, dar nu e singurul. Mai e şi anul următor. Deci trebuie să avem răbdare. Atunci când aveam nu era apreciat, acum, când nu avem, apar comentarii ale unora care nu s-au urcat în viaţa lor pe bârnă. Hai să vedem, creştem şi vedem unde ajungem”, Nadia Comăneci, la evenimentul de dezvelire a plăcii „Sălii de Gimnastică Nicolae Vieru”

·A 48-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Gimnastică se vor desfăşura în perioada 25 octombrie - 3 noiembrie 2018, la Doha (Qatar)

Copilul alege sportul sau părinţii şi sportul aleg pentru copil?

Cred că părinţii trebuie să ofere această opţiune copiilor, ducându-i la mai multe sporturi. Pentru că nu ştii ce îi place fiecărui copil. În momentul în care este implicat în două-trei sporturi, îşi face o viaţă socială şi alţi prieteni, dar astfel îşi găseşte direcţia în care vrea să se ducă.

Care este acum gimnasta de 10?

Nu ştiu dacă există o gimnastă de zece, pentru că nimeni nu vrea să fie o copie a cuiva care a fost înainte. Fiecare vrea să aibă propriul impact în generaţia respectivă. Deocamdată, Simone Biles este, din nou, în top şi nu se poate atinge nimeni de ea. De departe...

Aţi rămas în gimnastică şi a devenit misiunea dumneavoastră să daţi, cumva, înapoi, sportului şi României. Ce sfat i-aţi da Simonei Halep pentru a gestiona acest tip de relaţii conexe sportului de mare performanţă, rolul de model?

Nu ştiu ce aş putea să îi spun Simonei, pentru că, deja, este în sport de ani de zile, joacă tenis de când avea cinci ani, este în top de ceva vreme şi nu este nimic nou pentru ea. Ea trebuie să îşi gestioneze viaţa personală. Statutul de model îl câştigi prin ceea ce faci. Trebuie să fii cine eşti tu.

Dacă aţi avea de făcut un colaj video de 100 de secunde, cu imagini din cariera şi viaţa dumneavoastră, ce aţi pune alături de cele 30 de secunde ale exerciţiului de la Jocurile Olimpice de la Montreal?

Nu ştiu dacă este timp (n.r. - râde). Dar, aş începe cu Europenele din ‘75, aş pune momentul „10” cu ce nu înţelegea lumea - cu numărul 1, apoi... deocamdată, încă mai sunt implicată în proiecte, aşa că nu e nimic terminat.

Sâmbătă, Nadia Comăneci va organiza în România o selecţie pentru gimnastică, după modelul devenit deja tradiţie în Oklahoma.

Sursa: prosport.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md