13:47:42 15.06.2024
Stiri

AUDIO // Activiștii „grupării Șor”, cu buzunarele goale și BATJOCORIȚI, după ce au muncit pe rupte în alegerile locale. Banii destinați agitatorilor din nordul R. Moldova ar fi fost însușiți de „curatori”: „Am fost la mitinguri, am împărțit pliante”

Actualitate 09.02.2024 13:07 Vizualizări3433 Autor: Ziarul National
AUDIO // Activiștii „grupării Șor”, cu buzunarele goale și BATJOCORIȚI, după ce au muncit pe rupte în alegerile locale. Banii destinați agitatorilor din nordul R. Moldova ar fi fost însușiți de „curatori”: „Am fost la mitinguri, am împărțit pliante”
Poză simbol


Au muncit pe rupte în campania electorală pentru alegerile locale generale din 2023, însă au rămas cu buza umflată. Este vorba despre mai mulți activiști de la Bălți, care au lucrat în toamna anului trecut pentru candidații lui Ilan Șor, participând la mitinguri și proteste organizate de politicianul condamnat la 15 ani de închisoare sau distribuind pliante. Una dintre persoanele păgubite ne-a povestit în detalii cum funcționa schema de finanțare a campaniei electorale și cum ajungeau banii la oamenii care nu împărtășeau neapărat „politica lui Șor”, dar își doreau să câștige bani mai ușor.

Banii de la „centru” ajungeau la curatorii „grupării Șor” din teritoriu, iar aceștia îi împărțeau după bunul plac, chiar dacă, la „angajare”, le promiteau activiștilor marea și sarea. Ultimii erau îndemnați să atragă alți oameni, iar totul avea, în vorbe, un preț: șefului de grup i s-a promis un salariu lunar de 500 de dolari, iar subalternilor săi – câte 300 de dolari.

„Am participat la mitinguri, am împărțit pliante… Noi nu am mers de viață bună, dar ca să câștigăm un ban în aceste vremuri grele”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL doamna Olesea de la Bălți, care a îndeplinit rolul de „șef de grup”, având în subordine câteva persoane.

„Curator” cu relații în Poliție?

Femeia l-a acuzat direct pe Dumitru Ceban, care în toamnă și-a încheiat mandatul de primar al localității Vatici, raionul Orhei, ales pe listele Partidului „Șor”, și ar fi fost desemnat de către deputata Marina Tauber „curator” la nordul R. Moldova pentru activități de partid. Fost militar de carieră, Ceban ar fi fost șeful așa-zisului „cartier 8” din municipiul Bălți și avea sarcini foarte clare – să mențină o rețea de activiști gata să iasă în stradă la orice oră pentru Ilan Șor sau Marina Tauber, dar și să identifice membrii de partid care nu ar fi tocmai loiali cauzei și ar fi turnători.

Fostului militar i s-ar fi pus la dispoziție resurse financiare importante pentru aceste „misiuni”, însă la un moment dat ar fi decis să-și păstreze o parte din banii destinați celor care fac munca de jos. Deși unele plângeri ar fi ajuns la Poliția din Bălți, Ceban a reușit să „închidă subiectul” datorită „relațiilor bune” cu unii polițiști de la nord, arată sursele Ziarului NAȚIONAL.

Șefii de grup - 500 de dolari, iar subalternii lor - 300 de dolari

„Noi am muncit foarte mult în campanie, însă Dumitru Ceban a decis altfel. Fetei mele, care este minoră, i-a dat doar 10 000 de lei. Iar acest lucru s-a întâmplat după ce a umilit-o în ultimul hal. Dânsul este foarte agresiv și nu are nicio reținere când vine vorba să te jignească. Dumitru a fost întrebat cum rămâne cu mine și cu ceilalți activiști, însă a zis că nu am lucrat, că nu am făcut nimic. Oamenii mei trebuiau să primească câte 300 de dolari pentru octombrie, iar eu – 500 de dolari și... nimic. Am încercat să o informez pe Marina Tauber despre aceste abuzuri, dar nu am reușit, că era în arest la domiciliu și nu putea comunica. Cei de sus nici nu știu ce se întâmplă aici. Ceban ne este dator cu 20 000 de lei… Una dintre fetele mele are nevoie de bani ca să-și opereze mama, dar lui nu-i pasă. Au trecut deja luni bune de atunci… El spune că nu am muncit. Cum nu am muncit? Am participat la mitinguri, am împărțit pliante… Noi nu am mers de viață bună”, ne-a spus activista lui Șor de la Bălți.

Spusele femeii sunt confirmate și de o înregistrare audio trimisă pe poșta redacției Ziarului NAȚIONAL. În înregistrare se aude cum Dumitru Ceban refuză să dea oamenilor banii promiși, pentru că ar fi șomat în campanie.


Mai mult, Ceban ar recurge la metode de intimidare, pentru ca femeile să nu mai ceară banii pe care dânsul i-a promis.

„Banii pe care i-a primit fiica mea au fost plasați sub o piatră din oraș. Ceban ne-a amenințat că altă dată în ascunziș ar putea fi altceva… A făcut aluzie că ar putea fi droguri și vom fi închise. După ce alegerile s-au terminat, el a decis să păstreze banii pentru el. Eu mă tem pentru fiica mea… Când s-a dus la el, a numit-o în toate felurile… Cred că Marina și Ilan nici nu știu că dânsul procedează așa cu oamenii. Probabil mai sunt și alții care au rămas păgubiți. Bine, admitem că el e supărat pe mine, pentru că am fost o perioadă bolnavă… sunt invalid de gradul II. Dar să plătească celor trei fete ale mele (din grupul pe care îl conducea - n.r.). Noi am întocmit liste, am mers pe la oameni, am muncit, iar acum el zice că nu am făcut nimic”, a adăugat doamna Olesea.

„Nu vom mai lucra pentru ei…”

Activista „cartierului 8” din Bălți al „grupării Șor” recunoaște că nu a făcut agitație pentru Șor din convingeri politice.

„Nu vom mai lucra pentru această formațiune, dacă nu suntem plătiți. Tot ce vreau eu este să-mi dea banii munciți cinstit. Mie nu-mi pasă numele partidului, pentru că nu de viață bună am decis să lucrăm pentru ei. Mâine pot să merg la alt partid… Pot să fac agitație și pentru Maia Sandu sau altcineva. Viața este foarte grea și avem nevoie de bani”, a punctat femeia.

„Cei care muncesc în campanie o fac pe gratis”

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Dumitru Ceban a infirmat faptul că ar datora cuiva bani pentru agitația făcută în campania electorală în favoarea candidaților sprijiniți de fugarul Ilan Șor.

„Cei care lucrează în campania electorală o fac pe gratis, băi băiete”, ne-a spus Ceban, după care a închis apelul.

Amintim că organele de drept au deschis mai multe dosare penale pe faptul finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali afiliați lui Ilan Șor, săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. În acest sens, au avut loc mai multe percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate sacoșe cu bani.

Partidul „Șansă”, condus de jurnalistul Alexei Lungu, a fost eliminat de la alegerile locale generale din noiembrie curent prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, după ce Serviciul de Informații și Securitate a prezentat probe potrivit cărora banii pentru coruperea alegătorilor de către reprezentanții acestei formațiuni veneau din Federația Rusă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md