09:00:19 16.10.2019
 
Stiri

Procuratura Anticorupție solicită MANDAT DE AREST pe numele lui Plahotniuc: „Bănuitul nu beneficiază de careva înlesniri și trebuie să se prezinte în fața procurorilor”. Credite de MILIOANE de la cele trei bănci implicate în furtul miliardului

Anticorupție 10.10.2019 15:28 Vizualizări2325 Autor: Ziarul National
Procuratura Anticorupție solicită MANDAT DE AREST pe numele lui Plahotniuc: „Bănuitul nu beneficiază de careva înlesniri și trebuie să se prezinte în fața procurorilor”. Credite de MILIOANE de la cele trei bănci implicate în furtul miliardului

Optsprezece milioane de dolari și 3,5 milioane de euro ar fi creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A. în beneficiul fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc. Totodată, Plahotniuc ar fi spălat alte peste șapte milioane de dolari, dar și aproape 400 de mii de euro, peste trei milioane dintre care au ajuns pe conturile soției sale stabilite în Elveția.

Procuratura Anticorupție solicită eliberarea unui mandat de 30 de zile pe numele fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, susține că Plahotniuc are statut de bănuit, nu beneficiază de careva „înlesniri” și trebuia să se prezinte astăzi în fața procurorilor.

Sursa citată a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că Procuratura Anticorupție (PA) a dispus, pe 23 septembrie curent, începerea urmăririi penale pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari de către Plahotniuc.

Lui Plahotniuc i se incrimnează că, pe parcursul anilor 2013-2015, a creat o „schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite”.

„Având intenția de a tăinui caracterul ilicit al acestora, bănuitul a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, „NOBIL AIR LIMITED”, „TUKUMAAN LIMITED”, SRL „FINPAR INVEST” etc., prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari - circa 18 000 000 de dolari SUA și 3 500 000 de euro”, a precizat Morari.

Șeful PA subliniază că materialele cauzei ar demonstra că bănuitul cunoaștea despre faptul că aceste sume „constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A.”.

Tot la 23 septembrie 2019, în cadrul unei alte cauze, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în temeiul bănuielii rezonabile pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

„Potrivit materialelor procesului penal, s-a stabilit că, în perioada anilor 2013 -2014, de la TUKUMAAN LIMITED au fost efectuate plăți cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7 204 439 USD, cu destinația „Air transport Services for Passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 EURO și către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care, la rândul său, a efectuat transferuri băneşti către soţia cetățeanului Plahotniuc Vladimir, pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 de euro şi 1 140 000 de dolari. Cauzele penale menționate au fost conexate într-o procedură unică”, a explicat Morari.

Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene în iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc, a adăugat șeful PA.

„În cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința ei a fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile. Persoana respectivă a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești. De asemenea, în privința a două persoane, inclusiv Vladimir Plahotniuc, a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire în contumacie și au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora. Procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv și eliberarea mandatului de arest pentru un termen de 30 zile”.

Examinarea demersului privind aplicarea măsurii preventive în privința lui Vladimir Plahotniuc va avea loc astăzi, 10 octombrie, ora 16.00, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în ședința închisă.

Dacă persoanele vizate vor fi găsite vinovate, acestea riscă închisoare de la 5 la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice în mărime de până la 800 de mii de lei sau lichidarea persoanei juridice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md