07:36:34 19.04.2024
Stiri

UTIL // Preferați să dăruiți, la diferite ocazii, certificate-CADOU? Mai mulți cetățeni ai R. Moldova au rămas păgubași

Economie 13.11.2019 16:38 Vizualizări1753 Autor: Ziarul National
UTIL // Preferați să dăruiți, la diferite ocazii, certificate-CADOU? Mai mulți cetățeni ai R. Moldova au rămas păgubași
Poză simbol


Agenția pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) susține că primește numeroase reclamații de la cumpărători în cazul certificatelor-cadou, iar anual ajută consumatorii să-și recupereze peste 10 mii de lei din aceste achiziii păguboase.

Mai mult, în ultima perioadă, numărul plângerilor și al solicitărilor de restituire a banilor este în creștere.

Aproape în toate cazurile examinate în privința certificatelor de acest fel au fost găsite atenționări că banii plătiți pentru acestea nu pot fi restituiți.

Pentru a nu rămâne cu paguba, APCSP recomandă cumpărătorilor să se adreseze mai întâi, în scris, către agentul economic care a emis acest certificat-cadou, cu solicitarea restituirii contravalorii acestuia, dacă din diverse motive sunt în imposibilitate să valorifice certificatul. Dacă agentul economic refuză, cetățenii se pot adresa la APCSP pentru a examina circumstanțele și a fi repuși în drepturi.

Suma plătită pentru un viitor bun sau serviciu este considerată avans de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. În cazul rezoluțiunii contractului, antreprenorul sau prestatorul este obligat să restituie avansul primit. Această oportunitate poate fi îngrădită dacă agentul economic percepe taxa primită drept arvună și este indicat acest fapt în contract/certificat.

Arvuna este o suma de bani sau un alt bun pe care o parte contractantă o dă celeilalte părţi pentru a confirma încheierea contractului şi a-i garanta executarea. În caz de dubii, suma plătită este considerată avans. Arvuna se ia în calcul la executarea prestaţiei, iar în cazul în care aceasta nu s-a făcut, se restituie.

Dacă pentru neexecutarea obligației garantate răspunde partea care a dat arvuna, aceasta rămâne celeilalte părți după rezoluțiunea contractului de către aceasta din urmă.

Dacă pentru neexecutarea obligației garantate răspunde partea care a primit arvuna, ea este obligată să plătească celeilalte părți dublul arvunei după rezoluțiunea contractului de către aceasta din urmă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md