18:31:16 13.07.2024
Stiri

Procurorii au finalizat urmărirea penală în privința Marinei Tauber și Partidului „Șor”: „Tauber a acceptat finanțarea partidului din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de peste 195 de MILIOANE de lei”

Actualitate 30.05.2023 15:03 Vizualizări2565 Autor: Ziarul National
Procurorii au finalizat urmărirea penală în privința Marinei Tauber și Partidului „Șor”: „Tauber a acceptat finanțarea partidului din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de peste 195 de MILIOANE de lei”


Procuratura Anticorupție a finalizat urmărea penală în privința a Marinei Tauber și a persoanei juridice Partidului „Șor”, învinuiți de patru capete de acuzare - falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a formațiunii politice, dar și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

Conform probatoriului administrat de procurori, Marina Tauber, candidat desemnat de către Partidul „Șor” la funcția de primar al municipiului Bălți, a recepționat 9 752 000 de lei „în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de Ilan Şor”.

Ulterior, suma de 740 464,50 lei a fost introdusă fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice, care în realitate nu au donat această sumă de bani.

Potrivit acuzatorilor de stat, aceste date false au fost trecute în rapoartele privind gestiunea financiară a campaniei electorale, prin substituirea și ascunderea identității donatorilor. Rapoartele au fost semnate de Marina Tauber, iar mai apoi înregistrate la Comisia Electorală Centrală.


Citește și: Parlamentul a permis ridicarea imunității deputatei Tauber: Peste 195,5 milioane de lei pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, inclusiv peste 86,8 milioane de lei pentru PROTESTE. Cum erau aduși banii din Rusia în R. Moldova

Tot Tauber mai este învinuită că, în calitate de vicepreședinte a Partidului „Șor”, a acceptat cu bună știință, în interesele formațiunii politice, finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de 195 518 013 lei.

„Aceste resurse financiare ilicite au fost integrate în activitatea și întreținerea partidului, în scopul promovării și realizării intereselor grupului criminal organizat pe arena politică din R. Moldova, de acaparare a puterii în stat”, menționează Procuratura Anticorupție.

Amintim că, pe 26 mai 2023, deputații din Parlamentul R. Moldova au aprobat cererile procurorului general interimar privind ridicarea imunității Marinei Tauber pe trei capete de acuzare, lipsind-o de imunitate parlamentară.

Atunci, procurorul general interimar Ion Munteanu a dezvăluit că cele 195 518 013 lei erau bani nedeclarați, dar folosiți pentru plata salariilor neoficiale ale activiștilor și organizarea protestelor, care aveau drept scop destabilizarea situației din R. Moldova. Banii erau aduși din Federația Rusă prin Aeroportul Internațional Chișinău și prin câteva puncte de trecere terestră a frontierei. Mai exact, anumite persoane aveau misiunea să meargă periodic în Federația Rusă și să aducă în R. Moldova câte 8 000 de dolari de fiecare, ca să nu fie obligați să declare vameșilor banii (legislația permite aducerea a 10 000 de euro fără a declara banii la vamă - n.r.), iar pentru acest serviciu primeau câte 50 de euro per cursă.

Acuzatorii au mai stabilit că, în perioada anilor 2021 - 2023, Partidul „Șor” a cheltuit 78 de milioane de lei pentru achitarea salariilor neoficiale pentru cei 43 de angajați ai oficiului central, pentru sute de activiști din teritoriu, primari, consilieri municipali și raionali etc. De asemenea, Partidul „Șor” a cheltuit peste 86,858 de milioane de lei pentru organizarea protestelor din ultimul an de la Chișinău. De exemplu, protestul din 2 octombrie 2022 a costat peste 15,7 milioane de lei, bani cheltuiți pentru racolarea și remunerarea protestatarilor, dar și organizarea transportării acestora.

Menționăm că, în iulie 2022, Parlamentul R. Moldova a încuviințat ridicare imunității deputatei Tauber și pe al patrulea capăt de acuzare.

Materialele cauzei penale urmează să fie prezentate învinuiților și avocaților acestora, să fie soluționate cererile și demersurile acestora, iar ulterior cauza penală va fi expediată în instanța de judecată.

Menționăm că, la 29 mai 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost prelungită măsura preventivă arest la domiciliu pe un termen de 20 zile în privința Marinei Tauber.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md