14:11:11 04.06.2023
Stiri

Parlamentul a permis ridicarea imunității deputatei Tauber: Peste 195,5 milioane de lei pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, inclusiv peste 86,8 milioane de lei pentru PROTESTE. Cum erau aduși banii din Rusia în R. Moldova

Actualitate 26.05.2023 14:50 Vizualizări2217 Autor: Ziarul National
Parlamentul a permis ridicarea imunității deputatei Tauber: Peste 195,5 milioane de lei pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, inclusiv peste 86,8 milioane de lei pentru PROTESTE. Cum erau aduși banii din Rusia în R. Moldova


Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a rămas din nou fără imunitate parlamentară pentru a putea fi cercetată penal, reținută și trimisă pe banca acuzaților pe alte trei episoade care vizează finanțarea ilegală a acestei formațiuni, inclusiv pentru organizarea protestelor și cheltuielile măsluite la alegerile locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din toamna anului 2021.

Mai exact, procurorii îi impută Marinei Tauber depunerea la Comisia Electorală Centrală, în perioada octombrie - decembrie 2021, a nouă rapoarte false, în special cu date despre sute de donații ale cetățenilor pe care aceștia nu le-au făcut, precum și acceptarea cu bună știință, în perioada anilor 2021 - 2023, a finanțării partidului politic și a concurentului electoral de către un grup criminal organizat.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a povestit cu lux de amănunte, de la tribuna Parlamentului, cum a cheltuit Partidul „Șor”, în ultimii doi ani, suma de peste 195,518 milioane de lei, bani nedeclarați, dar folosiți pentru plata salariilor neoficiale ale activiștilor și organizarea protestelor, care aveau drept scop destabilizarea situației din R. Moldova.

Potrivit șefului Procuraturii Generale, banii erau aduși din Federația Rusă prin Aeroportul Internațional Chișinău și prin câteva puncte de trecere terestră a frontierei. Mai exact, anumite persoane aveau misiunea să meargă periodic în Federația Rusă și să aducă în R. Moldova câte 8 000 de dolari de fiecare, ca să nu fie obligați să declare vameșilor banii (legislația permite aducerea a 10 000 de euro fără a declara banii la vamă - n.r.), iar pentru acest serviciu primeau câte 50 de euro per cursă.

Acuzatorii au mai stabilit că, în perioada anilor 2021 - 2023, Partidul „Șor” a cheltuit 78 de milioane de lei pentru achitarea salariilor neoficiale pentru cei 43 de angajați ai oficiului central, pentru sute de activiști din teritoriu, primari, consilieri municipali și raionali etc.

De asemenea, Partidul „Șor” a cheltuit peste 86,858 de milioane de lei pentru organizarea protestelor din ultimul an de la Chișinău. De exemplu, protestul din 2 octombrie 2022 a costat peste 15,7 milioane de lei, bani cheltuiți pentru racolarea și remunerarea protestatarilor, dar și organizarea transportării acestora.

Marina Tauber era cea care organiza repartizarea acestor bani nedeclarați și achitați ilegal, fiind ajutată de un fost șef al Serviciului Vamal, un fost deputat și un fost ofițer al Serviciului de Informații și Securitate. În total, 60 de persoane au statut de învinuit în această cauză penală, iar în „circulația” mijloacelor financiare ilegale erau implicate și persoane cu dublă cetățenie - a R. Moldova și a Federației Ruse, afirmă acuzatorii de stat.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, le-a spus deputaților că procurorii au terminat procesul de acumulare a probelor, inclusiv a fost documentată transmiterea unor sume importante de bani sub controlul organelor de drept, și, imediat ce vor primi încuviințarea Parlamentului, vor expedia aceste cauze penale în privința Marinei Tauber în instanța de judecată.

Marina Tauber nu a participat la ședința de astăzi a Parlamentului și nici nu a anunțat motivul lipsei, deși joi a fost prezentă la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități alături de avocați. Tauber a primit acceptul organelor de drept de a veni la ședința Parlamentului de astăzi, având în vedere că aceasta se află în arest la domiciliu.

Pentru cele trei cereri de ridicare a imunității deputatei Marina Tauber au votat câte 59 și, respectiv, 60 de deputați ai majorității parlamentare. Deputații Partidului „Șor” au lipsit de la ședință, un deputat comunist a votat împotrivă, iar ceilalți comuniști și socialiști s-au abținut de la vot.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md