19:02:30 04.07.2020
 
Stiri

UTIL // Preferați să dăruiți, la diferite ocazii, certificate-CADOU? Mai mulți cetățeni ai R. Moldova au rămas păgubași

Economie 13.11.2019 16:38 Vizualizări1235 Autor: Ziarul National
UTIL // Preferați să dăruiți, la diferite ocazii, certificate-CADOU? Mai mulți cetățeni ai R. Moldova au rămas păgubași
Poză simbol


Agenția pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) susține că primește numeroase reclamații de la cumpărători în cazul certificatelor-cadou, iar anual ajută consumatorii să-și recupereze peste 10 mii de lei din aceste achiziii păguboase.

Mai mult, în ultima perioadă, numărul plângerilor și al solicitărilor de restituire a banilor este în creștere.

Aproape în toate cazurile examinate în privința certificatelor de acest fel au fost găsite atenționări că banii plătiți pentru acestea nu pot fi restituiți.

Pentru a nu rămâne cu paguba, APCSP recomandă cumpărătorilor să se adreseze mai întâi, în scris, către agentul economic care a emis acest certificat-cadou, cu solicitarea restituirii contravalorii acestuia, dacă din diverse motive sunt în imposibilitate să valorifice certificatul. Dacă agentul economic refuză, cetățenii se pot adresa la APCSP pentru a examina circumstanțele și a fi repuși în drepturi.

Suma plătită pentru un viitor bun sau serviciu este considerată avans de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. În cazul rezoluțiunii contractului, antreprenorul sau prestatorul este obligat să restituie avansul primit. Această oportunitate poate fi îngrădită dacă agentul economic percepe taxa primită drept arvună și este indicat acest fapt în contract/certificat.

Arvuna este o suma de bani sau un alt bun pe care o parte contractantă o dă celeilalte părţi pentru a confirma încheierea contractului şi a-i garanta executarea. În caz de dubii, suma plătită este considerată avans. Arvuna se ia în calcul la executarea prestaţiei, iar în cazul în care aceasta nu s-a făcut, se restituie.

Dacă pentru neexecutarea obligației garantate răspunde partea care a dat arvuna, aceasta rămâne celeilalte părți după rezoluțiunea contractului de către aceasta din urmă.

Dacă pentru neexecutarea obligației garantate răspunde partea care a primit arvuna, ea este obligată să plătească celeilalte părți dublul arvunei după rezoluțiunea contractului de către aceasta din urmă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md