07:06:06 31.03.2023
Stiri

Primarii, „plămânii orașului” și Aleea Clasicilor

Opinii 01.05.2015 09:00 Vizualizări1753 Autor: Vasile Gârneț
Primarii, „plămânii orașului” și Aleea Clasicilor


Contre-jour

Campania electorală pentru postul de primar general al Chișinăului a aliniat o galerie de candidați care reprezintă diversitatea locuitorilor urbei și a opțiunilor lor politice. Nu e momentul să fac acum o analiză a ofertelor pentru Primăria Chișinăului, dar aș vrea să ating o problemă sensibilă: cea a „plămânilor orașului” (cum a numit-o Serafim Urechean la lansarea candidaturii sale). Pentru că e vorba de sănătatea noastră, de aerul pe care-l respirăm și de imaginea, aproape clișeizată, de „oraș verde” a Chișinăului.

Defrișarea parcurilor continuă. De la mici gherete și cavouri monumentale pentru cei bogați (vă amintiți scandalul legat de scuarul-parc din fața clădirii Kentford), finalul celui de-al doilea mandat al lui Dorin Chirtoacă lasă, între altele, în plină derulare un scandal care vizează Grădina publică „Ștefan cel Mare”, precum și Aleea Clasicilor Români din Chișinău.

Este aproape incredibil că s-a ajuns să se discute despre construirea unui hotel impozant în locul fostei cafenele „Guguță”. Ideea în sine mi se pare criminală, iar trecerea „cu cântec” a acestei cafenele în proprietatea diferitelor persoane relevă corupția din acest sector din cadrul primăriei, pe lângă arbitrarul atribuirilor de teren și al autorizațiilor de construcții. Doar reacția publică, vocală a unor ONG-uri și a unor grupuri de cetățeni a obligat primăria să inițieze o serie de consultări publice pe acest subiect. O rundă de dezbateri a avut loc pe 27 februarie a.c., alta urmează să se desfășoare pe 17 mai.

E nevoie de o mobilizare exemplară a locuitorilor capitalei, de o campanie de presă susținută, cu implicarea diferitelor organizații și asociații profesionale de prestigiu, cum este și Uniunea Scriitorilor din Moldova, care are o datorie morală față de Aleea Clasicilor Români din Chișinău. Construcția acestui hotel în inima orașului, în Grădina publică „Ștefan cel Mare”, nu trebuie permisă. Altfel, cel mai vechi și mai vizitat parc din capitală va fi sluțit în chip monstruos, iar un loc liniștit, de reculegere și reflecție lirică pe Aleea Clasicilor va fi transformat într-un vacarm. Insistența cu care este promovată ideea construirii unui hotel în locul cafenelei „Guguță” demonstrează că avem aici o nouă afacere mănoasă pentru cineva care sfidează pe toată lumea.

Există deja în imediata apropiere a Grădinii publice „Ștefan cel Mare” mai multe hoteluri, despre care nu se poate spune că sunt foarte aglomerate. Tot în preajmă se construiește un mare hotel, care „strivește” Casa Herța – monument de arhitectură. Să ne amintim și de impozantul hotel „Național”, în plin centrul orașului, abandonat – un exemplu al afacerilor dubioase și al contractelor falsificate. De ce nu este recondiționat hotelul „Național”, dar se insistă să se intre cu buldozerul pe Aleea Clasicilor?

În locul cafenelei „Guguță” ar merita să fie construită o librărie modernă, de tipul „Cărtureștilor” de la București (pot fi preluate și alte modele, din Franța, din Germania). Să fie o librărie amenajată cu gust, cu săli de lectură și pentru lansări de carte (să nu mai facem lansările la subsol!), cu cafenele literare, cu o sală multimedia… O librărie care va fi cu certitudine un punct de atracție pentru viața culturală a Chișinăului și pentru oaspeții orașului.

Un asemenea proiect aș vrea să figureze în programul candidaților la primărie. Ar fi o dovadă că sunt atenți la doleanțele și reacțiile publicului, că le pasă de moștenirea noastră culturală și că nu vor să intre în istorie cu faima unui primar care a desfigurat Aleea Clasicilor Români din Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Incursiune în constit...

27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md